Intervju s umjetničkim djelom: Jelena Bando i ‘Susreti u nestajanju’

'Susreti u nastajanju' pričaju priču plemena iz Mongolije, Afrike i Južne Amerike koja se suprotstavljaju zapadnjačkoj kulturi koja ih želi iskorijeniti.

Često se susrećemo s mladim umjetnicima koji nam prilikom intervjua pokušavaju objasniti razloge i motive koji se kriju iza njihovih umjetničkih djela, no ovaj put ćemo predstaviti malo drugačiji koncept. Donosimo kratki razgovor s umjetničkim djelom i njegovu priču, dok će ulogu naratora preuzeti Jelena Bando, autorica crteža ‘Susreti u nestajanju’.

Kako si nastala i što predstavljaš?

Crtana grafitom, moja je temeljna uloga povezati sredstvo kojim sam stvorena s pričom koju moje platno nosi. Crtanje je tehnika iz koje su nastali svi drugi slikarski pravci, iskonska forma izražavanja kojom su se koristili prvi ljudi na zemlji. I tematika koju predstavljam bavi se civilizacijama koje još uvijek njeguju primitivan način života, lišen tehnologije i nemira zapadnjačkog svijeta i konzumerističkog načina života. Na mojoj površini dugoj devet metara i širokoj metar i pol, predstavljena su tri plemena, koja, iako se nalaze na tri različita kontinenta, dijele iste temeljne vrijednosti.

Po čemu se narodi koje nosiš razlikuju od ostalih, a što ih spaja?

Plemena iz Mongolije, Afrike i Južne Amerike suprotstavljaju se zapadnjačkoj kulturi koja ih želi iskorijeniti. Svaki crtež je priča za sebe, dok zajedno čine priču koja nosi poruku o borbi za opstanak. Moja je zadaća ispričati njihove priče i kroz tanke linije koje mistificiraju svaki lik, prikazati njihovo nestajanje.

Što se nalazi na tvojem platnu?

Sigurno ste primijetili životinje i bilje koje nosim. Njihova je prisutnost priča za sebe, a predstavlja vjeru u drugi život. Plemena koja se na meni nalaze učena su da vjeruju u reinkarnaciju, što oplemenjuje njihove životne odabire. Nisu pobornici tehnologije i žive prema osnovnim životnim načelima – ljubavi, uvažavanju i časti. Moje je ime ‘Susreti u nestajanju’, a moja je uloga biti glas onima čiji se glasovi ne čuju i pobrinuti se da ne postanu samo sjena koja se gubi.“

Jelena Bando mlada je slikarica i ilustratorica koja je završila Akademiju likovnih umjetnosti 2012. godine. Osim slikanja, jedna je od organizatorica prvog izdanja festivala 36 MOUNTAINS. Svoju inspiraciju pronalazi u svakidašnjim stvarima, a njeno djelo jedno je od trideset radova prijavljenih na natječaj ‘HT nagrada – MSU Zagreb’, na kojem će se pobjednici proglasiti 7. travnja.

HT i Muzej suvremene umjetnosti ove su godine predstavili desetu izložbu umjetničkih radova i time okrunili svoju suradnju desetljećem postojanja. Povodom obljetnice, ove je godine otvoren i prvi digitalni muzej u Hrvatskoj, artt.hr, koji objedinjuje najbolje radove mladih umjetnika na ovogodišnjoj izložbi ‘Remek digitalno’. HT-ova nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost jedna je od najvećih i najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj, a radovi koji su prijavljeni na natječaj mogu se besplatno pogledati do 9. travnja u zagrebačkom MSU.


Propustili ste