Top 5 vremeplova

Odaberite svoj omiljeni vremeplov i krenite s nama na put.

1. TARDIS (Time And Relative Dimension In Space) – Doctor Who

Prepoznatljiva plava londonska policijska govornica iz 1950-ih, veća iznutra nego izvana, poslužit će za putovanje u bilo koju točku u prostoru i vremenu. Vremenski lordovi napravili su svoja vozila tako da se prilagođuju okolini uz pomoć „kameleonskog kruga“, no Doktorov se TARDIS, posljednji u cijelom svemiru, pokvario i zapeo u obliku policijske govornice. Funkcionira tako da se dematerijalizira na mjestu polaska, prolazi kroz prostorno-vremenski vrtlog, pa se ponovno materijalizira na mjestu slijetanja.

2. DeLorean DMC-12 – Povratak u budućnost

Ova marka automobila svoj kultni status duguje gotovo isključivo filmskoj franšizi Povratak u budućnost, u kojoj je poslužio kao vremeplov. Jezgra stroja je kapacitator fluksa koji omogućava putovanje kroz vrijeme. Originalno gorivo je plutonij, no kasnije je dodan fuzijski generator koji se napaja smećem. Kako bi cijela stvar funkcionirala, DeLorean mora putovati 88 milja na sat (142 km/h) te proizvesti 1,21 gigavat struje.

3. Wellsov vremeplov – Vremenski stroj

I dan-danas još uvijek najljepši i najkomforniji vremeplov. Statičan i u obliku mjedenih saonica, oličenje je estetike steampunka. Njime se rukuje uz pomoć poluge koja se pomiče gore ili dolje, ovisno u kojem „smjeru“ želimo putovati, te brojčanika koji određuju odredišni datum u prošlosti ili budućnosti. Pri pokretanju se vrijeme oko stroja vidljivo ubrzava, tako da osoba koja putuje kroz vrijeme može pratiti promjene koje se događaju u okolini.

4. Ugrađeni vremeplov – ČPP o putovanju kroz vrijeme

Putnica kroz vrijeme u SF komediji Često postavljana pitanja o putovanju kroz vrijeme vremeplov ima ugrađen u svoje tijelo, što ga čini izrazito korisnim i funkcionalnim. Istina, malo ga je teže popraviti ako se pokvari, no barem pruža sigurnost da se nikada nećemo izgubiti u vremenu, budući da ga je nemoguće zametnuti.

5. Kutija – Primer

Ako se ikada ostvare želje brojnih znanstvenika, geekova i psihopatskih zločinaca te se zbilja napravi stroj koji će omogućavati putovanje kroz vrijeme, on će vrlo vjerojatno izgledati kao onaj iz filma Primer – kao obična kutija. Premda niskobudžetni, taj je film toliko kompliciran da glava počinje boljeti od samog pokušaja da se objasni princip prema kojem ovaj vremeplov funkcionira. Znalci kažu da su fizika i matematika uvjerljive. Vjerujmo im.


Propustili ste