Što čitati preko ljeta?

Dok se tehnologija sjajno snalazi i na najjačem suncu, a tableti bivaju prigodni za ugodne večeri na terasi u nove radne pobjede je najljepše ući odmorniji i - načitaniji.

Bez obzira na to provodite li ljeto na plažama ili  u vrućim gradskim stanovima, nužna stavka kvalitetnog odmora za koju inače nemamo vremena  je dobra literatura.

Dječji kutak: Oscar, Ježić Matko, Crvenkapica…

Krećemo s najmlađima da sebi priskrbimo malo nužnog mira, a umovima u punom razvoju zanimljivog podražaja. Developeri aplikacija za tablete, posebno Appleov, još su od zavodljivog trailera ‘Alise u zemlji čudesa’ tik poslije premijere iPada shvatili da je jedan od većih užitaka koje donosi sljedeća generacija uređaja novi načini oblikovanja priča za djecu.

Niz hrvatskih entuzijasta poput RoosterBeea se upušta u svjetsku bitku uradcima na engleskom, a pomalo raste i galerija uradaka na hrvatskom ili bliskim jezicima. Zbog vrste ilustracija posebno je dopadljiva priča o sloniću Oscaru, a produktivna srpska ekipa New Look Entertainmenta na iPad i androidne uređaje donijela niz klasika poput ‘Crvenkapice’, ‘Male sirene’, ‘Knjige o džungli’…

Budući da je očito da aplikacije za djecu mogu odigrati i značaju ulogu učenja drugih jezika, preporuka je i Auryn – Van Gogh and the Sunflowers u kojoj je kroz sjajne ilustracije, interakciju i tekst ispisana priča o jednom od najvećih slikara svih vremena. Malo kulture za klince uz učenje engleskog jezika.

Srastanje s tehnologijom: Hybrid Reality: Thriving in the Emerging Human

Konceptom Kindle Singles Amazon je popunio rupu između onih tekstualnih radova koju su prekratki da budu tretirani kao knjiga, a predugi da stanu u klasičan magazin. Našoj tehnologiji sklonoj prirodi jedan od zanimljivijih doprinosa je ovaj rad bračnog para Paraga i Ayesha Khannna, često svrstavanih na liste najutjecajnijih mislioca 21. stoljeća, u kojem analiziraju sraslost ljudske civilizacije s tehnologijom i sve posljedice koje iz toga proizlaze. Optimistično i inspirativno ljetno štivo.

Alternativne Zemlje: The Long Earth

Kada tipkovnice i umove udruže dva diva SF-a, kako se o Terryju Pratchettu i Stephenu Baxteru laskavo izrazio Guardian, logično je očekivati opise nemogućeg koje se kroz uvjerljivost riječi čini mogućim! Ideja paralelnih svemira kojom barataju nije nepoznata SF-u, ali je autori obrađuju na upečatljiv način. Naime, niz Zemalja uvjetima je sličan našoj samo što na nijednoj od njih nikada nije živio čovjek, već su imale specifičan tok razvoja. Misaoni eksperiment za polizat prste poslije sladoleda.

Luđaci pokreću svijet: The Psychopat Test: A Yourney Through the Madness Industry

Jon Ronson autor je koji s lakoćom ulazi u vrlo sporne teme pa dok se u prve dvije knjige pozabavio ekstremističkim grupama i ulozi New Agea u američkoj vojsci (ekranizirano kao The Men Who Stare at Goats) posljednjih se godina bavi pitanjima ludila, luđaka, psihopata… Na stranice iste knjige Jonson tako dovodi različite sugovornike psihopate – službene luđake optužene za teška kriminalna djela do onih skrivenih na menadžerskim pozicijama u korporacijama!

Domaća kultura: Drugost, Novi Kamov…

Da tradicionalno tiskano izdavaštvo u jaslama javnog financiranja ne može opstojati, sramežljivo su počeli shvaćati ljubitelji stvaranja nešto složenije pisane riječi u Rijeci. S jedne strane časopisi lokalnih kulturnjaka su uz pomoć servisa poput Issuua dobili online izdanja, pa je takav slučaj s časopisom studenata kulturologije Drugost, Književnom Rijekom, Novim Kamovom.

Jedina šansa: Creating Innovators

Stvaranje, stvaranje, stvaranje. Kao papagaji ćemo do besvijesti ponavljati ovu tvrdnju za koju čvrsto vjerujemo da stoji iza mogućnosti ekonomskog oporavka i potencijalno ljepše budućnosti. Gdje je stvaranje tu su i inovacije o kojima se posljednjih godina i kod nas puno govori, ali malo radi jer je ekonomija iznajmljivanja pedalina isplativija.

Stručnjak za edukaciju Tony Wagner u inspirativnom djelu na sadržajno potkrijepljen način, a ne ispraznom retorikom objašnjava kako stvoriti kulturu inoviranja i u njoj uživati. Kroz samu knjigu je šezdesetak videa u kojima svoje misli izriču sami inovatori, a uraci su dostupni i na web stranici. Prava stvar za ulazak u jesen punim gasom.


Propustili ste