Top 5: Hrvatski SF filmovi

Najbolji domaći filmovi koji su ili znanstvena fantastika ili imaju znanstveno fantastične elemente...

5. Ritam zločina
Triler-drama Zorana Tadića, s fantastičnim elementima, nagrađena 1981. godine na uglednom međunarodnom festivalu fantastičnog filmu Fantasporto u Portu. Film je napravljen prema motivima pripovijetke Dobri duh Zagreba Pavla Pavličića, a govori o Ivici (Ivica Vidović) koji kao podstanara uzima neobičnog sredovječnog muškarca Fabijana (Fabijan Šovagović), koji tvrdi da statističkim proračunima može predvidjeti zločine.

4. Treći ključ
Fantastični triler Zorana Tadića i Pavla Pavličića iz 1983. godine o bračnom paru koji nakon mnogo peripetija useljava u novi stan u kojem se, međutim, događaju neobične stvari. Noću netko pokušava provaliti, a jednoga dana počinju dobivati koverte pune novca. Zbog napete i pomalo zastrašujuće situacije pogoršava se odnos između muža i žene, koji ne znaju kako su upali u tu situaciju, ni kako da se iz nje izvuku.

3. Gosti iz galaksije
Još jedan film Dušana Vukotića, iz 1981. godine, koji je zbog svog spoja SF-a, horora i parodije proglašen jednim od najbizarnijih filmova hrvatske kinematografije. SF pisac Robert ima sposobnost materijalizirati svoje misli, no kad svojim tajanstvenim sposobnostima na Zemlju dovede troje izvanzemaljaca i jedno čudovište, stvari više neće biti tako zabavne. Rene Bitorajac kao dječak u ovom je filmu ostvario svoju prvu glumačku ulogu.

2. Sedmi kontinent
Film Dušana Vukotića, jugoslavensko-čehoslovačke produkcije, napravljen kao jasna kritika moderne civilizacije. Skupina djece otkriva novi kontinent na kojem nema odraslih ljudi. Ondje im se uskoro priključuju djeca iz cijeloga svijeta te zajedničkim naporima stvaraju pravedno i idealno društvo. Film je snimljen 1966. godine, prikazan je u mnogim zemljama svijeta i dobitnik nekoliko filmskih nagrada.

1. Izbavitelj
Film Krste Papića iz 1976. godine s Ivicom Vidovićem u glavnoj ulozi. Siromašni pisac nabasa na tajnu organizaciju i sazna za urotu opasnih ljudi-štakora koji su se infiltrirali u sve pore društva i namjeravaju preuzeti vlast. Na čelu ljudi-štakora je tajanstveni Izbavitelj – kralj štakora. Kultni film koji je više od dvadeset godina kasnije doživio remake pod naslovom Infekcija s Leonom Lučevim u glavnoj ulozi.

 


Propustili ste