Zdrava usna šupljina za zdravo tijelo

Sasvim je jasno da njegovani zubi pretpostavljaju i određeni statusni položaj, no često se zaboravlja svakodnevno ulaganje u cjelokupno zdravlje usne šupljine. To nas dovodi do činjenice da su zubi tek vidljiviji dio ovog dijela našeg tijela. Jurica savjetuje kako postići i održati prekrasan i zdrav osmijeh

Zdravi zubi, desni i usna šupljina kao cjelina ključni su za opće zdravlje organizma. Dakle, lijep osmijeh dolazi i treba doći do punoga sjaja tek kada je postignuta idealna oralna njega. Svakodnevna njega podrazumijeva četkanje ujutro i uvečer, dok četkanje nakon obroka nije potrebno imate li zdrave desni i zube. Kod nekih bolesti poput paradentoze preporučuje se četkanje nakon svakog obroka kako bi se spriječilo nakupljanje štetnih bakterija.

Opet, ako vam desni ne krvare i/ili nisu bolni, nema potrebe opsesivno četkati tri do četiri ili više puta dnevno, no svakako usvojite naviku redovitog čišćenja zuba koncem, i to svake večeri prije odlaska na spavanje. Neki će stomatolozi reći da bi čišćenje koncem bilo dovoljno prakticirati svaku drugu večer, što je također bolje nego da uopće ne koristite konac. Bitno je taj konac pravilno koristiti kako ne biste oštetili desni i mehanički, svojim rukama, uzrokovali povlačenje, čime možete uzrokovati dentinsku preosjetljivost.

Prilikom odabira konca svakako vam preporučujem onaj bez sloja voska. Možda neće biti ugodan poput glatkog, no neće biti obložen voskom dobivenim iz nafte – sintetski vosak, cera microcristallina, umjetan je derivat te tamne dobro poznate supstance. Meni je u početku bilo grozno naviknuti se na neobloženi zubni konac, no sada mi onaj s voskom, ako ga slučajno moram upotrijebiti, ne pruža isti osjećaj dobro očišćenog prostora između zuba.

Danas je većina zubnog konca od nekog oblika najlona koji je također derivat petroleja, odnosno nafte, i to vrlo vjerojatno nećete moći izbjeći, no pazite da vaš sljedeći konac ne sadrži sastojke koje ću sada spomenuti. Nemojte kupovati zubni konac koji sadrži natpis ”antibakterijski” jer će vrlo vjerojatno sadržavati supstance koje pozitivno djeluju na neke bolesti, ali isto tako sa sobom nose i nuspojave. Primjerice, supstanca nazvana Chlorhexidine ima odlična antimikrobna svojstva i koristi se pri liječenju gingivitisa, no čak i u količini manjoj od 1 posto može uzrokovati mrlje na zubima ili jeziku, povećano stvaranje zubnog kamenca, iritaciju usne šupljine i grla te ometati rad okusnih pupoljaka. Zdravorazumski gledano, čišćenje zubnim koncem samo po sebi jest uklanjanje bakterija, stoga nema potrebe izlagati se nepotrebnim supstancama i konac plaćati više jer ima svojstva koja vam nisu potrebna.

Izbjegavajte i svaki konac koji sadrži arome jer te arome najčešće nisu prave arome, primjerice mente, već derivati nečeg što zamjenjuje pravi sastojak, odnosno okus. Ipak, ono što svakako treba izbjegavati jest teflon, odnosno teflonski premaz. Da, teflon, na pakiranju ponekad označen i kao sastojak PTFE, dio je konca za zube. Teflon bi općenito trebalo izbjegavati poput kuge, a u zubni se konac stavlja da bi ga učinio glatkim kako bi manje (ali ne sasvim) zapinjao među zubima. Opet, teflon je urnebesno štetan i pitam se postoji li itko tko bi ga želio u svome tijelu.

Kada koristiti konac? Prije ili poslije četkanja zuba? Načelno je svejedno, no nekoliko stomatologa mi je preporučilo korištenje zubnog konca prije četkanja zuba. Tako će četkica uspjeti doći i do onih dijelova koji bi inače pokrili dio zuba i koje ona ne bi mogla sama ukloniti.

Bijeli zubi, kao što sam spomenuo, znače ljepotu i zdravlje, a mogu pomoći i prilikom razgovora za posao, upoznavanja budućih prijatelja ili nove ljubavi, ali mogu značiti i zube prepune karijesa, preosjetljive zube ili zube oslabljene manjkom kalcija. Ovdje se referiram na zube koji su podvrgnuti tretmanima što uključuju uobičajene izbjeljivače koji funkcioniraju na principu vodikova peroksida, koji nakon višestrukog (i višegodišnjeg) korištenja itekako oštećuje strukturu i kvalitetu zuba. Ta metoda također ubija i one mikroorganizme koje štite zdravlje usne šupljine, pa tako narušavamo zdravlje općenito. Čak i neke prirodne supstance, poput limunske kiseline koju neki preporučuju za izbjeljivanje, mogu itekako uništiti zubnu caklinu i time zub, a rješenje je zapravo nevjerojatno jednostavno.

Kurkuma. Da, dobro ste pročitali. Ljekovita biljka iz Indije kod nas dolazi u obliku praha te je neizostavni dio začina curry. Kurkuma je jedna od najzdravijih biljaka, a pomaže pri apsorpciji kalcija u tijelu, pospješuje podmazivanje zglobova, poboljšava rad jetara, eliminira upalne procese u tijelu itd. Danas nam je bitan njezin efekt izbjeljivanja zuba. Premda je kao pigment prilično jaka i koristi se kod bojanja tkanina, u oralnoj primjeni ima upravo obrnuto svojstvo. I dok bi bilo idealno žvakati komad korijena, dobar efekt može se postići i četkanjem koristeći prah čiste kurkume. Jednostavno je pomiješajte s malo vode, napravite pastu te četkajte zube. Dobro isperite i potom upotrijebite uobičajenu pastu za zube. To je to. Vlakna četkice će požutjeti, no vaši će zubi postati prekrasno bijeli. Samo pazite da ne poprskate odjeću, a čak i s umivaonika odmah po pranju obrišite tragove žutila kako ne bi dugoročno zamrljali keramiku.

Pazite i mazite vlastita usta, zube i desni, jedini su koje imate!


Propustili ste