Gradska knjižnica Rijeka pokrenula novi web o digitalnoj kreativnosti

Osnovna vizija Gradske knjižnice Rijeka je stvoriti mjesto koje na hrvatskom jeziku prije svega inspirira i motivira na akciju, stvaralačku aktivnost, eksperimentiranje, pokušavanje i učenje na bazi suvremenih digitalnih alata koji čine osnovu nove pismenosti.

Uz podršku međunarodne organizacije EIFL projektu razvoja inkubatora 3D-printanja za djecu i mlade online Magazin i virtualni svijet Gradske knjižnice Rijeka doživio je među hrvatskim knjižnicama jedinstveno proširenje u vidu GKR Lab-a.

GKR Lab je mjesto učenja, predstavljanja i dijeljenja znanja i kreativnosti utemeljenima na novoj pismenosti za djecu i mlade. Područja kojima se bavi jesu 3D-modeliranje i printanje, dizajn svih vrsta (web, product, gaming…), programiranje, audio- i video-kultura, fotografija, razvoj video igara, scenaristika, razvoj stripova itd. i sve to prilagođeno prvenstveno djeci, mladima i laicima, a u svrhu educiranja i populariziranja bavljenja navedenim područjima.

Trenutna verzija GKR Lab-a nije i njegov konačan i cjelovit oblik jer će u narednom razdoblju biti nadograđivan i obogaćivan novim funkcionalnostima i sadržajima.

Valja reći i da knjižnica nije slučajno u pozadini ovog projekta – već se godinama, uglavnom zbog nesretnih prostornih problema imidžem opterećena prostorima iz XIX. stoljeća (Središnji odjel u nenamjenskom prizemlju zgrade iz 1885. godine, Dječji odjel Stribor u zgradi iz 1887. godine…), aktivno pomoću radionica i druženja radi na jačanju kreativnih potencijala djece i mladih što kroz radionice (Stripaonica, Mali kućni majstori…), što kroz čitateljske klubove na kojima kroz razgovore o knjigama nastaju ideje o društvenim igrama, videoigrama, stripovima i sl… Uostalom knjiga je u temelju većeg dijela stvaralaštva, bar kao inspiracija. U kontekstu tehnološkog razvoja mijenja se i priroda kreativnosti i pismenosti pa je programska osnovica GKR Lab-a prirodna nadogradnja rada knjižnice i njene društvene uloge.

U sklopu GKR Lab-a pripremljen je i Manifest stvaralaštva koji ističe osnovne programske smjernice rada Knjižnice kada je stvaralačka kultura u pitanju.

 


Propustili ste