9 stvari koje niste znali o Ratovima zvijezda

Donosimo nekoliko manje poznatih i pomalo bizarnih činjenica o originalnoj trilogiji.

Već i vrapci na granama znaju kako uskoro u kina dolazi novo poglavlje Ratova zvijezda koje bi trebalo oživjeti duh originalnog serijala, nakon što je prequel trilogija razočarala mnoge fanove (premda je okrenula brdo novca). Dok svi željno iščekujemo da se Sila ponovno probudi, donosimo nekoliko manje poznatih i pomalo bizarnih činjenica o originalnoj trilogiji i događanjima iza kulisa snimanja…

Orson Welles bio je nesuđeni glas Dartha Vadera

Prije nego što je legendarni James Earl Jones posudio glas jednome od najpoznatijih filmskih negativaca, “tata” Ratova zvijezda George Lucas razmišljao je o angažmanu slavnoga redatelja i glumca Orsona Wellesa. Međutim, zaključio je kako bi njegov glas bio isuviše prepoznatljiv publici.

Kinoprikazivači bili su sumnjičavi prema prvome filmu

Prvi film u serijalu, poslije podnaslovljen Nova nada, prvotno se trebao početi prikazivati u američkim kinima na Božić 1976. godine. Međutim, problematična produkcija i složen rad na specijalnim efektima odgodili su premijeru za pet mjeseci, točnije za 25. svibnja 1977. godine. Studio 20th Century Fox očekivao je da će film propasti na blagajnama u prenatrpanoj ljetnoj sezoni, a sličnog mišljenja bili su i kinoprikazivači, pa se u početku manje od 40 kina predbilježilo za prikazivanje filma. Ratovi zvijezda na kraju su uzrokovali goleme redove ispred kino-dvorana.

Ratovi zvijezda imaju svoj “blagdanski specijal”…

… koji je toliko loš da ga fanovi uopće ne žele spominjati. Riječ je, naime, o televizijskome filmu The Star Wars Holiday Special, prikazanom 1978. godine u kojemu se pojavljuju gotovo svi glumci iz Nove nade, a u cijelome uratku ima pjesama, komičnih skečeva, animiranih segmenata i još koječega. “Specijal” je bio emitiran samo jednom, i to uoči Dana zahvalnosti, a danas se smatra jednim od najgorih trenutaka u povijesti američke televizije te nikad nije izdan na videotržištu. Zanimljivo je ipak spomenuti kako se u omraženome uratku prvi put pojavio kultni lik Boba Fett.

Yoda se u početku zvao sasvim drukčije

U drugome dijelu originalne trilogije, Imperij uzvraća udarac, upoznajemo mudroga Yodu koji je danas jedan od najpoznatijih i najomiljenijih likova cijeloga serijala. Međutim, malo je poznato da se u ranoj verziji scenarija Yoda zvao – Buffy! Da, baš kao lik ubojice vampira iz jedne sasvim druge franšize. Još je uvrnutija činjenica da su autori filma neko vrijeme razmišljali kako bi Yodu mogao odglumiti – maskirani majmun!

Kubrick je uzdrmao Imperij

Imperij uzvraća udarac dijelom je sniman u engleskome studiju u kojemu je Stanley Kubrick istodobno snimao svoje kultno Isijavanje. Međutim, Kubrickov set zahvatio je veliki požar, pa je kultni redatelj morao “posuditi” dio studijskoga prostora Ratova zvijezda. Sve to potpuno je poremetilo raspored snimanja Imperija, jer je Kubrick na setu Isijavanja često ponavljao snimanje istih prizora te se nimalo nije držao rokova.

Režija Jedija bila je ponuđena Davidu Lynchu

Premda to danas zvuči potpuno nevjerojatno, ali David Lynch je bio jedan od glavnih kandidata za režiju Povratka Jedija, trećeg poglavlja originalne trilogije. Međutim, redatelju Eraserheada ipak je tada bio zanimljiviji jedan drugi SF projekt – ekranizacija kultnoga romana „Dina, pješčani planet“.

Povratak Jedija imao je rekordno otvaranje

Povratak Jedija bio je prvi film u povijesti koji je u premijernome vikendu na kino-blagajnama zaradio više od 20 milijuna dolara. Prethodni rekord držali su Superman II i Zvjezdane staze: Khanov bijes koji su se u kinima otvorili s malo više od 14 milijuna dolara.

S Jabbom nije bilo lako

Animatronska lutka Jabbe the Hutta težila je gotovo tonu, a njezina izrada stajala je pola milijuna dolara. Njome je moralo upravljati šestero ljudi.

Originalna trilogija mogla je završiti mnogo mračnije

George Lucas i scenarist Lawrence Kasdan kratko su vrijeme razmišljali o mračnome završetku trilogije u kojemu Luke Skywalker postaje novi Darth Vader. Međutim, ideja je bila brzo odbačena jer je Lucas smatrao da takav kraj ne bi bio prikladan za mlađe gledatelje.


Propustili ste