Top 7: Roboti u videospotovima

Roboti su jedan od najčešćih motiva u popularnoj kulturi, pa ne čudi što se pojavljuju i u glazbenim videospotovima. Kao i u filmovima, najčešće su kreirani s pomoću specijalnih efekata ili je samo riječ o ljudima u kostimima, ali u nekim spotovima možemo vidjeti i prave pravcate funkcionalne robote!

Evo nekoliko videouradaka u kojima roboti imaju ključnu ulogu…

7. Styx – Mr. Roboto (r. Brian Gibson, 1983.)

Veliki hit s početka osamdesetih objavljen je na Styxovu konceptualnom albumu Kilroy Was Here, kojeg je pratio i istoimeni kratki film snimljen za potrebe tadašnje turneje benda. Motivi iz filma pojavljuju se i u videospotu, u kojem imamo rasplesane robote i distopijsku atmosferu, a kao i u većini spotova osamdesetih sve je pomalo apsurdno i pretjerano. Redatelj spota Brian Gibson kasnije je režirao zapaženu biografsku dramu o životu Tine Turner, Što ljubav ima s tim.

6. Röyskopp – The Girl and the Robot (r. Mike Baldwin, 2009.)

U zaraznoj pop-dance pjesmi norveškoga dua gostuje švedska pjevačica Robyn koja ima i glavnu ulogu u videospotu. Ona je usamljena djevojka koja je zaljubljena u crvenog humanoidnog robota, ali njemu je očito zanimljivije provoditi vrijeme u vrtu nego s njom. Luckast i ironičan spot kojemu ne nedostaje stila.

5. Conte – Pedals (r. Jack Conte, 2013.)

Internetska senzacija Jack Conte (inače muška polovica dua  Pomplamoose) uistinu je renesansni čovjek. Osim što je napisao glazbu i režirao spot, sam je dizajnirao i izradio kulise, za koje su ga inspirirali Ratovi zvijezda, odnosno izgled interijera svemirskoga broda Millenium Falcon. I premda na prvi pogled djeluju kao rezultat specijalnih efekata, roboti u videospotu su uistinu pravi, a Conte ih je posudio od dvojice inovatora za koje je saznao putem interneta. Kratki film o snimanju čak je zanimljiviji od samoga spota.

4. Daft Punk – Technologic (r. Daft Punk, 2005.)

Možda niste znali, ali slavni elektronski duo režirao je nekoliko spotova za vlastite skladbe, uključujući i video za Technologic koji je uistinu – jezovit. Uostalom, što drugo reći za videospot u kojemu se pojavljuje mali robot koji izgleda kao dječja verzija Terminatora. Robota je inače kreirao Tony Gardner, holivudski stručnjak za šminku i specijalne efekte koji je radio na filmovima kao što su Obitelj Addams, Zombieland i 127 sati.

3. Beastie Boys – Intergalactic (r. MCA a.k.a. Nathanial Hornblower, 1998.)

U duhovitom spotu Beastie Boysa gigantski robot iz svemira spušta se na Zemlju i kreće u bitku s divovskom čovjekolikom (valjda) lignjom. Međutim, sasvim je očito da je riječ o dvoje ljudi u očajno lošim kostimima. Intergalactic parodira stare japanske trash-filmove o Godzilli i sličnim čudovištima, a kako bi sve bilo ”autentično” većina scena snimljena je na lokacijama u Tokiju. Spot je svojedobno osvojio MTV-jevu nagradu za najbolji hip-hop video.

2. Beck – Hell Yes (r. Garth Jennings, 2005.)

Da je sniman koju godinu ranije, Hell Yes vjerojatno ne bi bio moguć bez pomoći stručnjaka za specijalne efekte. Međutim, u videospotu se pojavljuju i koreografiju izvode pravi roboti. Točnije, riječ je o Sonyjevim QRIO robotima, koji su trebali biti sljedeća velika stvar na tržištu napredne elektronike. Nažalost, japanska je korporacija 2006. godine odustala od njihova daljnjeg razvoja, čime Beckov spot ima svojevrsni raritetni značaj.

1. Björk – All Is Full of Love (r. Chris Cunningham, 1999.)

Sve je puno ljubavi između dvije robotice (obje s licem Björk!) u jednome od najpoznatijih spotova devedesetih, koji je pobrao pregršt strukovnih nagrada, a danas je dio stalnoga postava u njujorškom Muzeju modernih umjetnosti. Zahvaljujući spoju vrhunskih specijalnih efekata, high-tech vizualne estetike i erotskih motiva spot i nakon gotovo 15 godina djeluje moderno i provokativno, a smatra se i da je utjecao na dizajn filmskoga hita Ja, robot u kojemu humanoidni strojevi jako slične onima u Cunninghamovu uratku.


Propustili ste