Record Store Day

Ove subote, 20. travnja, održava se šesti po redu godišnji Dan prodavaonica ploča

Record Store Day globalni je događaj za sve nezavisne prodavače glazbenih ploča i ljubitelje istih koji se na taj dan okupljaju kako bi slavili glazbenu umjetnost i kulturu slušanja, ali i legendarni medij koji ju je komercijalizirao, vinil ploču. U proslavi sudjeluje i osam prodavaonica iz Zagreba, Rijeke i Šibenika.

Događaj se odvija u suradnji s nezavisnim prodavaonicama glazbenih medija. Uvjeti koje su organizatori Record Store Daya postavili za prodavaonice koje žele sudjelovati su: minimalno 50% asortimana mora biti glazbenoga karaktera, prodavaonica ne smije imati dionice na burzi i barem 70% ukupnih vlasničkih sredstava mora biti uloženo u artikle koji se nalaze u prodavaonici. Drugim riječima, uključene su samo prave, žive, fizičke, nezavisne prodavaonice, a ne internetske trgovine i korporacijski divovi.

Svake godine izlaze nova CD i vinil izdanja posebno za Record Store Day, pa su tako za ovogodišnji događaj pripremljeni sljedeći naslovi: The Animals, Bon Jovi, David Bowie, The Cure, Bob Dylan, David Guetta, Jimi Hendrix, Joan Jett and the Blackhearts, Linkin Park, Dave Matthews Band, Lonely Island, Mumford & Sons, Pink Floyd, Swedish House Mafia, The xx i mnoštvo ostalih. Uz posebna glazbena izdanja, na Record Store Dayu održavaju se i koncerti, upoznavanja i druženja s umjetnicima, DJ performansi, a sve to u prodavaonicama glazbenih ploča.

Ovogodišnji je ambasador Record Store Daya Jack White, koji nas svojim pismom poziva da se vratimo iz dvodimenzionalnog interneta u stvarni, trodimenzionalni svijet i prisjetimo se kakav je osjećaj, umjesto kompjutorskog miša ili mobitela, za promjenu držati u rukama pravu ploču ili CD. U ovom duhovitom promotivnom videu gledatelje vodi kroz tvornicu vinil ploča:

Prvi Record Store Day otvorila je Metallica 19. travnja 2008. u San Franciscu. Odonda se obilježava svake treće subote u travnju.

Dođite na Record Store Day!

 


Propustili ste