Worldcon – kako izgleda najveći geekfest na svijetu

Što je zajedničko masakriranju plišanih igračaka, zarađivanju lažnog novca i višesatnom stajanju u redu radi jednog potpisa G. R. R. Martina? Zvuči kao čudan vic, a zapravo je riječ o višednevnom druženju SF geekova gdje su robotska vozila kakva koristi Sheldon u Teoriji velikog praska, ranojutarnje razgibavanje uz quidditch i pjevanje filka sasvim normalni. Dobrodošli na Worldcon!

Dalo bi se raspravljati koji je geekfest veći – Worldcon ili Comic-Con. Obje konvencije privlače manje-više isti profil ljudi, no dok je Comic-Con usmjeren na zvijezde, novosti u industriji zabave i oživljavanje fikcijskih likova, Worldcon je više usmjeren na same fanove. Moglo bi se reći da je Worldcon jednogodišnje okupljanje velike svjetske obitelji SF fanova koji će provesti sljedećih nekoliko dana družeći se i pričajući o životu, svemiru i svemu ostalom.

Ovogodišnji se Worldcon, pod nazivom Loncon 3, održao u Londonu i okupio rekordnih desetak tisuća fanova. Kako se Worldcon češće održava na sjevernoameričkom tlu nego na drugim kontinentima, europski je Worldcon mnogima omogućio da po prvi put dođu na svjetsku SF konvenciju koja se zadnji put u Europi održala 2005. u Glasgowu.

Za prosječnog sudionika hrvatskih i europskih konvencija, Worldcon je ogroman. Loncon 3 smjestio se u gigantski konvencijski centar ExCel London – točnije u njegovo istočno krilo – koji je uključivao veliki otvoreni prostor za fanovske aktivnosti (tzv. Fan Village), izložbeni prostor, dvije pozornice i 30 prostorija za panele i predavanja.

1
Pogled na Fan Village gdje je upravo u tijeku utakmica quidditcha (dolje) i izložbeni prostor (gore)

U svakom trenutku na programu je bilo barem deset (ponekad i dvadeset) različitih panela, predavanja i predstavljanja, čitanja, druženja s piscima, urednicima i umjetnicima (poznatih kao Kaffeeklatsches i Literary Beers), radionica i potpisivanja knjiga. Program je također uključivao koncerte, plesove, kazališne predstave, dodjele nagrada i nezaobilaznu maškaradu – a sve ovo je bilo tek dio službenog programa. Fanovi su, naime, svake večeri sami organizirali tulume u Fan Villageu, pa se moglo birati između američkog roštilja, finskih slastica, kineskog čaja, irskih piva ili hrvatskih rakija. Također se moglo kockati u lažnoj kockarnici za lažni novac u dobrotvorne svrhe (prikupljanje sredstava za stipendiranje fanova), sudjelovati na aukciji umjetnina, uživati u jutarnjim šetnjama s počasnim gostima, vježbati tai chi ili se družiti na zabavi organiziranoj isključivo za sudionike koji su prvi put na Worldconu.

2
Nije Sheldon, nego Dalek u kockarnici (lijevo) i red za potpis G. R. R. Martina (desno).

Jedna od važnih aktivnosti koju bi trebao iskusiti svaki sudionik Worldcona je – volontiranje. Worldcon je vjerojatno najveći svjetski događaj koji organiziraju i vode volonteri stoga je potrebno da se sudionici uključe kako bi sama konvencija funkcionirala. Bilo da razmještate stolice i jastuke za sjedenje, osiguravate protočnost na ulazima i stepenicama, čuvate sigurnost i red, pokazujete slike na aukciji, organizirate same volontere, označavate mjesta i prostore za osobe s invaliditetom, sudjelujete u panelima ili stojite tri sata na glavnoj pozornici dok se namješta rasvjeta (sve poslovi koje je iskusila potpisnica ovih redaka), vaše se poklonjeno vrijeme izuzetno cijeni.

Za svaki utrošeni sat na volontiranje zaradio bi se jedan groat (gopher reward token) u vrijednosti jedne funte, a taj se “lažni novac” mogao trošiti u Fan Villageu za hranu i na nekim štandovima u izložbenom prostoru. Najaktivniji volonteri za uspomenu su dobili i posebne volonterske majice, a neki su kući ponijeli i posebne prsluke u različitim bojama, od kojih je najcjenjeniji bio crni prsluk koji je označavao tehničku službu i otvarao mnoga vrata zatvorena za običan puk.

3
Volonter u modno neosvještenom prsluku (lijevo) i groatovi (desno).

Kao što je rečeno na početku, Worldcon je obiteljsko druženje SF fanova iz cijeloga svijeta: bilo da ih interesira SF na filmu i televiziji, u knjigama ili stripovima, ako više naginju umjetničkom izražavanju ili znanosti ili su pak zaintesirani za fanovske i akademske aktivnosti – svi su dobrodošli. Čak i kada po prvi put sudjelujete na Worldconu, ne osjećate se kao stranac, prožima vas osjećaj poznatog jer ste okruženi ljudima koji razmišljaju slično kao i vi. Imate priliku saznati koje su sličnosti i razlike u SF-u u svim kutevima svijeta – od Sjeverne i Južne Amerike, Japana, Australije, Tajlanda, Saudijske Arabije pa do brdovitog Balkana – kako se fanovi druže, kakav je profil fandoma i koje su stvari koje nas spajaju i razdvajaju.

Sretnici imaju prilike upoznati svoje omiljene pisce, uhvatiti potpis na knjigu i čak podružiti se s njima, no čak i bez tog elementa, dovoljno je razgovarati s ljudima iz svih krajeva svijeta i možda organizirati sljedeće putovanje na novu konvenciju. Ta mala, ali važna poveznica – ljubav prema spekulativnom žanru u jednoj ili svim njegovim inkarnacijama – čini sve nas poznanicima, čak i kada ne znamo međusobna imena. To će doći poslije. Najprije ćemo saznati važne podatke: voliš li više znanstvenu fantastiku ili fantasy, koji ti je najdraži autor, a koja najdraža serija…


Propustili ste