Top 6 kratkih lego filmova

Izdvajamo šest zanimljivih kratkih videa snimljenih uz pomoć lego-kocaka i figurica.

Lego-kocke uveseljavaju djecu i odrasle gotovo sedam desetljeća, ali pojavom interneta i društvenih mreža popularna igračka dobila je jednu sasvim novu dimenziju. Mnogim entuzijastima lego-kocke i figurice poslužile su kao inspiracija za parodije i kratke filmove koji su posljednjih godina preplavili YouTube i slične servise (premda ih je naravno bilo i prije ”digitalnih” vremena).

Sve je to još više učvrstilo kultni status Legovih proizvoda, a na kraju smo nedavno dobili i dugometražni animirani film koji se pretvorio u ogroman hit. Film ste vjerojatno pogledali u kinima, a sada je vrijeme da otkrijete što ”legići” rade u kraćoj formi. Izdvajamo šest zanimljivijih kratkih videa snimljenih uz pomoć lego-kocaka i figurica.

6. Michael Jackson’s ”Thriller” Tribute in Lego

Lego čovječuljci imaju sasvim dobar osjećaj za ritam, a nisu loši ni u ulozi zombija i ostalih spodoba. Posveta Thrilleru, slavnom videospotu Michaela Jacksona, iznova je kreirana kadar po kadar, a iza svega stoji autor Jaden McCarty koji je za animaciju, kako tvrdi, iskoristio više od 3 500 fotografija. Premda se na internetu mogu pronaći brojni remakeovi Thrillera u kojima su protagonisti popularne figurice, McCartyjev uradak nekako djeluje najbliže pravoj stvari, a to dokazuje i usporedba s originalnim spotom.

5. Lego The Battle of Helm’s Deep

Sjećate li se impresivne bitke kod Helm’s Deepa iz Gospodara prstenova: Dvije kule? Sada je možete doživjeti i u lego izvedbi, koja doduše traje puno kraće i nije toliko spektakularna kao u filmu Petera Jacksona, ali zato obiluje dobrim humorom. Video je djelo grupe autora koji djeluju pod imenom Brotherhood Workshop, a dosad su kreirali niz lego parodija inspiriranih Gospodarom prstenova, ali i Ratovima zvijezda.

4. The Magic Portal

Evo jednog filma koji se pojavio davno prije YouTubea i modernoga interneta. The Magic Portal slovi kao jedno od prvih djela snimljenih s pomoću lego-kockica, a režirao ga je australski animator Lindsay Fleay. Stop-motion film koji traje 16 minuta ugledao je svjetlo dana 1989. godine, a autor je na njemu radio čak četiri godine. Za video se svakako može reći da ima visoke produkcijske vrijednosti, čak i u usporedbi s današnjim sličnim uradcima.

3. Lego Star Wars, Batman and Indiana Jones Movie

Što se događa kada u jedan film stavite Batmana, Indianu Jonesa i junake iz Ratova zvijezda? Stvari u svakom slučaju postanu poprilično uvrnute i duhovite. Kratki lego film svojedobno je bio popriličan viralan hit, a iza njega stoji Thomas Fyfe, poznatiji kao blobstudios, koji je u posljednjih šest godina kreirao velik broj lego crtića, pri čemu su mu česta inspiracija bili upravo Ratovi zvijezda.

2. Robota

Kanadski animator Marc Beurteaux snimao je Robotu tri godine, a rezultat je impresivni desetominutni uradak u kojemu su lego-kockice iskorištene za kreiranje upečatljivih robotskih kreatura, od kojih neke izgledaju poprilično zastrašujuće. Zanimljivo, dio setova napravljen je od kockica koje je autor filma sačuvao iz djetinjstva.


1. Monty Python and the Holy Grail in Lego

Mnoge klasične filmske scene dobile su svoje lego inačice, a jedan od ponajboljih primjera dolazi iz radionice animacijskog studija Spite Your Face Productions, koji je napravio odličnu posvetu kultnome djelu Monty Python i Sveti gral. Lego verzija poznate scene s raspjevanim Camelotom završila je na kraju i među dodacima DVD izdanja Svetog grala.


Propustili ste