Gdje žive superheroji?

Superherojski posao nije lak – i superheroji se moraju negdje opustiti i odmoriti. Stoga vas vodimo u njihove gradove i domove, negdje na rubu stvarnosti...

METROPOLIS
Dom: Supermanu
Lokacija: na srednjem zapadu SAD-a ili na istočnoj obali

Metropolis ili Velika Marelica najvažniji je i najveći grad u SAD-u nakon New Yorka, s kojim se često i s pravom uspoređuje. Podijeljen je na šest općina, isto kao NY, od kojih je najveća New Troy. New Troy, otok na kojem “rastu” visoki neboderi, poslovni je centar Metropolisa, baš kao i Manhattan, čije su najistaknutije zgrade Emperor Building, LexCorp Tower i zgrada The Daily Planeta. Metropolis ima i svoju verziju Broadwaya, Petu aveniju, Chinatown i ogroman Centennial Park, u kojem se nalazi kip Supermana. Od brojnih predgrađa Metropolisa važno je spomenuti Midvale, u kojem živi Supergirl.
Superman je prije preseljenja u Metropolis živio u idiličnom all-american gradiću Smallvilleu, a rodio se u Kryptonopolisu na planetu Kryptonu.

GOTHAM CITY
Dom: Batmanu
Lokacija: nedaleko od Metropolisa

Gotham City je opreka Metropolisu – mračan grad nad koji se nadvijaju zgrade zlokobna izgleda, pun kriminala, korupcije prljavštine i propadanja. Zbog toga se Gotham City opisuje kao New York noću, dok je, prema toj analogiji, Metropolis – New York danju. Švedski je plaćenik osnovao Gotham City 1635. godine, kasnije su ga preuzeli Britanci, a tijekom američkog rata za neovisnost u njemu se odigrala jedna važna bitka. Gotham City je važno gospodarsko središte SAD-a, čija je najistaknutija korporacija Wayne Enterprises u vlasništvu milijardera Brucea Waynea, odnosno Batmana. Sjedište Wayne Enterprisesa nalazi se u centru, dok je Batmanov zamak malo izvan grada.
Prije nego je doselio u Gotham City, Batman je živio u New Yorku. Nije jedini superheroj koji ulice Gotham Cityja održava čistima – tu su i superherojski timovi Section 8 i Justice Society of America.

CHISLETON
Dom: Superbaki
Lokacija: negdje u sjeveroistočnoj Engleskoj ili u Škotskoj

Stand back Superman, Iceman, Spiderman, Batman and Robin too – jer stiže Superbaka! Superbaka živi u mirnom mjestu Chisletonu. To je običan, ni po čemu poseban gradić, u kojem žive obični, ni po čemu posebni ljudi, i pomalo priglupi kriminalci. Jednoga dana nemoćna bakica Smith promatra svog unuka Willieja kako igra nogomet, kad li je slučajno pogodi magična zraka te se ona pretvori Superbaku. Njezine supermoći (supersnaga, superbrzina, supervid i supersluh) omogućavaju joj da se bori protiv lokalnog kriminalnog “uma” Scunnera Campbella, noseći nas kroz tipične engleske uličice Chisletona, a ponekad i iznad njih, zahvaljujući Superbakinom magičnom biciklu. Najpoznatiji dijelovi Chisletona su Chisleton park i Big Ben Clockshop.

ASTRO CITY
Dom: brojnim superherojima
Lokacija: u zapadnom dijelu SAD-a

Astro City je dom brojnim superherojima (kao što su Samaritan, Winged Victory, Beautie, Atomicus, El Hombre ili The N-Forcer), superzločincima (The Living Nightmare, Demolitia, The Mock Turtle, da navedemo samo neke), mješancima i običnim ljudima –još od 19. stoljeća. Prvotno se zvao Romeyn Falls, a nakon Drugog svjetskog rata preimenovan je u čast superheroja Astro-Nauta, koji se žrtvovao kako bi spasio grad od velike katastrofe. Nalazi se između dvije velike rijeke, negdje zapadno od rijeke Mississippi, te je podijeljen na brojne četvrti, kao što su poslovno središte City Center ili Shadow Hill, u kojem žive imigranti i okultna bića. Najpoznatiji dijelovi Astro Cityja su Astrobank Tower, katedrala Grandenetti i most Outcault. Superheroji se najčešće druže i okupljaju u klubu Butler’s.

ETERNOS
Dom: He-Manu
Lokacija: planet Eternija, koji se nalazi u središtu svemira ili na sjecištu alternativnih svemira

Eternija je svijet u kojem su magija i napredna tehnologija ravnopravne i u čijem se središtu nalazi zvjezdano sjeme, ostatak stvaranja svemira, koji onome koji ga posjeduje može donijeti neograničene moći. Eternos je glavni grad Eternije. U njemu se nalazi kraljevska palača u kojoj živi He-Man kao princ Adam, zajedno sa svojim roditeljima, sestrom i prijateljima. Kad je pretvoren u He-Mana, Adam se sklanja u kameni dvorac u obliku sive lubanje Grayskull, središte i izvor magijskih moći, okružen bezdanom. Zmijska planina je dom zlom gospodaru razaranja Skeletoru, čiji je cilj osvojiti dvorac Grayskull i doći u posjed njegovih mističnih moći, a od ostalih mjesta na Eterniji valja još spomenuti Tri kule, koje balansiraju sile dobra i zla i sadržavaju krajnju moć.

THEMYSCIRA
Dom: Wonder Woman
Lokacija: Grčka / Egejsko more / Bermudski trokut

Themyscira je otočni grad-država, poznat i kao Rajski otok, koji nastavaju besmrtne Amazonke. Bio je osnovan prije 3.000 godina i nalazio se negdje u Grčkoj. Međutim, nakon što ga je razorio Heraklo, grad je napušten, a Amazonke su protjerane na skriveni Rajski otok negdje u Egejskome moru, na kojem su izgradile novu Themysciru. No i ona je bila uništena, pa je grad ponovno izgrađen na području Bermudskog trokuta, na lebdećem otoku, i to uz pomoć izvanzemaljske tehnologije. Themyscira je izmaglicom sakrivena od vanjskoga svijeta i legenda kaže da ako muškarac ikada nogom stupi na njeno tlo – Amazonke će izgubiti svoje moći i besmrtnost.
Mlada Diana, poznata i kao Wonder Woman, ambasadorica je Themyscire u vanjskome “patrijarhalnom” svijetu. Međutim, njezinom gradu sve više prijete vanjski, izvanzemaljski i unutrašnji neprijatelji, pa je odlučeno kako će boginje Themysciru sa svim njezinim stanovnicima, osim Diane, premjestiti na nepoznatu lokaciju kako bi Amazonke konačno živjele u miru.


Propustili ste