Instagram uvodi web profile

Instagram je u svojim počecima bio ''ekskluzivno'' dostupan jedino korisnicima iOS-a. S vremenom je uslijedila i aplikacija za Android, a nedugo zatim Facebook je uskočio sa svotom od milijarde dolara i preuzeo Instagram. Bilo je samo pitanje trenutka kada će Instagram postati dostupan ne samo na mobilnim platformama, nego i putem web sučelja

Dvije godine nakon nastanka aplikacije za iOS, Instagram je svojim korisnicima omogućio korištenje web profila. Prije ovoga, fotografije s Instagrama su mogle biti pregledane na računalu jedino putem izravnog linka na fotografiju. Sada profil svakog korisnika Instagrama možete pronaći upišete li u svoj web browser adresu instagram.com/korisničkoime.

Utjecaj novog vlasnika, Facebooka, vidljiv je već na prvi pogled – novi Instagramovi web profili neodoljivo podsjećaju na Facebookov timeline, samo s manje informacija. Vrhom stranice dominira ”mozaik” fotografija nalik na Facebookov cover photo, ispod njega je profile image korisnika te traka s kratkim informacijama o korisniku, poput broja postavljenih fotografija i followera, ispod čega se nalaze thumbnailovi fotografija obrnuto kronološkim redoslijedom. Klikom na thumbnail otvara se fotografija u punoj veličini koju možete komentirati, a postoji i opcija ”love”.

Treba naglasiti da je postavljanje fotografija još uvijek moguće isključivo putem mobilne aplikacije. Na internetu također nije vidljiv popis followera, nego samo koliko ljudi vas prati, odnosno koliko ih vi pratite. Geotagging isto nije dostupan na web sučelju.

Pokretanjem web profila javlja se problem sigurnosti. Dok web profila nije bilo, korisnici su bili djelomično zaštićeni jer je vaše fotografije moglo vidjeti ”samo” 100 milijuna iOS i Android korisnika koji su se upustili u istraživanje i pretraživanje Instagrama ili vas našli pretragom vašeg korisničkog imena. Premda je postojala mogućnost dijeljenja fotografija na internetu, privatnost je i dalje bila donekle zaštićena jer je pristup fotografiji bio omogućen jedino putem izravnog linka na primjerice Facebooku ili Twitteru, na kojima kao dodatni sigurnosni ”filtar” postoje postavke privatnosti. Sada bilo tko na svijetu može pristupiti svim vašim fotografijama koje ste ikad objavili na Instagramu.

Instagram je od početka svojim korisnicima omogućio da postavke privatnosti podese tako da njihove fotografije mogu vidjeti samo korisnici Instagrama koje vlasnik profila odobri. Ta opcija podesiva je na mobilnim aplikacijama, i to samo u slučaju da cijeli profil proglasite ”privatnim”. Detaljnije postavke privatnosti na Instagramu ne postoje (kao što na Facebooku možete odrediti za svaku pojedinu fotografiju hoće li biti dostupna samo vašim prijateljima, prijateljima vaših prijatelja ili potpuno javna – svima). Instagram naglašava da su profile image i bio svakog korisnika dostupni svima, jedini način da to ne budu jest da ih uklonite sa svojeg profila.

cta-planb-3


Propustili ste