Top 5 citata o SF književnosti

Za vikend zen razmišljanje - citati o SF književnosti...

Donosimo mali izbor citata o SF književnosti – za inspiraciju i razmišljanje!

 

Pojedinačne se znanstvenofantastične priče slijepim kritičarima i filozofima današnjice možda čine trivijalnima – međutim srž znanstvene fantastike, njezina suština, presudna je za naše spasenje, ako nam uopće ima spasa.
Isaac Asimov

Znanstvena fantastika je najvažniji žanr književnosti u povijesti jer je riječ o povijesti ideja, povijesti naše civilizacije koja samu sebe stvara… Znanstvena je fantastika središte svemu što smo ikada napravili i ljudi koji se izruguju znanstvenofantastičnim piscima nemaju pojma o čemu pričaju.
Ray Bradbury

Kao što je rekao SF-pisac Theodore Sturgeon: 90 posto svega je sranje. Ali znanstvenoj fantastici nije oprošteno zbog njenog sranja. Razlog je taj što je znanstvena fantastika prirodno nepovjerljiva prema ‘vječnim istinama’ na kojima studenti književnosti baziraju svoje doktorske disertacije. Odsjecima književnosti to baš ne odgovara. Ali stvari se mijenjaju.
David Brin

Povijest nije napisana. Postoje najbolje moguće varijante. Postoje najgore moguće varijante. I o jednima i o drugima jako je zabavno pisati ako ste znanstvenofantastični pisac, ali ni jedne ni druge se ne događaju u stvarnome svijetu. Ono što se u stvarnome svijetu događa uvijek je srednja varijanta. Ono što su za nas čuda koja mijenjaju svijet, za našu su djecu samo pozadina.
Bruce Sterling

Znanstvena je fantastika jako pogodna za postavljanje filozofskih pitanja; pitanja o prirodi stvarnosti, o tome što znači biti čovjek, kako znamo stvari koje mislimo da znamo.
Ted Chiang


Propustili ste