Veliki umjetnici kopiraju

... a najveći kradu. U svijetu umjetnosti nije neuobičajeno nalaziti sličnosti među djelima različitih autora.

Vjerojatno ste uhvatili nešto od posljednjeg velikog sukoba oko kopiranja u glazbenom svijetu, tužbe obitelji Marvina Gayea protiv Robina Thickea (i diskografske kuće EMI) zbog njegova hita Blurred Lines koji dijeli određena obilježja s pjesmom Got to Give It Up princa soula (diskografska kuća Motown).

Stranke u ovom sukobu još nisu izašle pred suca, stoga tek preostaje vidjeti je li sličnost između ova dva hita, koji su svojedobno zauzimali prvo mjesto Billboardove Hot 100 ljestvice, zaista toliko velika da se može govoriti o kopiranju tj. plagiranju. Brojni su primjeri koji pokazuju da se kopiranje ne isplati, premda ima i onih koji su se izvukli na sudu, odnosno dokazali da njihovo djelo nije plagijat, ovisno o tome kako gledate tj. slušate (i čujete). U slučaju Satriani protiv Coldplaya stranke su se nagodile u tajnosti, izvan sudnice, što je uobičajen način rješavanja ovakvih sporova.

Ponekad je teško ocijeniti je li u pojedinom slučaju riječ o krađi, slučajnosti ili “inspiraciji”, pa tako nailazimo na pomalo nategnute usporedbe odanih fanova poput ove između serije Na putu prema dolje i filma Pulp Fiction, ali i moguće nove tužbe među velikim svjetskim glazbenim zvijezdama. Neki tvrde da je sva umjetnost zapravo kopija, remiks, odnosno kombinacija djela koja su nastala u prošlosti, a neki su izgradili karijeru učeći ljude kako da “kradu kao umjetnici”.

Domaća glazbena scena nije iznimka kada su u pitanju (navodni) plagijati. O brojnim slučajevima već se godinama raspravlja po forumima, a nedavno je na svom YouTube kanalu Anđelo Jurkas objavio video u kojemu uspoređuje pjesme domaćih izvođača s inozemnim hitovima i manje poznatim pjesmama. Neki od primjera koje navodi su:

Prljavo kazalište: Brane srušit ću sve i Chocolate Starfish: Mountain

Prljavo kazalište: Zaustavite zemlju i Peter Wolf: Come As You Are

Parni valjak: Javi se i Blondie: I Know But I Don’t Know

Parni valjak: Lutka za bal i Rolling Stones: Honky Tonk Woman

Parni valjak: Ja u ljubav vjerujem i Hootie And The Blowfish: I Only Wanna Be With You

Tonči Huljić/Magazin: Tko me zove i Destiny’s Child: Survivor

Marko Perković Thompson: Iza devet sela i ABBA: Super Trooper

Goran Bregović/Bijelo dugme: Padaju zvijezde i Van Halen: Jump (mene više podsjeća na Queenovu If You Can’t Beat Them).

Radi li se samo o inspiraciji ili je u pitanju nešto veći “nenamjerni doprinos” inozemnih autora i izvođača na uspješnice domaćih glazbenika koje slijede, prosudite sami.

Pogledajte i sami video Anđela Jurkasa:


Propustili ste