Zašto je rekreacija super

Kada govorimo o vježbanju, jedan od najvećih izazova je motivacija. Motivacija koja traje, koja nas progresivno gura naprijed i donosi čvrste rezultate. Jer često se dogodi da počnemo odlučno trenirati, a potom ubrzo izgubimo volju zbog xy razloga. Jurica savjetuje što nam donosi rekreacija osim lijepoga izgleda

Danas moram duže učiti za ispit jer sam sinoć zapeo na tulumu. Čeka me još hrpa posla za dovršetak projekta, a i nekako mi je teško nakon obilnoga ručka misliti sad još i na to. Boli me glava od stresa/umora, vježbat ću sutra. Treba skočiti do vrtića na sastanak roditelja… Izgovora uvijek ima, a volje i motivacije često uzmanjka.

Koliko vam se puta dogodilo da ste tijekom onih nekoliko trenutaka nakon tuširanja u ogledalu ugledali (vlastito) tijelo kojim niste bili zadovoljni, pa ste uzdišući zaključili kako vam je sada prekasno da se počnete rekreativno baviti sportom te da su vaši najbolji dani poput zaboravljene legende.

Činjenica je da odmah i sada trebate prestati živjeti uljuljkani u svoju mizeriju. Samo se malo razbudite, napravite raspored dnevnih/tjednih obaveza i sasvim sam siguran da ćete naći dovoljno vremena za sebe i rekreaciju. S dvadeset, četrdeset ili šezdeset godina, nije bitno, ostvarite svoj potencijal koji je tu u tijelu osobe koja vam uzvraća iskren, ponekad surov pogled u ogledalu. Organizirajte se danas da biste krenuli već sutra – tako ćete imati dovoljno vremena da sredite tijelo do sljedeće sezone ljetovanja, a i daleko ljepše ćete provesti tmurne i hladne jesensko-zimske mjesece.

Nekad se dogodi da ste taj mali trbuščić ili bokove uspjeli stesati u nekoliko tjedana, počeli ste uživati u samim naznakama taštine i onda puf – jednostavno ste prestali ići na treninge da biste nakon kojeg tjedna opet bili na početku ili još deblji nego prije.

Zato ćemo se danas sasvim udaljiti od seksi tijela i izgleda koji su neizostavan dio vašeg napretka. Danas ih gotovo pa, u početnom stadiju vježbanja, možemo nazvati nuspojavama koje mogu blokirati uspjeh. Kada njih kao glavne razloge odlaska u teretanu uklonite, vježbat ćete s neopisivim žarom i voljom.

Onih dana kada ste najumorniji ili kada mislite da biste od stresa mogli eksplodirati – svakako odradite trening. Aktivno tijelo bistri um, uklanja bezvoljnost, frustracije i ljutnju te podiže razinu koncentracije. Uzet ću sebe za primjer: kad god imam blokadu u pisanju, prekinem nervozno sjedenje ispred računala te prošećem kvartom ili izvedem nekoliko pozdrava suncu, a ako rok za predaju materijala ne kuca na vrata, onda odem na trening. Sve da bih se vratio za radni stol pun energije i ideja za rad. U inozemstvu tvrtke sve više svojim zaposlenicima plaćaju rekreaciju jer se pokazalo da je produktivnost tj. zadovoljstvo djelatnika daleko veće ako imaju vremena i uvjeta za fizičku aktivnost.

Uostalom, za vrijeme vježbanja se kreativne, ali i svakodnevne blokade nerijetko same od sebe riješe jer smo toliko koncentrirani na pokrete da je rješenje problema koji nas muči naša podsvijest sama pronašla.

Vježbanje ne shvaćajte kao obavezu ili zadatak. Ne morate ići u teretanu. Možda će vama bolje odgovarati neka od brojnih vrsta joge ili grupnog aerobnog vježbanja. Pilates čini čuda za tijelo, ples ili borilačke vještine oslobađaju, vožnja biciklom u jesen osvježava, a runda tenisa ili badmintona će vas zbližiti s prijateljima. Što god odabrali, činjenica je da ćete izići iz kuće ili ureda, a i to je već nešto. Svaki tjedan uspjeh jedan.

Rekreacija pokreće organizam. Ona poboljšava cirkulaciju krvi i svih tjelesnih tekućina, aktivira zglobove, jača mišiće te znojenjem potiče detoksikaciju kako tijela iznutra, tako i kože izvana (s preduvjetom da se netom nakon vježbanja istuširate ne prevrućom vodom i blagim gelom za tuširanje).

Također, nakon vježbanja bolje se spava, no to ne znači da morate vježbati uvečer, beneficije traju i do dan-dva nakon aktivnosti, zavisno od intenziteta.

Još jedna od dokazanih divota je i poboljšanje kvalitete života, ali i njegova vijeka. Oni koji redovito i kvalitetno vježbaju brže se oporavljaju od ozljeda, preveniraju neke bolesti poput osteoporoze, moždanog udara, problema sa srcem i žilama, kancerogenih oboljenja. Vježbanje ublažava astmu, komplikacije od dijabetesa te štiti od prehlada. To je investicija u budućnost (khm, starost) u kojoj ćete biti daleko zdraviji i agilniji od drugih.

Vježbanje ne traži kupnju suplemenata. Oni trebaju biti upravo to, dodaci prehrani i vježbanju ako intenzitet i tijelo to sami zatraže, a ne zato što je to pomodno ili zato što ih svi koriste. Upitajte svog trenera ili još bolje nutricionista treba li vam uopće što za vaš stupanj rekreacije. Bolje ćete se osjećati i kretati u tijelu koje je (malo) mršavije, dakako uz lijepo reguliranu prehranu i povremenu aktivnost.

Nama muškima će vježbanjem, odnosno stimulacijom mišića, prirodno rasti razina testosterona, što nam daje snagu i izdržljivost. Učinak može trajati i do dva dana nakon jačeg treninga. Cure, vi se ne bojte testosterona i bilderskog izgleda, čak i nama muškima treba mnogo vremena, truda i odricanja da bismo izgledali poput modernoga Herakla.

Za kraj sam ostavio samopouzdanje koje će rasti sa svakim završenim treningom. Ona osoba iz ogledala i vi činit ćete krasan par koji se voli, a to je jedna od najvažnijih stvari u životu kako za vas, tako i za nas.


Propustili ste