Festival Jazz.hr proljeće otvara Ayako Shirasaki trio

Ayako Shirasaki, nagrađivana japanska pijanistica i skladateljica, prvi put će se predstaviti hrvatskoj publici 25. ožujka na festivalu Jazz.hr / proljeće u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Školovana je na području klasične i jazz glazbe, glasovir svira od svoje pete godine, a u japanskim jazz klubovima počela je nastupati kao dvanaestogodišnjakinja. Njezine se izvedbe odlikuju profinjenošću, maštovitošću, virtuoznošću i dubokom osjećajnošću.

1. Što mislite, koliko je popularan jazz u SAD-u u usporedbi s Japanom? Koje su razlike?
U Japanu postoje stvarni ljubitelji jazza, posebice među starijim generacijama. U SAD-u, s druge strane, postoji više različitih vrsta jazza pa tako i više ljubitelja jazza, ali opet među starijima. Nadam se da će jazz postati popularan i među mlađima.

2. Kako ste počeli svirati i je li Vam se svidjelo od samoga početka?
Prve instrukcije iz klasičnog klavira dobila sam s pet godina. Jednoga dana u našoj se dnevnoj sobi pojavio pijanino i roditelji su mi rekli: „Od danas ćeš učiti svirati klavir.“ Na početku sam bila uzbuđena i bilo je zabavno svirati klavir. No, naravno, doživjela sam brojne uspone i padove svirajući. Otac me je kao desetogodišnjakinju uveo u svijet džeza, a time i upoznao s nizom novih načina vježbanja.

3. Tko je najviše utjecao na Vaš glazbeni razvoj?
Moj otac. Bio je strog kritičar, ali i moja najveća podrška.

4. Što je za vas važno u glazbenim interpretacijama?
Sloboda. Volim se osjećati slobodno dok stvaram glazbu. Također, iz svake skladbe želim izvući najviše moguće, pritom zadržavajući njezin karakter.

5. Tko su vaši idoli u jazzu?
Bud Powell, Bill Evans, Clifford Brown i Art Tatum. Volim njihovu kreativnost, kao i njihovu strast prema glazbi.

6. Kakvi su Vaši planovi za budućnost?
Mislim da ću nastaviti nastupati u svoja dva osnovna glazbena okruženja (solo nastupi i pijanistički trio). Osim toga, željela bih češće nastupati u Europi i SAD-u.


Propustili ste