Uskoro počinje Animafest

Od 4. lipnja do 9. lipnja održava se Animafest, a u konkurenciji za glavnu nagradu festivala, Grand prix, nalazi se devet dugometražnih animiranih filmova.

Ovogodišnji Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb počinje nekoliko dana kasnije nego što je to uobičajeno, u utorak 4. lipnja i traje do nedjelje 9. lipnja. Filmovi će se prikazivati u kinima Europa i Cineplexx Centar Kaptol, dio programa bit će prikazan i na medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti, a popratni programi održavat će se u nekoliko gradskih galerija. Predstavnike medija okupljene u novootvorenoj dvorani Müller na katu kina Europa sa svim su filmskim i popratnim programima upoznali umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić, producentice festivala Olinka Vištica i Vjera Matković, koordinatorica programa za djecu i mlade Mia Gvozdić Michl te kustosica Muzeja suvremene umjetnosti Leila Topić.

Devet dugometražnih filmovau Velikom natjecanju

Ove godine za Veliko natjecanje sveukupno je prijavljeno 65 filmova, a među njima smo izabrali najbolje predstavnike široka spektra autorskih pristupa i tema. Tražili smo intrigantne i zanimljive filmove koji će nas učiniti pametnijim i boljim ljudima. Više od 90% programa čine filmovi crtani rukom, s puno ljubavi, a tematski su se iskristalizirale dvije grupe: filmovi bazirani na stripovima i slikovnicama te dokumentarni filmovi. Svih devet filmova u Velikom natjecanju vrijedno je odlaska u kino, a predvodi ih film otvorenja Ernest i Celestina, izabran upravo zbog toga što govori o prevladavanju međurasnih razlika, predstavio je Daniel Šuljić konkurentski program festivala, u kojem se nalazi i Autobiografija lažljivca: Neistinita priča o montipajtonovcu Grahamu Chapmanu, o životu preminulog člana i osnivača slavnih Monty Pythona, Grahama Chapmana. Gledat ćemo jedan od najuspješnijih japanskih animiranih filmova, anime Djeca-vukovi, ponešto drugačiju priču namijenjenu odraslijoj publici – Tatsumi o istoimenom crtaču mangi za odrasle, španjolski film Bore o prijateljstvu u starijim godinama, talijansku vizualno raskošnu adaptaciju Collodijeve priče Pinocchio, najnoviji film slavnog francuskog autora Jean-Françoisa Laguionieja, Slika, te francusko-belgijski film i autobiografsku priču južnokorejskog animatora Junga Usvajanje odobreno. Crni biser Velikog natjecanja Animafesta film je Duhovi prošlosti.

Najbolji će film proglasiti tročlani žiri: Norvežanin Gunnar Strøm, izvanredni profesor na Sveučilištu Volda, Kanađanin Chris Robinson, umjetnički direktor Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi te cijenjena ličnost u svijetu animacije, i Darko Bakliža iz Hrvatske, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti (Odsjek za animirani film i nove medije) i Studiju dizajna u Zagrebu te autor animiranih i eksperimentalnih filmova.

Svjetska panorama, publici jedna od najdražih programskih kategorija, nudi širok uvid u recentnu svjetsku produkciju filmova specifičnih naracija. Istaknula bih Kakav divan dan, jednog od najzanimljivijih suvremenih američkih autora i miljenika zagrebačke publike, Dona Hertzfeldta. Za isti, samo u kratkometražnoj formi, Hertzfeldt je na prošlogodišnjem Animafestu osvojio nagradu Zlatni Zagreb. Ovoj predivnoj crnohumornoj priči potpuna je suprotnost hladnokrvni triler o nasilju među adolescentima Kralj svinja, dok je za ljubitelje lutka filma i horora u programu španjolski Apostol, istaknula je Vjera Matković neke iz panoramske petorke filmova.

Program majstora animacije

Ciklus Majstori animacije ovaj put daje presjek suvremenih i klasičnih autora iz Norveške, a razlog je proslava 100 godina norveške animacije. Prava je poslastica stoga i projekcija njihova najstarijeg sačuvanog filma, Roald Amundsen na Južnom polu, iz 1913. godine. Norveška animacija doživljava velik uzlet 90-ih godina, a 2006. Danski pjesnik osvaja Oscara. Norvežani su aktivni i uspješni u TV-serijama, digitalnoj animaciji i računalnim igrama, te smo ponosni što ćemo dio njihove suvremene produkcije gledati i u Zagrebu’, najavila je dosad najveću retrospektivu norveškog filma u nas Olinka Vištica.

Koordinatorica programa za djecu i mlade, Mia Gvozdić Michl, najavila je čak 12 dugometražnih animiranih filmova koji su u programu istaknuti Mandlekovim šeširićem, a sastavljeni su od svih filmova iz programa imajući na umu pogodnost za sve dječje i mladenačke uzraste. Novost su dvije Obiteljske iskaznice – jedna vrijedi za jedno dijete i odraslu osobu, a druga vrijedi za dvoje djece i odraslu osobu. Pored filmskog programa, u Animafestovu centru Pčelica za vrijeme cijelog festivala organiziraju se radionice izrade optičkih igračaka i stop-animacije, rekla je Mia te pozvala sve zainteresirane roditelje da prijave svoju djecu na radionice putem e-maila djeca@animafest.hr.

Animafest Zagreb 2013. u suradnji s MEDIA deskom Hrvatske i ove godine organizira Animafest Pro, segment namijenjen profesionalcima iz područja filma i animacije, iz kojeg je Olinka Vištica posebno izdvojila Regionalni forum za razvoj projekata (pitching forum), na kojem će međunarodni odbor Regionalnog foruma u sastavu Jasmina Kallay, Martina Petrović i Mike Robinson izabrati najbolji projekt u razvoju.

Nagrađenom projektu za daljnji razvoj Animafestov fond osigurava financijsku potporu u iznosu od 3.000 eura te priliku da se 2014. godine izravno predstavi u sklopu koprodukcijskog foruma za europski dugometražni animirani film Cartoon Movie u Lyonu. Program Animafest Pro nudi i niz predavanja, razgovore s autorima te produkcijske analize.

Želeći istaknuti važnost animacije u transmediji, organiziramo i interaktivnu izložbu videoigara 20 recentnih radova predstavnika indie studijske scene – Level up! Videoigre, kao i animacija, mogu biti i zabava i umjetničko djelo, što će u praksi pokazati i videoigre koje će nastati na radionici kojom smo povezali studente iz svijeta animacije i programere, a koja će se održati na zagrebačkom FER-u. Program Animafesta Pro na teorijski i praktičan način prikazuje velike promjene koje se trenutačno događaju u razvoju animacije i njezine primjene, a koje Animafest želi pratiti. Animafest ovim programom želi dati doprinos očuvanju baštine, ali i razvoju medija u budućnosti te sadržaja koji se rade specifično za određene vrste prikazivanja’, istaknule su producentice Vištica i Matković.

O raznovrsnosti medija animacije i bezbrojnim mogućnostima interpretacije i načina konzumacije pričala je i kustosica MSU-a Leila Topić: Od sutra, čim padne mrak, na najvećoj medijskoj fasadi u Zagrebu počinje prikazivanje 16 filmova koji su prošli natječaj Animation goes MSU. Njih obilježava širok dijapazon tehnika i izuzetno kreativan način pristupanja arhitekturi Muzeja te dostupnost baš svima koji se nađu ispred novozagrebačkog muzeja. Osim ovih specifičnih filmskih projekcija, Ivan Marušić Klif u prostoru NO galerije priprema svoj prvi umjetnički projekt pri kojem se služi narativnom potkom, nazvan Volim crtiće!.

Pratite Animafest na Facebooku, Twitteru i službenim stranicama za više informacija i detaljniji program.

 


Propustili ste