Video: Top Gun 3D

Autoput u opasnu zonu reciklirat će se u tri dimenzije

Nakon Titanica, klasik osamdesetih redatelja Tonyja Scotta uskoro će ponovno u kina – ovoga puta kao Top Gun 3D, nakon čega će slijediti i Blu-ray izdanje. Tvrtka koja će obaviti naporan posao dodavanja treće dimenzije je Legend3D iz San Diega. Ekipa svakako ima bogato iskustvo s obzirom na to da su odradili filmove Alisa u zemlji čudesa i Transformers: Dark of the Moon, a specijalizirani su upravo za pretvaranje “tradicionalnih snimki” u 3D

Konverzija Top Guna počela je u još kolovozu 2011. godine, kada je studio Paramount odlučio “osvježiti” neke stare hitove. Budući da je Top Gun tada slavio 25. godišnjicu, Legend3D odlučio je prebaciti cijeli film u tri dimenzije o svome trošku! Posao je završen cijelu godinu kasnije, 10. kolovoza 2012. godine, a sudbina je htjela da redatelj tragično okonča život deset dana poslije.

Proces dodavanja treće dimenzije tehnološka je poslastica: prvo se izvorni negativi filma skeniraju u razlučivosti od čak 6144×4668 točaka, a potom se prebacuju u 4K razlučivost. Ili kako to gazda kompanije Legend3D Barry Sandrew kaže: Samo smo očistili prašinu. Potom se svaki kadar, slika i scena režu u djeliće koji se nakon toga obrađuju – čak do detalja poput usana, zuba, jezika i sjaja u očima! Kada je sve gotovo, poseban softver slaže odvojenu sliku za lijevo i desno oko.

Zračne bitke bile su posebna zadaća jer su u Legendu odlučili kako ne žele uzrokovati vrtoglavicu i mučninu kod gledatelja. Ekipa je zato dovela umirovljene ratne pilote kao pokusne kuniće za gledanje scena zračnih borbi. Jesu li uspjeli u naumu? Jedan bivši pilot pohvalio je Sandrewa jer ga je podsjetio kako izgleda manevar “valjka” izveden u Tomcatu.

Kao i ostatak Scottova opusa, Top Gun uvelike koristi atmosferilije i dim kao scenski element. Ipak, zahvaljujući Michaelu Bayu, ekipa iz 3D studija nije imala mnogo posla. Naime, dok su radili na Transformersima, tim je morao izraditi priličan broj softverskih alata kako bi postigli željeni izgled na filmu.

Ipak, posao nije prošao glatko i bez muke. Ekipa iz 3D studija posjetila je američki nosač zrakoplova USS Midway kako bi izbliza upoznali F-14. Najviše ih je namučio naizgled nebitan detalj: pilotska kupola koja zbog svoje zakrivljenosti mijenja filmsku sliku sovjetskoga MIG-a na svojstven način.

Usput, Sandrew besplatno daje i odličan savjet svima onima koji se žale na mučnine i glavobolje zbog 3D pošasti: jednostavno sjednite što dalje od filmskoga platna. Oči će se tako manje mučiti, kaže on.


Propustili ste