10 burnih godina Twittera

Prisjećamo se nekoliko važnih događaja koji su obilježili dosadašnji “staž” popularnog društvenoga servisa.

Twitter je ovaj tjedan proslavio svoj 10. rođendan, što vjerojatno niste mogli propustiti ako ga redovito koristite. U povodu toga prisjećamo se nekoliko važnih događaja koji su obilježili dosadašnji “staž” društvenoga servisa koji je ostavio golem pečat u modernim vremenima.

2006.
Twitter je rođen 21. ožujka 2006. godine kada je njegov suosnivač Jack Dorsey objavio svoj prvi tvit koji je jednostavno glasio: “just setting up my twttr”.

2007.
Na Twitteru je zaživio hashtag (#) – oznaka koja tvitove povezuje s određenim pojmom ili kontekstom te olakšava njihovo pretraživanje. Zanimljivo, korištenje hashtagova predložili su upravo korisnici, a poslije su postali sve zastupljeniji i na drugim društvenim mrežama.

2008.
Slavne osobe počinju otkrivati Twitter kao novi kanal za komunikaciju s fanovima. Tijekom 2008. godine na novu društvenu mrežu stižu Lady Gaga i Britney Spears, a početkom iduće godine i Ashton Kutcher koji postaje prva osoba s milijun pratitelja. Mnogi smatraju da je u tom trenutku Twitter postao “mainstream”.

2009.
Nesreća zrakoplova US Airwaysa, koji je prisilno sletio u rijeku Hudson, snažno je odjeknula na Twitteru na kojemu je i objavljena prva fotografija s mjesta događaja. Navedeni trenutak označio je početak tektonskih promjena u medijima i načinima izvještavanja.

2010.
Twitter, lansiravši oglašivačke opcije Promoted Tweets i Promoted Trends, ulazi u marketinšku arenu.

2011.
Arapske zemlje preplavljuje veliki val prodemokratskih prosvjeda (Arapsko proljeće), a Twitter postaje jedno od glavnih sredstava za komunikaciju građana i prosvjednika. Iste godine Twitter kupuje popularni servis za tvitanje TweetDeck.

2012.
Barack Obama svoju drugu pobjedu na predsjedničkim izborima obilježava inspirativnom fotografijom na Twitteru koja ubrzo postiže rekord po broju retvitova.

2013.
Twitter predstavlja Vine – mobilni servis za stvaranje i dijeljenje kratkih videozapisa u trajanju do 6 sekundi. Kompanija iste godine kreće u incijalnu javnu ponudu dionica i pohod na tržište kapitala.

2014.
Twitter proširuje svoje oglašivačke mogućnosti te uvodi Promoted Video. Svi pričaju o dodjeli Oscara i slavnome grupnom selfieju Ellen Degeneres koji postiže novi rekord po broju retvitova.

2015.
Na Twitter stižu brojne nove značajke i opcije, poput anketa, mobilnoga videa ili grupnih privatnih poruka. Isto tako, privatne poruke više nisu ograničene na 140 znakova. Uvođenje novih opcija ne čudi s obzirom na to da Twitter u posljednje vrijeme bilježi stagnaciju broja korisnika, odnosno sve teže privlači nove. Posebnu pozornost javnosti privlači Twitterova akvizicija Periscopea – servisa za prijenos videa uživo.

2016.
Twitter uvodi određene promjene u svoj algoritam, omogućivši korisnicima da na vrhu timelinea vide one tvitove do kojih im je možda najviše stalo, bez obzira na njihov kronološki poredak. Jack Dorsey pak opovrgava glasine o ukidanju ograničenja od 140 znakova na tvitove.


Propustili ste