Bezvremeni klasik: Stripovi iz Oka

Pomno pripremana i osmišljavana publikacija u kojoj ništa nije prepušteno slučaju.

S vremena na vrijeme moramo se vratiti Andriji Mauroviću, toj legendi i ikoni domaćeg stripa. Maurović je dovijeka zadužio domaći strip, a domaći autori iz njegova bogatog opusa mogu crpiti vječnu inspiraciju. On je naš prvi punokrvni crtač stripova, a pojavio se u vrijeme uspona stripa u svijetu. Njegovi su stripovi odmah stali bok uz bok s tadašnjim popularnim svjetskim stripovima (Detektivom X-9, Timom Tylerom, Flashom Gordonom, Tarzanom i sličnima).

Stoga i ne čudi što je svako novo izdanje nekog Maurovićevog stripa uistinu estetski i kulturološki doživljaj. Jedna takva prava poslastica za oči respektabilni je strip-album Stripovi iz Oka – izuzetno kvalitetna publikacija koja okuplja sve stripove koje je Andrija Maurović tijekom 1935. (dakle, od svojih početaka) pa sve do 1937. objavio u Oku, našoj prvoj publikaciji koju možemo smatrati strip-revijom.

Praznik za oči

Čitatelji (bilo kojeg) Maurovićevog stripa ostaju ushićeni njegovom besprijekornom vizualnošću, a sada će se taj ushit prilikom čitanja udvanaesterostručiti! Jer ova bogato opremljena publikacija sadrži upravo dvanaest Maurovićevih stripova, a i otisnuta je na izuzetno kvalitetnom papiru, zbog čega je pravi praznik za oči. Scenarije za sve stripove napisao je Božidar Rašić (s izuzetkom jednog, koji je potpisao veliki Maurovićev suradnik Franjo Fuis). Neki su stripovi adaptacija literarnih djela Šenoe (Zlatarovo zlato), Sienkiewicza (Ognjem i mačem) i Kiplinga (Gunka Das).

Ova je publikacija pomno pripremana i osmišljavana, pa ništa nije prepušteno slučaju. Na svakoj njezinoj stranici – i u stripovima (koji su na nekim mjestima strpljivo retuširani kako bi njihova kvaliteta još više došla do izražaja) i u samim popratnim tekstovima – vidi se uloženi trud.

Zasigurno se radi o jednom od najkvalitetnijih domaćih izdanja u nekoliko posljednjih godina. Publikacija je okupila tîm najboljih (Vjekoslav Đaniš, Mladen Novaković, Branko Gredelj, Rudi Aljinović), pa rezultati jednostavno nisu mogli izostati.

Stripovi iz Oka svojom kvalitetom predstavljaju bezvremeni klasik, eklatantno nam pokazujući zašto je upravo Maurović bio autor koji je presudno utjecao na prihvaćanje i popularnost stripa na ovim prostorima. Zanimljivo je da se strip-album pojavio kao druga po redu knjiga u dobro zamišljenoj biblioteci pod nazivom Velikani hrvatskog stripa. S nestrpljenjem očekujemo njezina nova izdanja.

Zajedničko izdanje nakladnika: Ogranak Matice hrvatske Bizovac, Stripforum – Zagreb


Propustili ste