The Leftovers – najbolja serija koju niste gledali

The Leftovers jedna je od najneobičnijih i najboljih serija posljednjih godina.

Svatko tko temeljito prati modernu televizijsku produkciju zasigurno je primijetio kako se mnoge recentne serije ne ustručavaju pomicati granice neobičnog, čudnog i bizarnog, bilo da je riječ o portretiranju junaka, složenim narativnim poigravanjima ili jednostavno “WTF” prizorima koje je teško uopće prepričati da zvuče smisleno. Ako ste gledali ili gledate serije kao što su American Gods, The OA, Sense8 ili Legion sasvim vam je jasno kako su mali ekrani danas postali veliko eksperimentalno igralište koje showrunnerima i scenaristima dopušta gotovo sve što im se rodi u kreativnim glavama. Čak je i magazin Rolling Stone nedavno cijeli trend nazvao “zlatnim dobom čudne televizije”.

U “čudnom” društvu našla se i HBO-ova izvrsna serija The Leftovers ili po naški Preostali, iza koje stoje Damon Lindelof (omiljen i omražen zbog Losta) i Tom Perrotta (autor istoimenog knjiškog predloška), a koja je nedavno zaključila svoju treću i posljednju sezonu. Premda je prikupila vjernu bazu obožavatelja i privukla veliku pozornost kritičara, serija nikad nije bilježila posebno veliku gledanost i neko vrijeme je čak bilo upitno hoće li biti završne sezone (koja gotovo djeluje kao poklon najvjernijim fanovima).

Kad god nekoga pitam je li gledao Leftoverse obično dobijem niječni odgovor ili nešto u stilu “samo prvih par epizoda, nije mi bilo nešto”. Kad pokušam objasniti nekome zašto je to jedna od najboljih serija posljednjih godina, malo zastanem jer je uistinu teško u par rečenica približiti bizarne situacije koje glavni junaci prolaze, njihove međusobne veze i emocionalni naboj njihovog odnosa. Pa možda da pokušam ovim putem… (Upozorenje: u tekstu su mogući blagi spoileri)

O čemu se tu zapravo radi?

Da, to je ona serija u kojoj 2 posto svjetske populacije jednoga dana (točnije, 14. listopada 2011.) u trenu nestane bez traga i glasa, a ostatak čovječanstva se u narednim godinama pokušava nositi s tim neobjašnjivim događajem. Ne, serija ne nudi konkretne odgovore što se zapravo dogodilo, ali to je najmanje bitno jer cijeli je fokus na osobnim pričama likova koje su toliko zanimljive, intrigantne i emotivno nabijene da u mnogim trenucima jednostavno zaboravite na cijelu fantastičnu postavku. Ukratko, u Leftoversima pratimo isprepletene sudbine skupine junaka koji su svaki na svoj način pogođeni neobjašnjivim fenomenom te pokušavaju pronaći svoje mjesto u svijetu koji je preko noći postao drukčiji – svijetu u kojem nitko više ne osjeća sigurnost, u kojem niču kultovi i mesije, a svakodnevica je prožeta apokaliptičnim nijansama.

Tko je tko?

Likova u seriji ima poprilično (hm da, a u kojoj nema?) i opisati ih sve u sažetim crtama gotovo je nemoguća misija, tim više što se u drugoj sezoni osjetno proširuje glumački ansambl. Evo stoga malog izvatka iz bogate galerije junaka, uz što je moguće manje spoilera:

Kevin Garvey Jr. (Justin Theroux) glavni je junak serije i u tri sezone prolazi put od lokalnog mačo policajca preko emocionalno uništenog muškarca do potencijalnoga mesije.

Njegova (bivša) žena Laurie (Amy Brenneman) pripadnica je nihilističkog kulta Guilty Remnants i gotovu cijelu prvu sezonu ne izgovara niti riječ (jer u kultu svi moraju šutjeti). S Kevinom ima kćer Jill (Margaret Qualley), a iz prijašnjeg braka sina Tommyja (Chris Zylka) kojeg je Kevin odgojio kao svog. Tommy je u početku povezan s jednim drugim kultom.

Garvejev otac, Kevin Sr. (Scott Glenn) provodi dane u mentalnoj ustanovi zbog “glasova u glavi”, a njegov lik svojih pravih pet minuta dobiva tek u trećoj sezoni.

Nora Durst (Carrie Coon) je žena kojoj je neobjašnjivi globalni fenomen odnio i supruga i djecu. Ona je nova ljubav Kevina mlađeg i nevjerojatno kompleksna junakinja koja zaslužuje da se o njoj pišu eseji. Iznimno talentirana Carrie Coon inače je glavno glumačko otkriće serije i o njoj ćemo zasigurno još puno toga čuti.

Norin brat Matt (Christopher Eccleston) je svećenik, propovjednik i čovjek od vjere, podosta fanatičan i ujedno ključna figura nekih od najbriljantnijih epizoda serije.

Patti Levin (Ann Dowd) vođa je ogranka Guilty Remnantsa i tu je najbolje stati jer ono što se događa s njom grijeh je imalo otkrivati.

Bračni par John i Erika Murphy (Kevin Carroll i Erika King) predvode novi set junaka druge sezone, a žive u gradiću Jardenu u kojemu nekim čudom niti jedan stanovnik nije nestao kobnog 14. listopada.

I da, svima nam poznata Liv Tyler također je dio glumačkog ansambla, premda je, pomalo iznenađujuće, svedena na više-manje sporednu ulogu. Međutim, to ne znači kako njena Meg Abbot nema upečatljivih trenutaka.

Što je tu posebno dobro?

Sreća je u nesreći što The Leftovers ima samo tri sezone i ukupno 28 epizoda. Premda mnogi fanovi ne bi imali ništa protiv malo dužeg druženja s omiljenim junacima, serija je ovako izbjegla zamku rastezanja cijele priče, praznoga hoda i u konačnici potencijalnog pada kvalitete. Dodatan faktor svježine je i u tome što svaka sezona ima različito poprište radnje: prva i druga smještene su u fikcijskim američkim gradovima Mapletonu, odnosno Jardenu, a treća u – Australiji.

Ono što je najvažnije, gotovo svaka epizoda pršti nezaboravnim glumačkim bravurama, vrhunskim dijalozima i briljantnim scenarističkim potezima, a sve to prožeto je mnogim metafizičkim momentima. Nekoliko je epizoda čak fokusirano na samo jedan lik i kao takve gotovo djeluju kao zasebne priče te ujedno spadaju među najintrigantnije dijelove serije. Mattova nevjerojatna misija spašavanja lokalne crkve, Norin odlazak na konferenciju u New Yorku ili pustolovina Kevina starijeg u australskoj pustopoljini neki su od najzanimljivijih trenutaka u novijoj televizijskoj povijesti te izvrsno ocrtavaju i produbljuju karaktere ključnih junaka, a u velikoj mjeri pridonose i cijelom world buildingu.

Naravno, jedna od glavnih odlika serije je i prethodno spomenuta sklonost čudnome i bizarnome. Ili je možda bolje reći kako je The Leftovers iznimno hrabra serija. Hrabra do te mjere da postoje epizode čija se radnja odvija u zagrobno-alternativnom svijetu (valjda) u kojem Kevin mlađi postaje bondovski tajni agent. Hrabra u smislu da će Matt upoznati “Boga” na brodu na kojem se non-stop odvijaju orgije. Hrabra na način da se u trećoj sezoni pojavljuje glumac iz Potpunih stranaca (Mark Linn-Baker) koji tumači fikcijsku verziju samoga sebe, dok će najavnu špicu iste epizode pratiti upravo pjesma – iz Potpunih stranaca! Ma znate onu: “Sometimes the world looks perfect, nothing to rearrange…” I to je tek djelić ludosti kojima serija obiluje. Jesam li spomenuo kako druga sezona počinje s desetominutnim prologom smještenim u pretpovijesnim vremenima?

The Leftovers je povukao neuobičajen potez čak i u tretmanu uvodne špice koja se po sezonama toliko razlikuje da na prvi pogled djeluje kao da nije riječ o istoj seriji.

Dok prvu sezonu prati epska špica inspirirana biblijskim motivima, u drugoj slijedi drastična promjena i špicu čine naizgled obične fotografije običnih ljudi koje se izmjenjuju dok u podlozi svira folk pjesma “Let The Mistery Be” u izvedbi Iris DeMent. Međutim, na svakoj fotografiji nedostaje barem jedna osoba, odnosno vidljiva je samo njena silueta, što ustvari savršeno oslikava glavni motiv “iznenadnog nestanka”.

Završna sezona zadržala je opening creditse prethodne, ali uz različitu glazbenu podlogu iz epizode u epizodu, pri čemu je odabrana pjesma gotovo uvijek na neki način povezana s radnjom.

Originalna glazba Maxa Richtera također zaslužuje poseban spomen, jer savršeno naglašava emotivne i tragične trenutke, a vjerojatno nema gledatelja kojemu sjetni klavirski lajtmotiv serije nije odzvanjao u glavi dugo nakon gledanja.

I na kraju…

Zahvaljujući životnim i slojevitim junacima, izvrsnim glumačkim izvedbama i bizarnim narativnim putevima, The Leftovers je, bez ikakve sumnje, osuđen na kultni status. Ako su vam dostupni HBO-ovi on-demand servisi, možda je vrijeme da ovog ljeta isplanirate jedan neobičan serijski maraton koji nećete tako lako zaboraviti. Kevin, Nora, Laurie, Matt i ostatak društva zasigurno će vam se uvući pod kožu, a na kraju cijele priče čeka vas dirljivo finale o kojem ćete zasigurno dugo kontemplirati.

 

Foto: The Leftovers/HBO

Pročitajte:

Zašto sam se navukao na Stranger Things

5 razloga zašto je The Expanse jedna od najboljih SF serija današnjice


Propustili ste