Top 5 društvenih mreža za filmofile

Filmovi su čest povod i tema za razgovor, odnosno razmjenu mišljenja i stavova, stoga je sasvim logično da su se pojavile društvene mreže namijenjene upravo za to.

Uz filmove se oduvijek veže i određen društveni faktor. Većina ljudi ne voli ići sama u kino, a i gledanje filmova u udobnosti svoga doma uvijek je zabavnije u dobrom društvu. Također, filmovi su čest povod i tema za razgovor, odnosno razmjenu mišljenja i stavova, stoga je sasvim logično da su se pojavile društvene mreže namijenjene upravo za to. Filmofili su ionako jedna od onih skupina koja je objeručke prihvatila internet još u njegovim ranim danima, pa tako primjerice megapopularna stranica Internet Movie Database postoji već više od dva desetljeća.

IMDb također ima okupljenu ogromnu zajednicu korisnika te pruža niz mogućnosti za njihovu interakciju, što ga uvjetno i čini svojevrsnom društvenom mrežom. Međutim, ako želite nešto malo drukčije i s više mogućnosti, možda je vrijeme da isprobate nekoliko nišnih društvenih mreža za filmofile, koje su kreirane upravo za generaciju stasalu na Facebooku, Twitteru i sličnim modernim servisima.

5. iCheckMovies

Spadate među one koji vole raditi popise odgledanih filmova i kreirati razne liste? iCheckMovies je onda nešto što morate isprobati. Ova društvena mreža sasvim dobro će vam poslužiti za vođenje statistike odgledanih filmskih djela, ali i za komentiranje istih s ostalim korisnicima. Osim besplatnih opcija, stranica nudi i dva modela pretplate, koji omogućavaju kreiranje više lista, otvaranje diskusijskih grupa, naprednije opcije pretraživanja i još mnogo toga.

4. Letterboxd

Slično kao i prethodni servis, Letterboxd služi kao svojevrsni dnevnik odgledanih filmova, uz neizbježnu mogućnost kreiranja raznih lista. Korisnici mogu pisati recenzije, podijeliti ih s drugima te pratiti što ostali kažu i misle. Letterboxd je i vizualno vrlo pregledan, a svaki film u bazi ima svoju stranicu s osnovnim informacijama, kao i s izborom najpopularnijih korisničkih recenzija. Servis dolazi i u ”pro” verziji koja među ostalim omogućuje više personaliziranih opcija, prebacivanje podataka iz ostalih baza ili aplikacija te određene mogućnosti integracije s Netflixom.

3. Flixster

Flixster slovi kao jedna od poznatijih filmskih aplikacija, a prije tri godine je postao sestrinski servis popularnoga Rotten Tomatoesa. Obje stranice su danas u vlasništvu filmskoga studija Warner Bros. Korisnici ovdje mogu također ocjenjivati i recenzirati filmove, kreirati liste, ali i kupovati te gledati filmove online.

2. MUBI

Evo nešto za ljubitelje sofisticiranijih filmskih djela. MUBI je društveno-mrežni servis namijenjen svima koji preferiraju nezavisne, klasične ili eksperimentalne filmove, kao i kinematografije drugih zemalja, a ne samo engleskog govornog područja. MUBI nudi standardne opcije poput ocjenjivanja, preporuka i izdvajanja najdražih filmova, a s korisnicima možete raspravljati na vrlo kvalitetnom forumu te ih ”slijediti” i pisati po njihovim ”zidovima”. MUBI također pruža mogućnost streaminga velikog broja što kratkometražnih, što dugometražnih filmova. Ovi potonji uglavnom su dostupni uz plaćanje, a cijena po filmu je 0,99 ili 1,99 dolara, dok za 5,99 dolara mjesečno možete gledati onoliko filmova koliko vam to slobodno vrijeme dopušta.

1. GetGlue

Vrlo razvikani GetGlue slovi kao Foursquare za televiziju i filmove, a omogućuje da se korisnici ”čekiraju” dok gledaju neki film ili emisiju, nakon čega mogu započeti diskusiju s ostalima o (od)gledanom sadržaju. Check-inovi donose određene bodove, odnosno virtualne tematske naljepnice koje vam, ako želite, GetGlue može poslati poštom u ”opipljivom” obliku. Stranica pruža i mogućnost stvaranja personaliziranog TV vodiča, dok u feedu, slično kao kod Facebooka, možete vidjeti aktivnosti svojih prijatelja te novosti iz filmskog i televizijskog svijeta. GetGlue, čini se, u posljednje vrijeme postaje i sve popularniji u Hrvatskoj.

cta-planb-3


Propustili ste