Top 10: Najbizarniji svjetovi u izmišljenim svemirima

Otputovali smo daleko i istražili najbizarnije svjetove u znanstveno fantastičnim romanima! Ovih deset bi trebali posjetiti...ili možda bolje ne.

1. Gea

Umjetni mjesec u Saturnovoj orbiti u romanima Titan, Čarobnica i Demon Johna Varlyja. Izgleda poput kotača, promjera je 1.300 kilometara i podijeljen na dvanaest regija. Regije nastanjuju različita izvanzemaljske vrste: titanidi (višespolni kentauri koji komuniciraju pjesmom), ogromni živi cepelini (koji lebde na vlastitim plinovima i koje jedna iskra može upaliti), anđeli (pticoliki ljudi) i čitava mirijada drugih bizarnih umjetno stvorenih bića. Svakom regijom upravlja umjetna inteligencija, a iznad svega (i u doslovnom smislu) je Gea, šizofrena centralna inteligencija, ovisna o holivudskim filmovima, kojoj je glavna zanimacija poigravanje s ljudima i stvaranje novih, još bizarnijih oblika života.

2. Dimni prsten

Nastanjiv plinoviti torus u orbiti neutronske zvijezde Voy, u romanima Integralna stabla i Dimni prsten Larryja Nivena. Torus debeo milijun kilometara nastao je nakon što je atmosfera plinovitog diva Golda pobjegla u samostalnu orbitu oko Voya. Središnji dio torusa, gdje je zrak najgušći, zove se Dimni prsten, a u njemu žive različiti leteći oblici života, budući da u prstenu ne postoji čvrsto tlo. Kroz prsten plove i ogromna integralna stabla (duga i do sto kilometara), na kojima žive ljudska plemena.

3. Solaris

U istoimenom romanu Stanisława Lema, Solaris je udaljeni planet prekriven oceanom. Ocean je zapravo živo biće koje prekriva cijelu površinu planeta i koje odaje znakove inteligencije. Ono proučava ljude koji su ga došli proučiti i pokušati komunicirati s njim, čita njihove misli i pronalazi najdublje tajne i bolna, potisnuta sjećanja, dajući im fizički oblik.

4. Dina

Pravim imenom Arrakis, pustinjski je planet u romanima iz opusa o Dini Franka Herberta. Treći je planet u orbiti oko zvijezde Canopus i najvrjedniji planet u svemiru, jer se samo na njemu može pronaći začin – najveće blago svemira. Začin je droga, po okusu i mirisu slična cimetu, koja omogućuje dug život, vitalnost, pojačanu svijest i međuzvjezdana putovanja, a samim time trgovinu i opstanak civilizacije. Kroz pijesak Arrakisa putuju ogromni pustinjski crvi (dugi i po nekoliko stotina metara te oko četrdeset metara u promjeru), koje stanovništvo smatra božanskim bićima.

5. Hyperion

Neobičan planet iz tetralogije Dana Simmonsa (Hyperion, Pad Hyperiona, Endymion, Uspon Endymiona), ispresijecan prastarim podzemnim labirintima nepoznate svrhe. Na tom se planetu, na kojem se ističe nebo boje lapisa, pojavljuju tajanstvene Vremenske grobnice, čije otvaranje najavljuje kraj svijeta. Grobnice su okružene antientropijskim poljima koja omogućavaju povratak u prošlost, a nastanjuje ih čudovišno humanoidno biće Shrike, visoko tri metra, sastavljeno od trnja, oštrica i bodljikave žice, s prstima poput skalpela i očima boje rubina, čija je jedina svrha postojanja bol i smrt.

6. GSV (General System Vehicles)

Ogromni svemirski brodovi u romanima Iaina M. Banksa o anarho-utopističkom društvu Kulturi. Ti brodovi mogu biti od nekoliko desetaka do nekoliko stotina kilometara dugi, a mogu imati milijune, pa i milijarde stalnih ili povremenih stanovnika te vlastite ekosustave, pa predstavljaju svjetove za sebe. Brodovima upravljaju autonomne umjetne inteligencije. One same biraju svoje ime koje odražava njihovu osobnost, pa tako Banksovim svemirom plove recimo Bora Horza Gobuchul, Just Read The Instructions, So Much For Subtlety, Size Isn’t Everything i mnogi drugi živi svjetovi.

7. Helliconia

Planet u binarnom zvjezdanom sustavu u trilogiji Briana Aldissa (Helliconia Spring, Helliconia Summer i Helliconia Winter). Helliconia orbitira oko žutog patuljka Batalixa, a zajedno s njim okreće se oko divovske bijele zvijezde Freyr. Orbita oko Freyra naziva se “velika godina” i traje oko dvije i pol tisuće zemaljskih godina. Zbog eliptičnosti orbite oko Freyra, na Helliconiji tijekom “velike godine” dolazi do velikih promjena u godišnjim dobima i klimi. Kad je Helliconia daleko od Freyra, na planetu vlada ledeno doba, a kad je blizu, na planetu vladaju tropski uvjeti i velike vrućine.

8. Spatterjay

Vodeni planet u romanima The Skinner i The Voyage of the Sable Keech Neala Ashera. Izrazito negostoljubiv planet, na kojem je iznenadna smrt normalan način života. Mora tog planeta nastanjuju neobične ribe, rakovi i puževi, a na vrhu hranidbenog lanca nalaze se agresivne pijavice velike poput kitova. Iznad površine mogu se naći “jedra”, inteligentna bića poput velikih šišmiša, koja služe na ljudskim jedrenjacima kao – a što drugo nego – jedra. Tu je negdje i Spatterjay virus, koji je pojedince pretvorio u gotovo neuništive i dugovječne nadljude.

9. Discworld

Fantasy svijet u obliku desetak tisuća širokog diska, iz romana Terryja Pratchetta. Discworld počiva na leđima četiri ogromna slona, koji pak stoje na leđima još ogromnije kornjače, koja polako plovi kroz svemir. Ovaj je svijet pod velikim utjecajem magije, a ima i vlastite fizikalne zakone te četiri kontinenta koja nastanjuju vještice, čarobnjaci, zmajevi, patuljci i slična fantasy bića. Svijet završava obodom s kojega otječu oceani u ogromnom vodopadu, čije vode stvaraju izmaglicu, koja pak stvara dvostruku dugu s osam boja koja se sastoji od svjetla i magije.

10. Ballybran

Kristalni planet iz priča i romana iz serije Crystal Singer Anne McCaffrey. Ballybran je opasan planet koji se okreće oko sunca Scoria u sektoru Regulus. Na njega mogu kročiti samo pripadnici Heptitskog ceha, odnosno kristalni pjevači, koji uz pomoć svog glasa i savršenog sluha kopaju vrlo vrijedne kristale, nužne za rad strojeva i komunikacijske opreme.


Propustili ste