Od Odiseje do Planeta majmuna: Fantastic Zagreb donosi kultne klasike na veliko platno

Najgledaniji i najpopularniji program Fantastic Zagreba "Sretan rođendan!" predstavlja fantastične žanrovske evergreene koji slave svoje velike jubileje.

Na radost brojnih filmofila, obožavatelja fantastike i srodnih žanrova, osmi Fantastic Zagreb Film Festival ove godine donosi spektakularne kultne klasike koje će većina ljubitelja sedme umjetnosti imati priliku prvi put vidjeti na velikom platnu! Najgledaniji i najpopularniji program Fantastic Zagreba “Sretan rođendan!” predstavlja fantastične žanrovske evergreene koji slave svoje velike jubileje, stoji u priopćenju organizatora.

Bilo jednom na divljem zapadu (Once Upon A Time In The West, 1968.) koji potpisuje veliki Sergio Leone ove godine obilježava svoj 50. rođendan. Prvi dio Leonove slavne vestern trilogije s nezaboravnim soundtrackom Ennija Morriconea u kojem su kultne uloge ostvarili legendarni Henry Fonda i Charles Bronson kritika smatra najvećim vesternom u povijesti kinematografije.

Istjerivač đavola: Redateljeva verzija (The Exorcist: Director’s Cut, 1973.) i nakon 45 godina smatra se najstrašnijim filmom svih vremena. Remek-djelo Williama Friedkina o djevojčici opsjednutoj vragom osvojilo je dva Oscara i postalo jedan od najprofitabilnijih horora ikada, a Fantastic Zagreb donosi ultimativnu redateljevu verziju klasika popularno nazvanog Kum horora.

Planet majmuna (Planet Of The Apes, 1968.) u režiji Franklina J. Schaffnera i nakon pola stoljeća krasi status jednog od temeljnih znanstveno fantastičnih filmova u povijesti kinematografije. Apokaliptični SF spektakl šokantnog svršetka o planetu kojim vladaju majmuni u kojem je holivudski velikan Chartlon Heston ostvario svoju najveću ulogu film je čija je poruka danas aktualnija nego ikada prije i klasik koji se gleda na velikom platnu.

Noć vještica (Halloween, 1978.) pretvorio je Johna Carpentera u redateljsko božanstvo, Jamie Lee Curtis u kraljicu vriska, ubojicu ispod bijele maske Michaela Mayersa u ikonu horora, a neponovljiv soundtrack koji potpisuje Carpenter u jednu od najslavnijih filmskih glazbenih tema ikada.

Invazija tjelokradica (Invasion Of The Body Snatchers, 1978.) briljantan je SF u režiji Philipa Kaufmana o prikrivenoj invaziji vanzemaljaca, savršen remake istoimenog klasika iz 1956. godine film je kakav današnji Hollywood može samo sanjati. Legendarni Donald Sutherland u borbi protiv vanzemaljskih klonova koji osvajaju Zemlju napeti je SF triler koji do posljednjeg iznenađujućeg kadra drži na rubu sjedala.

Stari Divlji zapad (Westworld, 1973.) mnogo godina prije popularne HBO-ove serije uveo nas je u svijet futurističkih zabavnih parkova za odrasle u kojima androidi služe za zabavu ljudima… sve dok se ne pojavi bug u sustavu i nastane krvavi kaos. Spektakl Michaela Crichtona, koji se kasnije proslavio kao jedan od najpopularnijh autora žanrovske književnosti, danas uživa status klasika SF-a 70-tih u kojem je Yul Brynner kao nezaustavljivi android revolveraš ubojica dao novu dimenziju amerčikoj ikoni kauboja.

Vrtoglavica (Vertigo, 1958.) po mnogima najbolji film u povijesti kinematografije i ikonografsko remek-djela majstora napetosti i drame Alfreda Hitchcocka s nezaboravnim glumačkim ostvarenjima platinaste Kim Novak i holivudske legende Jamesa Stewarta. Klasik svih klasika i remek-djelo suspensa, drame i filmskog kolorita!

2001: Odiseja u svemiru (2001: A Space Odyssey, 1968.) film je monolitskih proporcija i kapitalno djelo sedme umjetnosti o kojem je sve odavno rečeno i jedinstveno filmsko iskustvo redateljskog velikana Stanleyja Kubricka koje s pravom nosi titulu najvećeg filmskog spektakla u povijesti pokretnih slika koji je zauvijek promijenio SF žanr. Pogledajte ovaj spektakl u svoj njegovo raskoši i veličini u savršenoj digitalnoj 4K kopiji.

Osmo izdanje Fantastic Zagreba održava se od 28. lipnja do 8. srpnja, a zagrijavanje počinje warm-up vikendom od 21. do 24. lipnja s četiri fantastična filma koja će tek biti otkrivena. Znanstvena fantastika, trileri, fantasy, kultni žanrovski klasici, horori, anime, dječji program i dodatna iznenađenja očekuju sve filmofile, ljubitelje žanrovskog filma i zagrebačku publiku na open-air Ljetnoj pozornici Tuškanac. Kompletan program festivala dostupan je na službenoj web stranici.


Propustili ste