Japanske djevojke potamnjelih lica

Zagledate li se u japanska lica kroz povijest, teško ćete naći bilo kakvu nijansu žute, Japanci su oduvijek preferirali bijelu boju, kako lica tako i čitavog tijela. A onda početkom devedesetih, jedna underground skupina modno osviještenih Japanki počela je tamniti kožu

Ganguro girl - Outsider Japan Blog

Japanke su otkrićem hip hopa nastojale preuzeti i tamni ten crnoputih glazbenika pa su time izludjele svoje roditelje odgojene u tradicionalnom duhu gdje djevojka mora biti uredne crne kose i blijedog tena. Ganguro stil nije toliko originalan što se same odjeće tiče, ona je kao kod sličnih stilova uvezenih sa zapada – više je otkrivala nego skrivala –  izgledala kao reklama za ljetovanje u Kaliforniji ili negdje na jugu Europe.

Ganguro djevojke izgledaju poput dalekoistočnih barbika, bar što se tipično japanski lijepih crta lica i manekenski vitkih tijela tiče. Kosu boje u sve varijante crvene, narančaste i plave boje i tu je obično kraj konvencionalnom izgledu. Iako se već posvjetljivanjem kose japanskom društvu sklonom tradicionalnijem ženskom izgledu diže kosa na glavi, možete zamisliti kako tek prihvaćaju tamni ten i crnu maskaru u kombinaciji s bijelim korektorom kao ružem za usne.

I u ganguro stilu može se pretjerati, Yamamba je ekstremniji oblik u kojem se više ide na kontraste crne i bijele boje, odnosno tamnije i svjetlije šminke. Yamamba može djelovati čak i groteskno, što i samo ime yamamba dokazuje. Japanske bajke i legende imaju svoju verziju babaroge ili planinske vještice tamnog, izboranog lica kojom se ljubiteljicama ganguro stila šalje jasna poruka kako ih ostali vide.

Do današnjih dana, ganguro moda je bila ismijavana i spominjana u svakom mogućem negativnom kontekstu. Nisu pomogle ni prve stranice u najpopularnijim modnim časopisima, nisu pomogle ni TV zvijezde koje su promovirale ili prihvatile ganguro stil. Sve to je dovelo do skoro potpunog nestajanja ovog stila s japanskih ulica. Nakon ludih devedesetih danas je u Japanu ponovo ‘in’ provesti ljeto pod suncobranom.


Propustili ste