Slavlje? Da! Glavobolja? Ne!

Kada glavobolja napadne, sve drugo nekako pada u zaborav. Gdje god da zaboli, odnosno od vrata naviše na raznim dijelovima glave, bol otupljuje sva druga osjetila, a ono jedino što želimo jest da što prije prestane boljeti. Jurica savjetuje kako spriječiti i liječiti glavobolju tijekom blagdana i praznika kako bismo ih što ljepše zadržali u sjećanju

Svi koji pate od glavobolja znaju da one ne biraju mjesto i vrijeme, a napadnu onda kada se najmanje nadamo. Ako bismo govorili o njihovim vrstama, držali bismo se nekoliko vrsta glavobolja – migrena, cluster-glavobolja, glavobolja zbog napetosti ili kontrakcija u mišićima, posttraumatska glavobolja, hipertenzijska glavobolja, glavobolja kod krvarenja u mozgu, glavobolja temporalnog arteritisa te glavobolja uzrokovana intrakranijskim masama.

Danas ćemo se pozabaviti glavoboljama koje se javljaju tijekom vikenda, blagdana ili na samome početku praznika. Ove se glavobolje prije svega javljaju zato što smo do samoga početka slobodnoga vremena izloženi većoj količini stresa, što uzrokuje rast adrenalina u krvotoku. Taj isti adrenalin ne može se spustiti od danas do sutra, što znači da onoga trenutka kada se počnemo opuštati, adrenalin još uvijek itekako kola našim venama. To je glavni uzrok ove vrste glavobolja.

Ta nagla promjena iz jednog stanja u drugo igra značajnu ulogu, a pitam se tko uopće ima toliko vremena postepeno se opuštati kako bi se adrenalin pravilno spustio. Osim nagle promjene, tu je i promjena rutine koja je još jedan okidač za glavobolju. Ako ste tijekom radnoga tjedna navikli na određene rituale, odnosno u isto vrijeme ručate, odlazite u krevet ili se budite, onda jednostavno već i sama promjena tog rasporeda može poremetiti vaš organizam, jer se vaš mozak i tijelo nisu stigli prilagoditi te sinkronizirati na novonastalu promjenu.

Dodatni uzrok, onaj koji se često zaboravlja, jest i razina pića s kofeinom koja inače svakodnevno pijete. Mnogi od nas prije, za vrijeme i nakon posla piju kavu, tamne čajeve i sokove prepune kofeina, a kada ih naglo, opet zbog spomenute promjene rutine, prestanemo uzimati, dolazi do najjednostavnije rečeno ”simptoma ovisničkog povlačenja” (da, slično kao kod droge) koji sa sobom donosi glavobolju na tapet našeg psihofizičkog bića. Kofein je stimulans, potiče lučenje adrenalina.

Svi koji pate od migrena znaju ili bi trebali znati da kavu, ali i neke vrste hrane treba izbjegavati. U ovo doba godine isto vrijedi i za vas. Sva hrana koja sadržava kemijsku supstancu tiramin (derivat aminokiseline tirozin) trebala bi biti izvan jelovnika ili na samome minimumu. Tu spadaju čokolada, tvrdi i zreli sirevi, kiselo vrhnje, jogurt, umaci i preljevi s ekstraktima kvasca i octom. Vrste hrane koje ne sadrže tiramin, ali svejedno mogu uzrokovati glavobolje su citrusno voće, mlijeko i mliječni proizvodi, luk, masnija hrana i hrana koja sadrži nitrate poput određenih suhomesnatih proizvoda.

Jasno je kao dan da biste trebali u najvećoj mogućoj mjeri izbjegavati glavobolju zbog stresa i/ili hipertenzije tako da izbjegavate odlaske u kupovinu prilikom velikih gužvi (planirajte i kupujte unaprijed ili online). Bilo bi super i da se redovito bavite fizičkom aktivnošću, pijete dovoljno vode za vaš organizam te se zdravo hranite.

Što se ritma spavanja tiče, čak i tijekom slobodnoga vremena koristite alarm kako biste se probudili. Ustajete li tijekom tjedna u sedam ujutro, sada alarm pomaknite na sat ili dva kasnije. Kunjajte ili meditirajte tijekom popodneva, ali ne spavajte do jedanaest, osjećat ćete se ošamućeno. Usput, kofein i dalje pijte, ali prepolovite uobičajenu dozu ili ga popijte samo tijekom jutra, najkasnije do podneva da vas za blagdana ili vikenda ne zaboli ta tikva na ramenima.

Alkohol je tijekom slavlja teško izbjeći, a ako ste liječeni alkoholičar, uzimate lijekove ili imate ozbiljnu bolest, tada ga izbjegavajte kao da vam život ovisi o tome, jer da, doista ovisi o svakoj kapi. Vi ostali budite umjereni te između svake čašice vina, piva ili žestice popijte čašu vode ili neki voćni sok bez šećera, sve samo da ne dehidrirate što će jutro poslije rasturiti glavu. Alkohol mijenja kemijsku strukturu u mozgu, a to igra bitnu ulogu u pojavi glavobolja. Izbjegavajte pivo zbog kvasca ako ste osjetljiviji na bol u glavi. Držite se i podalje crnoga vina, brendija, porta i šerija. U solidan plan B alkoholnih pića spadaju i bijela vina te votka. Dakle, domaća rakija ili medica odjednom ne zvuče tako loše, zar ne?

Zapamtite, što se prije riješite glavobolje (klasičnim ili alternativnim pristupom), to će ona brže proći i neće se lako vratiti.

Kako izbjeći blagdansku/prazničnu glavobolju?

  • Jedite tri glavna obroka i dvije užine svakodnevno. Izbjegavajte post ili odgađanje obroka. Smanjite kofein i kofeinske napitke.
  • Ne pušite. Izlaganje dimu cigareta, osim već poznatih zdravstvenih problema zbog razine ugljičnog monoksida smanjuje opskrbljenost kisikom. Izbjegavajte sve zagušljive i prostore u kojima se nalaze jaki mirisi.
  • Planirajte obveze unaprijed te pod svaku cijenu izbjegavajte stresne aktivnosti i situacije.
  • Odmor, ledeni oblozi, meditacija i sl. odlično pomažu kod sprječavanja simptoma glavobolje.
  • Dišite punim plućima, odnosno iz trbuha.
  • Izbjegnite depresivno razdoblje na kraju praznika hobijem ili rekreacijom te druženjima s dragim ljudima.
  • Držite se svog svakodnevnog ritma i omiljenih rituala.

Propustili ste