Top 8 internetskih stranica s besplatnim fotografijama

Potrebne su vam fotografije za internetsku stranicu, blog ili neki dizajn? Prije negoli posegnete za kreditnom karticom i registrirate se na neki profesionalni stock-servis, svakako proučite što se nudi na stranicama s besplatnim fotografijama, jer možda upravo tamo pronađete ono što vam treba. Pritom svakako proučite pod kojim uvjetima možete koristiti besplatne fotografije!

Kako bismo vam uštedjeli vrijeme, za vas smo napravili izbor internetskih destinacija koje bi vam mogle pomoći u potrazi za besplatnim fotkama…

8. Public Domain Photos

Kao što i samo ime stranice govori, sve fotografije na njoj su javno dobro, odnosno ne postoje autorska prava na njih i niste obvezni navesti njihov izvor. Servis nudi više od 25 tisuća fotografija, a možete ih pretraživati po standardnim kategorijama kao što su ljudi, životinje, priroda, tehnologija, umjetnost, arhitektura, putovanja itd. Izbor je dakle velik, ali mana je što pojedine fotografije dolaze u manjim dimenzijama.

7. PD Photo

PD Photo sadrži na tisuće besplatnih fotografija u javnoj domeni čiji je autor Jon Sullivan, programer i amaterski fotograf iz San Diega, a velik broj fotografija snimio je na svojim putovanjima. Zanimljivih i iskoristivih slika svakako ima, ali stranici bi uistinu trebao redizajn iz korijena.

6. BestPhotos.US

Još jedan servis s fotografijama u javnome vlasništvu nudi solidan izbor ilustrativnih slika većih dimenzija, ponajviše s motivima prirode. U sklopu stranice nalazi se i tražilica s pomoću koje možete pronaći besplatne fotografije iz vanjskih izvora.

5. OpenPhoto
OpenPhoto je platforma za razmjenu besplatnih fotografija koje njihovi autori daju na slobodno korištenje uz Creative Commons (CC) licencu, odnosno navođenje izvora i druge uvjete. Kategorija i potkategorija je mnogo, ali ako vam primjerice trebaju slike s motivima prirode, svakako isprobajte sestrinsku stranicu freenaturephoto.com.

4. Pixel Perfect Digital
Čini li vam se možda da fotografije na većini besplatnih servisa djeluju pomalo amaterski? To sigurno nećete pomisliti nakon što pregledate galerije Pixel Perfect Digitala, čije su fotografije prošle pomnu obradu, a i dostupne su u velikim dimenzijama. Sadržaj je pod Creative Commons licencom, a ono što je posebno zanimljivo jest da detalje fotografija možete provjeriti uz pomoć “virtualnog povećala”.

3. Wikimedia Commons – Images

Baza fotografija s Wikipedije svakako sadrži mnoštvo korisnoga materijala, a može dobro poslužiti onima koji rade na internetskim portalima, pogotovo u slučaju kada se pokaže potreba za fotografijom neke javne, odnosno povijesne osobe. Fotografije dolaze pod CC licencom ili su u kategoriji ”public domain”.

2. Flickr

Yahooov Flickr ste vjerojatno svi posjetili barem jednom. Nedavno redizajniran, Flickr je istovremeno i ogromna baza fotografija, virtualna galerija i društvena mreža, a registrirani korisnici dobivaju besplatno na korištenje čak terabajt prostora! Međutim, velik broj fotografija na Flickru ne smije se koristiti na drugim stranicama pa preporučujemo da u postavkama napredne pretrage označite da želite vidjeti slike jedino s CC licencom, koje se mogu koristiti u komercijalne svrhe, odnosno mijenjati i prilagođavati.

1. SXC
SXC je servis na kojemu možete pronaći pregršt besplatnih fotografija za svoje blogove i internetske stranice, a ujedno okuplja i veliku zajednicu s više od 30 tisuća fotografa. Kako biste dobili pristup bazi s više od 400 tisuća fotografija, potrebna vam je besplatna registracija. Prije preuzimanja svake slike ipak provjerite uvjete pod kojima se one smiju upotrijebiti jer je u nekim slučajevima za njihovo korištenje potrebno zatražiti odobrenje autora.


Propustili ste