Top 5 filmova o Nikoli Tesli koje morate pogledati

U siječnju je obilježena 80. godišnjica Tesline smrti, a uskoro počinje snimanje blockbustera o najvećem ličkom geniju. Film bi se trebao zvati Tesla, gospodar svijeta, a glumit će ga Christian Bale, koji mu nevjerojatno sliči kada malo bolje pogledate

Uz Balea, u projektu će se pojaviti i Nicolas Cage u ulozi zlobnoga Edisona. Obojica su opčinjeni likom i djelom Nikole Tesle, a Cage ide toliko daleko da tvrdi kako je upravo on glavom i bradom – Teslina reinkarnacija! Vjerovanje potkrepljuje činjenicom da je rođen na dan kada je Tesla umro (7. siječnja, doduše 16 godina kasnije). Cage je doživio i mistično ”Tesla iskustvo” kada je posjetio apartman 3327 u njujorškom hotelu Astoria, gdje je Tesla proveo svoje posljednje dane. U trenutku kada ga je Cage razgledavao, na prozor je sletjela bijela golubica što je glumcu bio i više nego dovoljan znak da je upravo on Teslin zemaljski nasljednik. Koliko su Cageove tvrdnje utemeljene ili šizofrene, prosudite sami, a mi donosimo ljestvicu najboljih filmskih uradaka o mističnom znanstveniku iz Smiljana.

5. Tajna Nikole Tesle (1980.), igrani, Jugoslavija
Ovaj uradak Krste Papića, koji kao scenaristi potpisuju Ivo Brešan i Ivan Kušan, u posljednje vrijeme često prikazuju na programu Klasik TV. Zanimljiv je iz nekoliko razloga. Snimljen je u produkciji Zagreb filma na hrvatsko-srpskom i engleskom jeziku, a J. P. Morgana glumi Orson Welles. Ovaj film pokušao je staviti naglasak na Teslinu ljudsku stranu, što je rezultiralo pomalo ljigavim filmom u kojemu Tesla djeluje kao emo-mlakonja. Čak je za potrebe filma izmišljena i ljubavna priča Tesle i supruge njegova njujorškog prijatelja Roberta Johnsona (glumi je Oja Kodar), koja se u stvarnosti nikada nije dogodila. Ipak, zgodno je vidjeti jugoslavenske glumce kako se bore s engleskom dikcijom, a i Orson kao Morgan je sjajan.

4. Nikola Tesla (1977.), TV serijal, Jugoslavija
Serija o Nikoli Tesli spada u antologiju jugoslavenskog trasha 70-ih. U deset epizoda Teslu glumi, pogodili ste, Rade Šerbedžija! Rade je tih nježnih godina glumio sve likove i arhetipe jugoslavenske pop-kulture: partizane, četnike, domobrane, zagorskoga sina Ivicu Kičmanovića, Ivana Gorana Kovačića, čak i samoga Tita (Bombaški proces), pa je morao i Teslu. Srećom, tada još nije glumatao klošare, mafijaše i ubojice gorila. Njegova markantnost i seksepil dobro pristaju uz tadašnju iskrivljenu percepciju Tesle kao jednog od najvećih sinova naših naroda i narodnosti koji se ponosi ”srpskim porijeklom i hrvatskom domovinom” (izjava se ispostavila kao Mačekov i kasnije Kardeljev plagijat), tako da je serijal o Tesli zanimljiv kao izvor za proučavanje ex-Yu kulture.

3. Tesla (2007.), dokumentarni, Hrvatska
Ovaj biografski HRT-ov dokumentarac prati Teslin život od rođenja do smrti, na osnovi njegovih memoara Moji pronalasci. Film služi kao Tesla for dummies za one koji žele dobiti osnovne informacije iz biografije slavnog pronalazača. I fanovi će naići na neke zanimljive detalje za koje nisu znali, primjerice da je Tesla bio izvrstan biljarist te da su mu mnogi patenti pali na pamet dok je igrao biljar, a njegovo najdraže piće, dok je kartao u svojim raskalašenim mariborskim danima, bio je tokajac. Dokumentarac je sniman na izvornim lokacijama te obiluje dokumentarnom građom, a što je najvažnije – nema političkog prepucavanja, karakterističnog za tematiku. Početak je upečatljiv: kamera šeće bogato osvijetljenim njujorškim ulicama i čuje se govor tadašnjega gradonačelnika New Yorka, kao i kraj kada svira izvorni tonski zapis izvedbe pjesme Tamo daleko s Teslina sprovoda, njegove posljednje želje. Jedina mana je angažman Rade Šerbedžije koji svojim patetičnim glasom čita ulomke iz Mojih pronalazaka, što onima koji nisu njegovi fanovi može pokvariti užitak gledanja.

2. Prestiž (2006.), igrani, SAD
Premda ovaj film nije o Tesli nego o dvojici njujorških mađioničara s početka stoljeća, Tesla se pojavljuje se kao sporedan i upečatljiv lik. Majstorski ga utjelovljuje David Bowie. Ostarjeli Bowie fizički podsjeća na Teslu pred kraj života, premda je od Tesle znatno niži (i deblji). Uloga Bowieju savršeno pristaje, vjerojatno zato što obojica posjeduju onostranu, izvanzemaljsku auru. Film valja pogledati ne zbog samoga Tesle, nego zato što je redatelju pošlo za rukom sjajno opisati atmosferu doba pronalazaka i duh vremena u kojem je Tesla živio i djelovao, te ga na neki način i stvorio.

1. Tesla: Gospodar svijeta (2007.), dokumentarni, Rusija
Gospodar svijeta ili u ruskom izvorniku još bolje – Vlastelin mira (kako to moćno zvuči!), najbolji je dokumentarac o Tesli ikada snimljen. Rusi ne gnjave faktografijom, nego na Teslu gledaju iz sasvim drugog kuta – iz onoga koji najviše odgovara suvremenoj percepciji Tesle. Rusi na Teslu gledaju kao na velikog mistika, ezoterika, neku vrstu južnoslavenskog znanstvenog Rasputina, a to ruho mu itekako pristaje. U dokumentarcu je naglašen Teslin bogati unutarnji i duhovni život, kao i nerazjašnjeni fenomeni koji su bili popratni efekti njegova rada, a govore neki od najvećih svjetskih entuzijasta i štovatelja Teslina rada, među kojima prednjači beogradski profesor Velja Abramović. Teslu se u dokumentarcu dovodi u vezu s tunguskom eksplozijom, što se potkrepljuje brojnim dokazima. Vlastelin mira samo je jedan u nizu odličnih ruskih dokumentaraca o drugoj strani Nikole Tesle, među kojima su i Gospodar munja, Zrake smrti, Tunguska invazija, Čovjek budućnosti i mnogi drugi. Rusi snimaju najbolje dokumentarce o Tesli, a voljet će ih svi fanovi, pogotovo zaljubljenici u SF i teorije zavjere.


Propustili ste