Dolce Vita festival: Back to Swing

Ono što je danas solo drmuckanje u klubovima, to je 30-ih godina bio Lindy Hop u Savoy Ballroomu i ostalim njujorškim klubovima. Kao nasljednik Charlestona, Lindy Hop je zahvaljujući svojoj opuštenosti i improvizaciji postao najpopularniji među swing plesovima tog perioda, kad je swing bio hype, kad su big bandovi prašili jazz i kad su se u njujorškom Harlemu održavali […]

Ono što je danas solo drmuckanje u klubovima, to je 30-ih godina bio Lindy Hop u Savoy Ballroomu i ostalim njujorškim klubovima. Kao nasljednik CharlestonaLindy Hop je zahvaljujući svojoj opuštenosti i improvizaciji postao najpopularniji među swing plesovima tog perioda, kad je swing bio hype, kad su big bandovi prašili jazz i kad su se u njujorškom Harlemu održavali plesnjaci. Atmosferu tog vremena može se doživjeti i danas, zahvaljujući plesnoj udruzi Back to Swing Zagreb koja posljednje četiri godine drži tečajeve i radionice swing plesova ali i organizira plesnjake. Osim Lindy Hopa, na njihovim plesnim druženjima može se upoznati i ostatak bliže plesne familije koju čine Balboa, Shag, Boogie-Woogie  kao i solo plesanje Authentic Jazz/Charleston.

Plesna škola Back To Swing uspjela je stvoriti hrvatsku swing scenu a osim plesa uspješno promoviraju i kulturu toga vremena (razdoblja od 1920-ih do 1950-ih), stvarajući autentičnu atmosferu prvih plesnih podija.

Back to swing i ove će godine sudjelovati na festivalu retro kulture Dolce Vita koji se održava od 11. do 14. lipnja u Rovinju, a nešto više o samoj školi, plesovima i ponudi na ovogodišnjem izdanju festivala, otkrila nam je Andrea Vozila.

Što posjetitelje očekuje ove godine na Dolce Viti što se tiče vašeg, plesnog dijela?

Očekuje ih nekoliko manjih radionica namijenjenih za sve posjetitelje i plesače (od potpunih početnika do spretnijih plesača željnih dobre zabave).  Predstavit ćemo osnovne plesne stilove swinga: Lindy Hop, Boogie Woogie, Rockabilly Jive & Hula Hula ples koji će se učiti u vodi. Ukratko osnove i fore da se mogu odmah ubaciti na plesni podij.

Kako posjetitelji festivala reagiraju na vaše plesne nastupe? Pridruže li se spontano, uključuju li se lako u plesne radionice?

Izvrsno reagiraju na plesne nastupe i animacije no rijetko se spontano pridružuju. Najčešće im treba mali poticaj kako bi probili led i zaplesali. No Back to Swing ekipa je vrlo pozitivna i pristupačna pa svakome može bar izvući osmijeh ako mu ne uspije zaljuljati guzovima.

Možete nam reći nešto o plesovima iz razdoblja kojeg pratite – što se plesalo, kako su izgledali ti plesnjaci, na koju se glazbu plesalo?

Plesovi iz ere swinga pa i kasnije dinamični su i vrtoglavi, prepuni energije i improvizacije. Iako su njihove originalne inačice modificirane i prilagođene današnjim plesačima, tek je mali dio duha tog vremena izgubljen. Period u kojem se cijela priča razvijala nije najbolje dokumentiran (multimedijski sadržaji su bili manje dostupni nego danas) no nekoliko osoba koje je djelovalo u to doba, uspjelo je prenijeti znanje i osjećaj tog vremena.

Plesnjaci tog vremena bili su krcati, nesputani i pomalo divlji. Plesalo se na živu glazbu,  odvijale su se borbe bendova, natjecanja i poduke na licu mjesta.

Plesalo se na glazbu velikih swing big band orkestara, malih bendova, a kasnije uz jukebox (ovisno o vremenskom periodu) – na swing ili rock ‘n’ roll 50-ih.

Kako danas izgledaju ti retro plesnjaci? 

Jednostavno i nesputano. Svatko može doći plesati, družiti se i sudjelovati u aktivnostima koje se nude na plesnjaku – animacija, linijski ili solo plesovi. Ponekada se organiziraju tematski plesnjaci na kojima se plesači odijevaju u odjeću određenog perioda, ili s naglaskom na neku temu ili detalj. Ima dosta mladih ljudi koje privlači to neobavezno druženje, pozitivna energija, veseli nepretenciozni ples.

Je li potrebno prilagoditi modni stil tim plesnjacima?

Nije uopće potrebno. Važno je da se osjećate udobno i ugodno. U prvom redu smo ovdje radi plesa. Ipak, često se dogodi da se nekom tko je bio na par plesnjaka jednostavno svidi neki modni detalj pa mu dođe želja nositi ga sljedeći put. Također, modni stil ovisi o željama ili afinitetima pojedinca pa nije rijetkost vidjeti odjeću iz raspona 30-tih do rockabilly subkulture.

Jesu li, po vama, plesnjaci poput vremeplova u vrijeme swinga, pin upa, retro kulture?

Ako ćete s ulice ušetati i vidjeti ljude kako plešu u paru, na retro glazbu, pomalo retro odjeveni, zasigurno će vam se učiniti da ste upali u neko prošlo, zaboravljeno doba. Na nekim našim događanjima, posjetitelji doslovno imaju osjećaj da je netko prizvao stara vremena i preselio gomilu plesača iz prošlosti u sadašnjost. Odjeća, frizure, šminka i ples, sve odaje dojam da su promatrači pozvani u vremeplov, u godine koje su davno iza nas. A prošlost uvijek odiše nekom toplinom, nostalgijom, optimizmom i nikad ostvarenim nadama. Možda se stvori pomalo bajkovita ili ponekad woodyallenovska atmosfera, no mi se ne trudimo doslovno vratiti u prošlost, mi volimo modernom svijetu pokazati pozitivne manire i vrijednosti vintage ere, plesati na lijepu, bezvremensku glazbu i zabaviti se.

dolcevita-banner


Propustili ste