E-mail marketing – kako izbjeći tretman zanemarivanja

Na koji način zaintrigirati primatelje da otvore i čitaju vaše mailove...

E-mail koji izgleda gotovo jednako kao i svi drugi koje vaši potrošači primaju od ostalih tvrtki, siguran je put prema njegovu ignoriranju ili brisanju. Predlošci za slanje e-maila često su vrlo prilagodljivi pa budite slobodni poigrati se njima sve do razine na kojoj još uvijek odražavaju ukupan vizualni identitet vašega poduzeća. Prilagodba e-maila vizualnom identitetu poduzeća i njegovo održavanje takvim, stavka je o kojoj se ne raspravlja. E-mail marketinške kampanje koje odražavaju vašu tvrtku i prenose poruku marke imaju veći potencijal da rezultiraju reakcijom primatelja na poruku i pridobivanjem potencijalnih kupaca.

Osim kreativnosti, vaš iznimno dobar prijatelj su i brojevi, odnosno analitika. Brojevi će vam pružiti realnu sliku o rezultatima vaših napora e-mail marketinškom kampanjom. Informacije o broju pretplatnika, omjer starih i novih pretplatnika te onih koji su vas napustili, postotak otvaranja mailova i broj ostvarenih željenih aktivnosti pokazatelji su koji vam govore što radite dobro i trebate li nastaviti te u čemu možda griješite i trebate se poboljšati. Vjerujte brojevima i u skladu s ključnim pokazateljima uspješnosti e-mail marketinških kampanja prilagođavajte i unaprjeđujte svoje buduće kampanje.

Neke od mogućih pogrešaka o kojima trebate razmišljati mogu biti naslov maila koji nije povezan s ciljem koji se želi postići, pogrešno vrijeme (doba dana ili dan u tjednu) u koje šaljete svoj e-mail, korištenje generičke e-mail adrese pošiljatelja (za otvaranje e-mail poruke iznimno je važno što će ili koga korisnik vidjeti kao pošiljatelja), personalizacija bez stvarne personalizacije (npr. samo oslovljavanje korisnika imenom uz daljnji generički tekst nije pretjerano učinkovito). Nadalje, znatniji uspjeh neće polučiti ni “samo da provjerimo kako ste” mailovi, a velika pogreška je i zaboravljanje na korisnike mobilnih uređaja i responzivnost sadržaja e-maila. Također, složeni prelazak na sljedeći korak do ispunjenja željenoga cilja i potpis koji odvlači pozornost primatelja od konačnoga cilja, nisu od velike pomoći.

Veoma je važno što ćete napisati u naslovu vašega e-maila jer, ipak, to je prvo što će primatelj uočiti i može imati veliku ulogu u poticanju primatelja na otvaranje poruke. Prema jednom nedavno provedenom istraživanju, utvrđene su najbolje riječi u naslovu maila koje mogu primatelje zaintrigirati i potaknuti na otvaranje te one koje ih mogu odbiti od otvaranja vašega maila. U top 10 najboljih riječi koje se preporučuju dodati u naslov e-maila ušle su: Hvala ili Hvala Vam/Ti – pokazalo se kako su mailovi čiji su naslovi sadržavali riječ hvala imali najveći postotak otvaranja. Ključne riječi s direktnim call to action kao što su: prodaj sada, naruči sada, podijeli s nama, osvoji nagradu – također su iznadprosječno upješne u poticanju primatelja na otvaranje vaših e-mailova. Tom popisu pridružile su se riječi newsletter ili bilten i prijelomna vijest, koje također potiču primatelje na angažman. S druge strane, riječi koje bi trebalo izbjegavati koristiti u naslovima e-mailova jer će povećati mogućnost da budu ignorirani ili obrisani su: časopis, predviđanja (prognoze), trening, whitepaper, naučiti.

U konačnici, svi savjeti za izbjegavanje pogrešaka pri slanju maila koje mogu rezultirati ignoriranjem od strane primatelja, ističu sljedeće: uključite ime primatelja u e-mailu; izbjegavajte korištenje poslovnog žargona; nemojte zaboraviti uključiti pozdrav; provjerite naslov e-maila; provjerite pravopis; izbjegavajte emoticonse.

cta-planb-3


Propustili ste