Foto: Povratak pin-upa u Hrvatsku

U posljednjih nekoliko godina pin-up se vratio na velika vrata, a ni Lijepa Naša ne kaska za ostatkom planeta. Na sunčanim stranama ulice sve češće se mogu vidjeti djevojke u haljinama na točkice, hlačama s visokim strukom i košuljama s cvjetnim uzorkom, uz nezaobilazan crveni ruž.

No pin-up danas je više od mode – postao je filozofija i životni stil povezan s procvatom indie-kulture i povratkom rockabillyja. Današnje pin-up djevojke vole dečke u kožnjacima, dobru svirku i (američke) oldtajmere, u što se možete uvjeriti ako posjetite festivale poput međimurskoga Trash and Burna ili skorašnje rovinjske Dolce Vite.

Pin-up nekad i sad

Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća značenje pojma pin-up prilično se promijenilo. Termin je skovan tijekom Drugog svjetskog rata kada su američki regruti na zidove vojarni pinali postere zamamnih seks-simbola toga vremena poput Ave Gardner, Rite Hayworth i Marlene Dietrich, a piloti svoje B-52 avione ukrašavali ženskim likovima u karakterističnim pozama. Pin-up cure štitile su ih od pogibije, a Timu Robbinsu pin-up poster Raquel Welch pomogao je da se iskupi iz Shawshanka.

Moglo bi se čak reći da je prva pin-up djevojka u povijesti bila Willendorfska Venera! Jedna od prihvaćenijih arheoloških teza oko ove džepne Venere veličine 11 cm kaže da je kipić služio lovcima kao talisman sreće. Pin-up iz 40-ih utjecao je na razvoj masovne kulture i ”muških” magazina poput Playboya i Hustlera, ali je paralelno od početka bio povezan i s likovnim umjetnostima, posebice ilustracijom i tetovažom.

Danas je stanje stvari malo drukčije. Samo još tinejdžeri na zidove pinaju postere svojih idola, a ”odokativno” mogu procijeniti da se na zidove više pinaju muškarci nego žene (cure, sjetite se samo postera i prijatelja na zidovima vaših tinejdžerskih soba). Suvremeni pin-up pokret prožet je romantizmom, nostalgijom za nekim drugim (boljim?) vremenima, ljubavlju prema krpicama iz bakina i mamina ormara. Pokret koji naglašava autentičnost i individualizam, a ujedno i vapaj za izgubljenim idealom klasične ženstvenosti. Svima nam je polako dosta anoreksičnih, fotošopiranih plastičnjača, duckfaceova i svakodnevnog uprizorenja najgorega nastavka Ratova zvijezda (Klonovi napadaju) na hodnicima fakulteta ili pri šetnji špicom.

”Povratak retro kulture sasvim je normalan odgovor na današnju modnu scenu. Modna industrija ženama iz godine u godinu sve više ”oduzima” ženstvenost propagiranjem androgenog izgleda. Zbog toga je došlo do određenog zasićenja pa sve više djevojaka teži povratku ženstvenosti i ženskih figura, glamuroznoj šminki, odjeći… A simbol toga su nekadašnje pin-up dive. Pin-up cure na posterima su izgledale seksi, ali ne vulgarno, prekrasne i sređene do najsitnijeg detalja, bez velike produkcije i Photoshopa. Meni osobno izgledaju bolje nego većina modela danas”, objašnjava Ana Perduv, hrvatski pin-up model i Indexova kolumnistica.

Ova 25-godišnja Zadranka pali se na poslijeratno razdoblje, pedesete i šezdesete, glazbu, filmove i manire toga vremena, ali i na način na koji su se tadašnji ljudi odnosili prema ljubavi, izgledu, plesu. ”Po duhu pripadam tom razdoblju i najbolje se osjećam kada nosim retro odjeću”, kaže Ana. U retro krpicama često pozira svome momku, fotografu i pjevaču Filipu Dizdaru, što rezultira sjajnim pin-up fotografijama.

Uz Anu, najpoznatija moderna pin-up djevojka u Hrvatskoj crvenokosa je studentica povijesti Greta MaCabre, koja je zbog nesvakidašnjeg, pomalo vamp izgleda prozvana hrvatskom Ditom Von Teese.

”Kao tinejdžerica bila sam u pank vodama, a kako sam postala zrelija nije mi se svidio mainstream fancy stil. Tražila sam nešto ženstveno i lijepo tako da se vintage i retro nametnuo sam po sebi – pin-up krojevi kao stvoreni su za mene i moju građu. Osim toga, baka i djed su bili krojači pa sam kao mala bila okružena ”zrihtanim” gospođama u pencil suknjama i fino krojenim kostimima, s dugim noktima… Pokupila sam tu estetiku od svoje bake, kojoj se divim jer je bila žena sa stilom. Jedva sam čekala da odrastem i postanem femme fatale! Osim toga, slušam rockabilly, psychobilly, rock’n’roll i swing, pa se sve nadovezalo jedno na drugo”, objašnjava svoj modni put 25-godišnja Čakovčanka. Za kraj razgovora, zamolila sam Gretu da mi otkrije što je ključno za dobar pin-up stajling?

”Treba pronaći svoj stil unutar stila, a kreativnost je, kao i uvijek, najbitnija. Ključno je napraviti dobru frizuru i pin-up make up: naglasiti obrve, oči i usne. Štikle i retro sandale su pun pogodak kao i osebujan nakit: broševi, perle, narukvice… Pletene rukavice također daju poseban štih, kao i sunčane naočale. Uglavnom, treba nositi komade koji imaju svoju povijest i dušu, a najlakše ih je pronaći u bakinom i maminom ormaru!”.


Propustili ste