Gradska knjižnica Rijeka predstavila online magazin

Gradska knjižnica Rijeka predstavila nove mrežnu stranicu koja donosi cijeli niz novosti za korisnike i širu javnosti.

Na put koji je drugačiji od klasičnog razmišljanja o mrežnim stranicama narodnih knjižnica Gradsku knjižnicu Rijeka dovelo je više razloga. Prvi i osnovni je želja za stvaranjem odredišta koje ne ispunjava samo servisno-informativnu funkciju već postaje stvaralačka platforma kroz koju se povećava vidljivost rada Knjižnice i vrši kontinuirana promocija kulture čitanja i kreativnosti.

Razvoj je vođen pretpostavkom da kvalitetan sadržaj najsnažnije motivira na daljnje čitanje koje se više ne odvija samo uz tiskanu knjigu već i uz tablet računala, mobitele, društvene mreže… No, kada je riječ o brizi o kvalitetnom sadržaju i kulturi pisane riječi tj. čitanja, knjižnice moraju ostati jedan od temelja njenog poticanja i promicanja što će Gradska knjižnica Rijeka nastaviti činiti novim kanalima i mogućnostima.

U tom kontekstu najveća novost je nastanak Magazina, portala o kulturi, knjizi, književnosti, izdavaštvu, kreativnosti, edukaciji, pop kulturi (…), a iza kojeg stoji i želja za pokazivanjem stvaralačkih kapaciteta Knjižnice.

Cilj je Magazina pružati snažnu i otvorenu podršku kulturnom i kreativnom stvaralaštvu u segmentu pisane riječi te biti kanal promicanja, problematiziranja, analiziranja (…) zanimljivih fenomena na “sceni”. Sadržaj kojem se posebno želi pružiti pažnja jest onaj koji ulazi u područja progresivnog, nepoznatog i svježeg te onaj koji odgaja, inspirira i aktivira. Kultura mladih i studentsko stvaralaštvo svakako su u središtu interesa, pa je Magazin maksimalno otvoren za suradnju s autorima različitih profila.

Dodatna novost je nastanak SVeVIDa, digitalne knjižnice Gradske knjižnice Rijeka stvorene u sklopu projekta AccessIT Plus pod potporom Europske komisije i programa Kultura 2007.- 2013. Sadržaj SVeVIDa prvenstveno prezentira zavičajnu građu Gradske knjižnice Rijeka.

Dostupni su cjeloviti radovi za pregledavanje i download, a često se radi o djelima koja su teže dostupna . Ambicija Knjižnice je da u lokalnoj zajednici SVeVID bude mjesto okupljanja digitalne građe zavičajnoga značaja, pa i u tom pogledu vlada maksimalna otvorenost za suradnju.

Korisnicima posebno relevantna novost je novi online katalog koji je znatno unaprijeđen od dosadašnjeg na svim razinama (vizualnoj, pretraživačkoj, informacijskoj…) pri čemu je najvažnija činjenica da pruža znatno kvalitetnije rezultate pretraživanja, a time i jednostavniji dolazak do traženog djela.


Propustili ste