Ljubav i rakete: Maggie i Hoppey

Klasik koji morate čitati!

Za razliku od starijeg Gilberta, s kojim sam u početku imao nekih „nesporazuma“, ali sada srećom živimo u savršenoj idili, s njegovim mlađim bratom Jaimeom odmah sam bio na „ti“. A kako i ne bi – kad je čovjek uspio kreirati jedan toliko privlačan i pomaknut svijet da je upravo nevjerojatno da je to uspio učiniti u formi nezavisnog stripa. Locas , nezaobilazno remek-djelo Jaimea Hernandeza, strip je koji je odmah po svom nastanku (danas već davne 1981. godine na stranicama kultnog strip-magazina Love and Rockets) iskoračio iz okvira devete umjetnosti i postao jedno od najvažnijih djela američke pop-kulture u zadnjih trideset godina. Tko su Locasice? One su Maggie, Hoppey, Izzy, Penny i Terry – divne i neobične, a opet nevjerojatno obične djevojke iz susjedstva. Ipak, Maggie je ta koja je glavna, „jednakija među jednakima“.

Marginalci sačuvani za vječnost 

Maggie Chascarillo je mala, slatka, guzata, prosolarna (bolje ne pitajte što je to) mehaničarka, koja je sa svojih osamnaest godina još i nježna i krhka, ali i odlučna kad treba. Ona je biseksualna američka Meksikanka, koja se trudi pronaći svoje mjesto pod suncem u latinoameričkoj zajednici nekog neimenovanog predgrađa u Kaliforniji, mjestu u kojem se životari od danas do sutra, a pritom sluša Black Flag, Dr. Know, Social Distortion i ostale pulene kalifornijskog hard corea. Maggie je najobičnija cura, zbunjena tinejdžerka koja muku muči i s kilogramima i s emocijama, a opet je heroina kakvu samo poželjeti možemo. I u koju se zaljubljujemo.

Poput Gilberta, i Jaime u Locasicama kreira pravu vojsku živopisnih likova kojima daruje dušu. Preko sumnjivih diktatora smiješnih poriva i dječjih prohtjeva, profesionalnih hrvačica koje spašavaju svijet i nepovratno stare, prosolarnih mehaničara, superjunaka i dinosaurusa, pa do darkerica, pankerica i lezbijki, Jaime virtuozno žonglira sa svih tih milijardu i nešto likova s margine koji uporno odbijaju biti zaboravljeni. Pritom stvara nezaobilazni ženski strip, feministički sigurno važniji od mnoštva akademskih ženskih studija. Jednom riječju – klasik.


Propustili ste