Top 5 YouTube kanala za filmofile

Zabavni i edukativni – ovi kanali zasigurno će zainteresirati svakog pravog filmofila!

Ako ste zagriženi ljubitelj sedme umjetnosti, osim gledanja samih filmova sigurno mnogo vremena posvećujete i čitanju filmske literature, gledanju dokumentaraca o snimanju filmova, surfanju tematskim internetskim stranicama, istraživanju trivije… Međutim, mnogo zanimljivog sadržaja za filmofile može se pronaći i na YouTubeu na kojemu se isprofilirao niz kanala posvećenih filmskoj umjetnosti. Neki od njih su vrlo zabavni, neki čak iznimno edukativni, a u nastavku donosimo naš izbor.

CineFix

CineFix je kanal star gotovo kao i YouTube, odnosno postoji još od 2006. godine, što je u internetskim pojmovima davna prošlost. U skladu sa stažem, sadržaj CineFixa uistinu je bogat i raznolik, a kreće se od videorecenzija, standardnih top-ljestvica, analiza antologijskih scena pa sve do kratkih ”remakeova” poznatih filmova u obliku 8-bitnih videa!

Every Frame a Painting

Kako se u filmovima prikazuje korištenje interneta i mobitela? Može li se ipak nešto korisno naučiti iz redateljskih postupaka omraženoga Michaela Baya? Što je toliko specifično u stilu Davida Finchera? Sve to i još više saznat ćete na odličnom kanalu Every Frame a Painting koji će vam na informativan i zabavan način otvoriti jedan sasvim nov pogled na sedmu umjetnost i otkriti svu njezinu složenost i istančanost.

What The Flick?!

What The Flick?! donosi recenzije, i to u onom klasičnom, ”televizijskom” obliku – nekoliko kritičara sjedi u studiju s voditeljem i raspravlja o određenom filmu. Ako ste već zasićeni frenetičnim videima kakve redovito viđamo na YouTubeu, What The Flick?! dolazi kao pravo osvježenje, a osim filmskih recenzija ovdje ćete pronaći i brojne osvrte na pojedinačne epizode trenutačno najpopularnijih TV serija.

Screen Junkies

Vjerujemo da Screen Junkies ne trebamo posebno predstavljati. Ovaj kanal ima već više od 4,5 milijuna pretplatnika, a popularnost je stekao zahvaljujući urnebesnim ”iskrenim foršpanima”, odnosno parodijskim montažama poznatih filmova i TV serija koje razotkrivaju njihove propuste i nelogičnosti. Osim iskrenih foršpana, ScreenJunkies donosi i reportaže, intervjue, recenzije, top-ljestvice i filmske trivije, a sve je prezentirano u zabavnom i opuštenom duhu.

WatchMojo

Ako volite filmske top-ljestvice, WatchMojo vrlo vjerojatno već pratite. Ako pak nekim slučajem još niste naišli na ovaj kanal, krajnje je vrijeme da se pretplatite na njega. Ovdje primjerice možete saznati koji su najbolji filmski trenutci Brucea Leeja, koja djela imaju najbolje, a koja najgore specijalne efekte ili otkriti koja su to najstrašnija filmska čudovišta! WatchMojo pritom ne staje samo na sedmoj umjetnosti već pokriva i druga područja pop-kulture, poput glazbe, stripova i videoigara. Sljedećeg kišnog vikenda znate što vam je činiti…


Propustili ste