Sila je jaka i u Hrvata

Ratovi zvijezda – pročitajte kako izgleda fanovska scena u Hrvatskoj!

Svima onima koji prate sedmu umjetnost jasno je kako su Ratovi zvijezda ili Zvjezdani ratovi filmski fenomen čija popularnost ne jenjava već gotovo četiri desetljeća. Slavna franšiza dosad je na svjetskim kino-blagajnama okrenula blizu 7 milijardi dolara (tako kaže uvijek pouzdani Box Office Mojo), a njen utjecaj na modernu kulturu i medijski krajobraz izvire na gotovo svakom koraku. I to će potrajati još dugo, dugo vremena, tim više što nas u narednim godinama očekuju nova poglavlja najpoznatije svemirske sage, ali i zasebni, spin-off filmovi (prvi od njih, Rogue One: A Star Wars Story, stiže u kina krajem godine).

Ova franšiza, međutim, predstavlja ipak nešto više od filmskog spektakla, komercijalno uspješnog proizvoda ili lukrativnog biznisa s kolekcionarskim figuricama. Ratovi zvijezda, naime, odavno okupljaju vojsku posvećenih i vjernih fanova koje legendarna saga uvijek iznova nadahnjuje, zabavlja i potiče na međusobna druženja, a i upravo oni će satima čekati u redovima ispred kinoblagajni kako bi među prvima saznali što ima novo u dalekoj, dalekoj galaksiji.

Fanovska scena Ratova zvijezda je velika, čvrsta i veoma utjecajna, a da biste je upoznali i bili dio nje ne trebate se zaputiti u neke prekooceanske krajeve jer organiziranih ljubitelja sage ima i u Hrvatskoj. U Zagrebu tako već neko vrijeme djeluje udruga Mos Croatia Spaceport koja redovito organizira brojna fanovska druženja i aktivnosti s ciljem popularizacije i promicanja franšize, a pod njenim okriljem pokrenut je i portal www.moscroatia.com na kojemu ćete pronaći aktualne vijesti, informacije i zanimljivosti iz svijeta Ratova zvijezda.

Nekad davno, davno u dalekom… Zagrebu

Priča o samom osnivanju udruge počinje prije više od desetljeća.”Nekada davno, u dalekoj galaksiji… zapravo u Zagrebu okupljali su se ljubitelji Zvjezdanih ratova, i to na forumu, news grupama i u kafićima te je iz toga proizašla ideja kako bi takva okupljanja trebalo formalizirati u udrugu. Udruga je osnovana 2002. godine i u proteklom je razdoblju bila konstantno aktivna oko filmova i znan-fan konvencija u Hrvatskoj, a malu renesansu doživjela je prošle godine dolaskom Epizode VII: Sila se budi, koja je bila puno bolje prihvaćena od fanova nego prequeli te u skladu s time potaknula je i velik broj novih članova da nam se jave”, kazala nam je Azra Imširović koja je zadužena za vanjske komunikacije udruge. Otkriva i kako su prošle godine napravili reviziju članstva te sada imaju nešto više od 150 svježe upisanih članova s aktivnom članarinom i sudjelovanjem u radu udruge.

Aktivnosti i zanimljivih akcija u njihovom slučaju nimalo ne nedostaje.”Aktivnosti koje provodimo vezane su uz promicanje franšize, ali s naglaskom na dobru zabavu i druženje naših članova prije svega. Izdvojila bih May the Fourth – Star Wars Dan koji smo organizirali 4. svibnja na zagrebačkom glavnom trgu kada smo u kostimima obišli centar grada i zabavili veliki broj okupljenih ljudi, mahom roditelja s djecom. Djeca su nam u fokusu i u humanitarnim aktivnostima koje provodimo. Organiziramo,  naime, kostimirane posjete bolnicama (osim u Zagrebu bili smo u Rijeci i Dubrovniku) te prikupljamo novčane donacije za udruge koje se bave radom s djecom u potrebi. Primjerice, organiziramo fotografiranja u našim kostimima za simboličnih 5 kuna koje onda doniramo za pomoć djeci preko udruga partnera. Ponosni smo i na premijerni event koji smo organizirali u noći prije premijere filma Sila se budi te prvi hrvatski Star Wars Dan u City Centeru One s igrama, starim i novim kostimima te kolačima (jer kakav bi to dark side bio bez cookies)”, ističe Imširović.

mosc2Foto: Star Wars Hrvatska

Sila je jaka i u Hrvatskoj

Zanimalo nas je kako u udruzi općenito gledaju na fanovsku scenu u Hrvatskoj i u kojoj je mjeri ona slična ili različita u odnosu na ostatak svijeta. “Fanovi Zvjezdanih ratova su, baš kao i oni u svijetu, šaroliki. To je ujedno i posebnost fandoma jer nije ograničen na geekove ili određenu dobnu skupinu. Zvjezdane ratove vole stvarno svi – djeca, cure, poslovnjaci, službenici, programeri, fotografi, dakle ljudi svih branša i dobi. Javljaju nam se oni koji su gledali prve filmove u kinu pa sve do najmlađih koji Dartha Vadera zovu svakako jer još ne mogu izgovoriti ime, ali znaju tko je i što je (smijeh). Svijet je jedino nešto veći od Hrvatske pa se tako nađe i više fanatičnih fanova nego što ih ima u domaćoj populaciji – jer u globalu nas ima manje – ali ne bih rekla da postoji neka razlika u samoj ljubavi prema franšizi. Sila je definitivno jednako jaka u Hrvatskoj kao i u svijetu”, smatra Imširović.

Sila je ipak na ove prostore stigla nešto kasnije nego u zapadnom svijetu. U Americi se fandom počeo razvijati vrlo brzo nakon premijere Lucasova originalnog filma, pa su tako već krajem sedamdesetih počeli nicati fanzini, klubovi i konvencije. U Hrvatskoj se pak scena u pravom smislu počela zahuktavati prije dvadesetak godina. “Krajem 70-ih i ranih 80-ih fanovska scena u nas nije postojala u klasičnom smislu riječi zbog drukčijeg društvenog uređenja i zato što su filmovi tek bili izašli. Tek sredinom 90-ih i dolaskom interneta počele su spontane rasprave i prva druženja. Naša udruga oformljena je upravo od strane fanova koji su originalne filmove kao klinci gledali u kinu i koji su svoju strast prenijeli na sljedeće generacije trenutno prisutne u udruzi”, otkriva za Plan B predsjednik udruge Matija Matečić.

A kako danas zapravo izgleda tipičan fan galaktičke sage u našoj zemlji? “Ovdje se ponovno vraćamo na ‘problem’ nemogućnosti ukalupljivanja ljubitelja Zvjezdanih ratova. Fanovima je zajedničko da vole znanstvenu fantastiku, fantasy, borbu dobra i zla, dobre efekte, svjetlosne mačeve i poštuju Silu (smijeh). Fan u Hrvatskoj danas ima pristup filmovima i cijeloj merchandise lepezi vezanoj uz njih, a ima i udrugu istomišljenika gdje može nesmetano diskutirati dileme iz serijala. Naši članovi vole i sami izrađivati kostime i rekvizite. Tako imamo člana koji je cijeli kostim Dartha Vadera napravio iz nule i to do razine filmske replike, a imamo i članove koji prčkaju po elektronici pa izrađuju svjetlosne mačeve. Mogu reći što fan Zvjezdanih ratova nije. Nije mrzitelj, nije uskogrudan i nema uske poglede – fanovi ove franšize otvoreni su prema cijelom fantasy i SF svijetu pa čak i prema Zvjezdanim stazama (smijeh)”, opisuje Azra Imširović.

mosc1Foto: Star Wars Hrvatska

Uskoro se vraćamo u daleku galaksiju

Za kraj, posebno smo željeli znati što u udruzi očekuju od nadolazećeg izdanka franšize pod naslovom Rogue One: A Star Wars Story, koji predstavlja prvi u nizu od planiranih zasebnih filmova, ali otvoreno se nadovezuje na događaje iz izvorne sage. “Disney je najavom spin-off filmova kao što su Rogue One i Han Solo, dakle zasebnih priča koje nadopunjuju filmove, uvažio činjenicu da je jezgra fanova i dalje vezana uz originalnu trilogiju. Unazad pola godine, otkako je izašla Epizoda VII, jedan dio fanova nije se uspio naći u avanturama novih protagonista jer je mitološka podloga i emocionalna privrženost staroj trilogiji teško zamjenjiva. Vraćanje poznatih stormtroopera i Dartha Vadera te radnja kronološki smještena između epizoda III i IV izmamili su fanovima osmijeh na lice”, kaže Matija Matečić. “S nestrpljenjem iščekujemo povratak u poznatu galaksiju tamo daleko, gdje se vodi vječita borba između dobra i zla, između likova, ali i u njima samima. Očekujemo ujedinjenje poklonika originalnih filmova i novih, mladih fanova u još većoj ljubavi prema ovoj, jedinstvenoj franšizi”, zaključuje predsjednik udruge Mos Croatia Spaceport. Što drugo možemo reći, nego – vidimo se u prosincu na premijeri!


Propustili ste