Zajednički projekt Neila Gaimana, BlackBerryja i tviteraša

Najpoznatiji fantasy pisac na svijetu piše 12 priča na temelju prijedloga s Twittera

Premda je odgajan kao scijentolog, Neil Gaiman srećom ipak ne navodi osrednjeg SF pisca i začetnika scijentologije L. Rona Hubbarda kao svoj literarni uzor. Neil je oduvijek stremio k vrhuncima – počeo je čitati kao četverogodišnjak i odmah se pronašao u djelima J. R. R. Tolkiena, C. S. Lewisa i Edgara Allana Poea, dok Alisu u zemlji čudesa navodi kao najdražu knjigu iz djetinjstva. Pobjegao je od formalnog obrazovanja što je brže mogao i proslavivši punoljetnost bacio se u novinarstvo, shvativši da je pisanje njegov životni poziv. Danas uživa status rock-zvijezde među piscima, odrekao se scijentologije, oženio pjevačicu Amandu Palmer, a djela mu redom završavaju na velikom platnu ili malim ekranima. Bilo da piše priče, stripove, romane ili scenarije, za djecu ili odrasle, uspjeh i priznanja prate ga u stopu.

Stoga nimalo ne čudi što ga je BlackBerry odabrao da, uz Aliciju Keys i Roberta Rodrigueza, bude “ambasador” kampanje Keep Moving te uz pomoć tviteraša kreira dvanaest priča o dvanaest mjeseci u projektu A Calendar of Tales. Gaiman će napisati priču za svaki mjesec u godini na temelju ideja koje su mu poslali tviteraši, odgovarajući na njegova pitanja uz hashtag #KeepMoving te adekvatni mjesečni hashtag (#FebTale, #MarTale, #AprTale…). Gaiman je prošloga tjedna odabrao 12 ideja na kojima će temeljiti svoje priče, a kad završi s pisanjem, ponovo će se obratiti svojim fanovima koji će slati ilustracije inspirirane pričama. Konačni proizvod bit će jedinstveni kalendar ilustriranih priča, stvoren u suradnji pisca i njegovih obožavatelja.

Gaiman je poznat po svojim brojnim suradnjama, kako s kolegama piscima (Dobri predznaci, s Terryjem Pratchettom), ilustratorima (Sandman, s Daveom McKeanom) ili glazbenicima (Amanda Palmer), tako i sa svojim vjernim fanovima (projekt One Book, One Twitter). Bloganjem se bavi još od 2001. godine kad mu je izašao roman Američki bogovi, predani je tviteraš s preko 1,8 milijuna followera, dok na pitanja fanova odgovara preko svog Tumblr bloga. Uz već ekranizirane Koralinu i Zvjezdanu prašinu, snima se serija prema Američkim bogovima te je najavljena ekranizacija njegovog nagrađivanog dječjeg romana Priča o groblju kao i Dobrih predznaka. S vremena na vrijeme izbaci i koji scenarij (Babylon 5, Beowulf, Doctor Who) i premda je inspiracija mnogim generacijama te mu slava nije nimalo strana, ipak kaže da ga malo hvata trema budući da će ga tijekom njegovog pothvata pisanja dvanaest priča snimati filmska ekipa. Dobivene snimke Gaimanova kreativnog procesa poslužit će kao daljnja inspiracija svim kreativcima diljem svijeta.


Uz Gaimanov projekt A Calendar of Tales, tijekom godine će zaživjeti i kolaborativni projekti Alicije Keys i Roberta Rodrigueza, koji će se također temeljiti na angažmanu fanova te biti inspirirani njihovim idejama. Rodriguez bi trebao raditi na kratkom filmu o BlackBerryju Z10, dok je Alicia, uz svoj glazbeni projekt, preuzela i funkciju globalne kreativne direktorice BlackBerryjevog tima te joj je zadatak poticati i inspirirati kreativnost u svim njezinim oblicima putem novog BlackBerryja Z10.

Kad se sve uzme u obzir, ma kakvo mišljenje imali o BlacBerryjevim uređajima, teško je ne smatrati njegovu kampanju Keep Moving – koja povezuje BlackBerry s umjetnicima te njihovim fanovima i svojim korisnicima – projektom za pamćenje.

cta-planb-3


Propustili ste