10 hit pjesama 21. stoljeća koje imaju retro prizvuk

Pročitajte i ne propustite Dolce Vita vintage festival koji se događa već treću godinu u predivnom Rovinju, od 11.-14. lipnja

Iako je 2015. godina i iako je prošlo više od pola stoljeća otkako su glazbenim ljestvicama vladali hitovi poput “Be My Baby”, grupe The Ronettes ili “Peggy Sue” Buddyja Hollyja posljednjih godina sve je više glazbenika koji imidžem, produkcijom pjesama ili načinom pjevanja neodoljivo podsjećaju na taj retro zvuk 50-ih i 60-ih godina. Spomenimo samo Amy Winehouse, Duffy, Brunu Marsa, Adele, Marka Ronsona. Aloe Blacca… od onih najpoznatijih. Mi vam donosimo deset pjesma nešto manje eksponiranih autora 21. stoljeća koje svojim zvukom neodoljivo podsjećaju na retro hitove, a uz koje se možete početi pripremati za 11. 6. i Dolce Vitu, trodnevni festival koji već treću godinu u Rovinju slavi sve ljepote retro kulture.

Will Young: “Love Revolution”

Najnoviji singl britanskog glazbenika, nekadašnjeg pobjednika Pop Idola, objavljen je krajem ožujka ove godine, a iako sadrži riječi pjesme “Share the Love” Andree Martin iz 1999. godine, zvuk “Love Revolutiona” podsjeća na nešto što je izašlo iz radionice Phila Spectora nekih tridesetak godina ranije.

 

 Bo Saris: “She’s On Fire”

Boris Titulaer, nizozemski glazbenik u rodnoj je zemlji pobijedio na glazbenom natjecanju te izdao nekoliko albuma, no 2012. se preselio u London, promijenio ime u Bo Saris i osvojio publiku hitom “She’s On Fire”, u kojem njeguje i izgled i zvuk u retro maniri.

Mayer Hawthorne: “Your Easy Lovin’ Ain’t Pleasin’ Nothin'”

Američki pjevač, producent i DJ za sebe kaže kako je odrastao pod utjecajem Curtisa Mayfielda, Mikea Terryja, Smokeya Robinsona i Isaaca Hayesa, što je vidljivo u njegovom glazbenom a i modnom izričaju. Predstavljamo singl s njegovog debi albuma iz 2009. godine, A Strange Arrangment,  “Your Easy Lovin’ Ain’t Pleasin’ Nothin’”, koja produkcijom i vokalnom izvedbom podsjeća na Detroit soul najboljih dana Motowna i Staxa.

Jeremy and the Harlequins: “Right Out of Love”

Već na prvo slušanje “Right Out of Love”, prošlogodišnjeg hita ovih mladih njujorških rokera, mogu se čuti utjecaji Sama Cooka i njegove “Chain Gang” kao i Paula Anka i njegove “Diane”. Jeremy i njegovi harlekini ne bježe od retro zvuka, dapače, hvale se kako su im idoli Ricky Nelson i neizbježni Elvis Presley.

Sharon Jones & The Dap Kings: “How Long Do I Have To Wait For You”

Soul funk pjevačica ostavila je posao čuvarice u zatvoru da bi se posvetila glazbi. Njen je glazbeni izričaj baziran na zvuku 60-ih i dijela 70-ih godina prošlog stoljeća što pokazuje i jedan od njenih najvećih hitova “How Long Do I Have To Wait For You”.

Raphael Saadiq: “Let’s take a Walk”

Bivši član skupina Tony! Toni! Tone i Lucy Pearl, poznat i kao producent izvođača kao što su Mary J. Blige, Joss Stone i John Legend, svoju se solo karijeru posvetio stvaranju glazbe u retro zvuku 60-ih godina. Tako zvuči i njegov soul hit “Let’s Take a Walk” iz 2008. godine.

The Baseballs: “Umbrella”

Ovaj njemački bend proslavio se obradama novih hitova u stilu rock’n’rolla 50-ih i 60-ih godina. Obradili su tako pjesme poput “Hot n Cold” Katy Perry, “Crazy in Love” Beyonce, “Call Me Maybe” Carly Rae Jepsen a mi predstavljamo njihovu verziju Rihannine “Umbrelle”.

Solange Knowles: “I Decided”

Iako je poznatija kao mlađa sestra popularnije Beyoncé, Solange je albumom Sol-Angel and the Hadley St. Dreams iz 2008. godine pokazala kako se i na nju treba računati. Pjesmu “I Decided” s tog albuma producirao je Pharrell Williams, sadrži sample pljeskanja sa stvari “Where Did Our Love Go” The Supremesa kao i melodijsku liniju “(Love is Like a) Heat Wave” skupine Marthe and the Vandellas te je idealan primjer spoja retro soula i moderne produkcije.

Jake Bugg: “Lighting Bolt”

Na prvo slušanje, “Lighting Bolt” zvuči kao neka stara stvar Boba Dylana no riječ je o autorskom djelu Jakea Bugga, danas 21-godišnjeg Britanca s njegovog debi albuma Jake Bugg (iz 2012., dakle, kad je imao 18 godina!). Taj je album, kako je otkrio medijima, nastao pod utjecajem The Beatlesa, Johnnyja Casha, Donovana, The Everly Brothersa te, naravno, Dylana.

Paloma Faith: “Upside Down”

Ova britanska glazbenica i glumica svoj je debi album pop, soul i jazz zvuka Do You Want the Truth or Something Beautiful objavila na jesen 2009. godine a s njega je i pjesma “Upside Down” koja i zvukom a i videospotom vuče na dancehall 50-ih.

 

dolcevita-banner


Propustili ste