5 razloga zašto je The Expanse jedna od najboljih SF serija današnjice

Ako volite SF žanr i uzbudljive priče s radnjom u svemirskim prostranstvima, The Expanse jednostavno trebate pogledati.

Dugo smo čekali, ali ipak smo dočekali: konačno se pojavila SF serija koja može stajati uz bok kultnom rebootu Battlestar Galactice koji je žario i palio malim ekranima prije desetak godina. Doduše, to ne znači kako kvalitetnih SF serija posljednjih godina nije bilo (dovoljno je samo spomenuti Black Mirror ili Stranger Things), ali The Expanse je jedan od rijetkih primjera vrhunske space-opere i epske svemirske priče ispričane u televizijskom formatu.

Ova Syfyjeva serija, nastala na temelju knjiškog serijala Jamesa S. A. Coreyja, nedavno je završila svoju drugu sezonu, a treća je službeno potvrđena za 2018. godinu, na radost mnogih fanova koji su možda strepili kako će joj relativno slaba gledanost na matičnoj mreži zapečatiti sudbinu. Ipak, serija je postala jedna od kritičarskih favorita, a distribucija na drugim platformama (Netflix, Amazon Prime…) očito joj je osigurala čvrstu bazu vjernih gledatelja diljem svijeta.

Ako volite SF žanr i uzbudljive priče s radnjom u svemirskim prostranstvima, The Expanse jednostavno trebate pogledati, a u nastavku donosimo nekoliko razloga zašto je riječ o jednoj od najboljih znanstveno-fantastičnih serija koje su se pojavile na malim ekranima u posljednje vrijeme.

Napomena: u tekstu su mogući blagi spoileri.

Priča puna iznenađenja

Radnja serije odvija se u 23. stoljeću u kojem je Sunčev sustav koloniziran, ali i na rubu rata zbog političkih napetosti između Zemlje, Marsa i kolonija u asteroidnom pojasu. Priča u početku djeluje kao svojevrsni mješanac političkog trilera i detektivske misterije u svemiru, ali ubrzo dobiva puno veći raspon, pogotovo uvođenjem izvanzemaljskog motiva koji postaje i okosnica radnje. Iznenađenja i šokantnih otkrića pritom ne nedostaje, a zanimljivo je kako The Expanse ponekad usred sezone potegne preokret kakav ostale serije obično čuvaju za finale. Oni koji su gledali drugu sezonu dobro znaju o čemu je riječ.

Životni likovi

Upoznajte Jima (Steven Strait), Naomi (Dominique Tipper), Amosa (Wes Chatham) i Alexa (Cas Anvar) – posadu svemirskog broda Rocinante koja će vam se zasigurno uvući pod kožu. I ne, oni nisu “savršeni” junaci veći od života, već ljudi od krvi i mesa, koji ponekad donose pogrešne i nepromišljene odluke, ali i moralno upitne poteze (primjerice, Amos pokazuje podosta psihopatskih crta). Drugim riječima, svijet The Expansea sve je samo ne crno-bijeli.

Galeriju glavnih likova upotpunjuju hard-boiled detektiv Miller (Thomas Jane, najpoznatije glumačko ime u ekipi), beskompromisna UN-ovka Chrisjen Avasarala (izvrsna Shohreh Aghdashloo krade svaku scenu u kojoj se pojavljuje) te marsijanska vojnikinja Bobbie Draper (Frankie Adams), koju upoznajemo u drugoj sezoni i ubrzo postaje jedan od ključnih i najzanimljivijih likova. The Expanse obiluje i gomilom upečatljivih sporednih junaka, a poseban spomen zaslužuje “odmetnuta kći” Julie Mao (Florence Faivre), koja, poput neke svemirske inačice Laure Palmer iz Twin Peaksa (ne, ovo nije spoiler, njena je sudbina sasvim drukčija) pokreće cijeli koloplet događaja u seriji.

Znanstvena utemeljenost

U svijetu The Expansea nema warp pogona, međuplanetarna putovanja nisu bogzna kako ugodno iskustvo, svemirski brodovi ne izgledaju poput luksuznih hotela (u redu, ima jedan takav u drugoj sezoni), a stanovnici asteroidnog pojasa, Belteri, fizički su se prilagodili životu u uvjetima niske gravitacije pa su stoga visoki, žgoljavi i slabijih kostiju. Ukratko, serija se u velikoj mjeri drži općih znanstvenih spoznaja i zakona fizike, što je, u usporedbi s holivudskim filmovima i ostalim žanrovskim TV proizvodima, pravo osvježenje.

To je i rezultiralo mnoštvom zanimljivih prizora, poput onog kada skupina vojnika s Marsa posjećuje Zemlju te ih po izlasku iz svemirskog broda pogađa mučnina i dezorijentiranost, iz razloga što su odrasli u sasvim drukčijem okolišu. Doduše, pojavom izvanzemaljske protomolekule stvari skreću u fantastičnijem (i pomalo “cronenbergovskom”) smjeru, ali u tim trenucima i sami protagonisti primjećuju kako je riječ o entitetu koji djeluje onkraj poznatih zakona prirode.

Uvjerljiv svijet budućnosti

The Expanse definitivno nije space opera na kakve ste navikli. Svijet budućnosti ovdje nije lepršav, ulickan niti šaren, već opipljiv, realističan i daleko od bilo kakve utopije. U 23. stoljeću i dalje postoje političke napetosti, ekonomski problemi i društvene nejednakosti, samo sada na puno većoj skali, a sudbine pojedinaca, kao i čitavih naroda često ovise o koncima koje netko poteže na vrhu. Zemlja i Mars glavne su sile u Sunčevom sustavu i samim time konstantno u hladnoratovskoj poziciji, dok se u siromašnijem asteroidnom pojasu rađaju frakcije otpora koje traže nezavisnost i kontrolu nad resursima.

U takvom okruženju stvari postaju još složenije otkrićem nepredvidljive izvanzemaljske materije koja je u stanju mijenjati druge životne oblike i okolinu oko sebe. Serija obiluje i promišljenim detaljima koji doprinose cijelom worldbuildingu, pa su tako stanovnici asteroidnog pojasa razvili novi jezik (često ćete ga čuti u seriji), dok je Mars prikazan kao militarističko društvo posvećeno disciplini i dugoročnom cilju teraformiranja crvenog planeta. Zanimljiv je i prikaz komunikacijskih uređaja budućnosti, koji izgledaju poput evoluiranih smartphonea ili tableta, ali s holografskim sučeljima.

Visoka produkcija i impresivni efekti

Ako mislite kako je zbog društveno-političkih motiva The Expanse drama s puno govorancije, a malo akcije – jako se varate. Serija obiluje uzbudljivim prizorima svemirskih potjera i bitaka realiziranih pomoću impresivnih vizualnih efekata kakvi se u televizijskoj produkciji ne viđaju baš često (unatoč činjenici kako većina današnjih serija izgleda jednako dobro kao i filmovi).

Naravno, i ovdje je u igri sveprisutni CGI, ali uistinu kvalitetan CGI, pomoću kojeg je Sunčev sustav budućnosti zaživio u punome sjaju. Općenito, tehnička i produkcijska komponenta serije na zavidnoj je razini, a svakako valja spomenuti i upečatljivu glazbenu podlogu Clintona Shortera, kojemu je dosad najpoznatiji projekt bio soundtrack za kultni Distrikt 9.

Foto: The Expanse/SyFy


Propustili ste