Tableti su budućnost izdavaštva

Najveće svjetske novine jednoglasne su u zaključku da se budućnost izdavaštva nalazi u tablet računalima

Nedavno održan Tablet & App Summit na ovogodišnjem sajmu (izuzetno zabavno bilo je pratiti ga na Twitteru putem #wpe i #tas12 tagova) izdavaštva WAN-IFRA u Frankfurtu, bio je vrlo zanimljivo mjesto, a iznjedrio je i jedan veoma optimističan zaključak: tableti nisu ubojice, nego spasitelji magazina stisnutih padom naklade i bijegom oglašivača!

Upravo je o tome govorio Jamie Jouning, direktor digitalnih izdanja Condé Nast International. Njujorški izdavač čiji portfelj broji 124 izdanja (među njima su GQ, The New Yorker, Vanity Fair i Vogue) svakako je izuzetno važno ime internetskoga svijeta – osim što drže 27 internetskih portala i više od 50 mobilnih aplikacija, vlasnici su svjetski izuzetno cijenjene zajednice Reddit.com, sitea koji broji više od 600 tisuća uniquea dnevno i do osam milijuna posjeta mjesečno. Dakle, Condé definitivno zna što govori. A kazao je kako iPad i njegovi srodnici čuvaju tajnu rasta prihoda – papirnih izdanja.

Njegov imenjak Jamie Bill iz GQ-a otkrio je kako se ukupna tiraža magazina povećala za čak 10 posto otkad su pokrenuli zasebno iPad izdanje u listopadu 2011. godine. Daleko od toga da je riječ tek o eksperimentu: Condé do kraja 2013. planira pripremiti “obogaćena” izdanja svih svojih revija – na čak 43 različita uređaja. Trenutačno samo Vogue ima publiku od 2,13 milijuna čitatelja na svim platformama! Usput, unatoč golemoj investiciji, izdavač je pokrio ulaganje prodajom svojih digitalnih izdanja. Trenutačni omjer je vrlo zanimljiv: 520 tisuća digitalnih kopija naspram milijun i pol tiskanih. Ne treba sumnjati da će se već dogodine jezičac na vagi bitno pomaknuti na digitalnu stranu.

Poruka izdavačima je jasna – ne brinite za tehnologiju, brinite za čitatelje. Ako je Billu vjerovati, Condé ne brine za monetizaciju niti za tehnologiju per se – samo za čovjeka koji čita novo izdanje magazina koji voli. Oba su se Jamieja složila da je ključ uspjeha držati se istih uredničkih i novinarskih vrijednosti koje su proslavile tiskane magazine, a to je sam sadržaj. Ostaje vidjeti hoće li oglašivačima ova priča zvučati dobro.

Ni drugi izdavači ne dvoje o budućnosti. Njemački Stern – s tjednom tiražom od 850 tisuća primjeraka – gorljivo regrutira nove čitatelje na tabletima i mobilnim uređajima. A da će ih biti sve više, govori još jedan podatak otkriven na #TAS12: u Švedskoj 43 posto korisnika pristupa internetu mobilnim putem, a predviđa se kako će ta brojka dogodine porasti na čak 70 posto. Digitalni New York Times čita 34 posto mobilnih korisnika, a ukupno tri četvrtine čitatelja pristupa mu putem mobilnoga telefona ili tableta.

Zanimljivo, činjenica da je Apple podigao cijene svim europskim izdavačima u svojemu App Storeu, prošla je prilično tiho i nezapaženo.

cta-planb-3


Propustili ste