Čini li Instagram hranu ukusnijom?

Bili vi foodie ili ne, jasno vam je da lijepe fotografije hrane na Instagramu prolaze jednako dobro kao i Beyonce. Pogledajte zašto.

Bili vi foodie ili ne, jasno vam je da lijepe fotografije hrane na Instagramu prolaze jednako dobro kao i Beyonce. Vjerujemo kako je već i sama ta usporedba dovoljna da bi vam bilo jasno kako je riječ o pokretu koji je zaludio sve te promijenio običaje koje smo do sada poznavali.

Jedan od dobrih primjera koji zorno svjedoči kako je Instagram the game je i istraživanje provedeno u Americi koje je pokazalo kako je prosječno vrijeme boravka u restoranu u 2004. godini iznosilo 1 sat i 5 minuta, a 2014. to se vrijeme povećalo na 1 sat i 55 minuta. To je stoga što korisnici i gosti vole fotografirati i hranu i sebe u restoranu, a konobari su ti koje se često zamoli da ovjekovječe vesele trenutke.

Još jedna zanimljiva činjenica je i nedavno objavljeno istraživanje koje zaključuje kako objavljivanje fotografija hrane pozitivno utječe na sam okus hrane. Preciznije, ako gledamo fotografije hrane dok smo gladni i time produljujemo vrijeme čekanja do same konzumacije, hrana postaje ukusnija i stvara se pozitivan stav prema njoj.

To djelomično pomaže i samome #foodstagram pokretu, iako već ima onih koji su počeli negodovati zbog novoga trenda. Mnogi spominju da same fotografije hrane stvaraju negativan trend i odvlače ljude od općeprihvaćenih društvenih formi te ih tjeraju da stalno gledaju u svoj mobitel.

Prosciutto pizza #PHAAT

A photo posted by MIAMI’S BEST EATS (@thenaughtyfork) on

Osim u restoranima, instagrameri veoma vole fotkati i dijeliti hranu s putovanja. Trend fotografija destinacija sam po sebi vrlo je popularan, ali hrana ima posebno mjesto u srcima lajkera i pratitelja. Važnost hrane na putovanju ne treba ni naglašavati. Dovoljno je samo reći da se “turizam hrane” iz dana u dan diže na višu razinu (The rise of Food Tourism), a čak je 88,2 % ispitanika u istraživanju izjavilo kako je hrana ključan element u definiranju imidža određene destinacije. Izreke poput “ljubav prolazi kroz želudac” ili “svi mi jedemo očima” u ovome su slučaju definitivno primjenjive. Sve dok je lijepih fotografija hrane na Instagramu, mi se previše ne žalimo.

delicious saturday brunch ? pc: @vereenn_ A photo posted by Seattle Eats (@sweetnseattle) on


Propustili ste