Tehnološke inovacije iz Zvjezdanih staza

Izumi koji su se prije dvadeset godina činili kao čista znanstvena fantastika, danas su postali stvarnost.

Po pitanju tehnologije, kultna serija Zvjezdane staze: Nova generacija bila je daleko ispred svoga vremena. Izumi koji su se prije dvadeset godina činili kao čista znanstvena fantastika, danas su postali stvarnost. Saznajte kojim se naprednim uređajima koristila posada svemirskog broda Enterprise, a koje danas koristimo u svakodnevnom životu.

1. Univerzalni prevoditelj

U mnogim epizodama Zvjezdanih staza svemirski putnici se koriste univerzalnim prevoditeljem koji u realnom vremenu dekodira sve što govore vanzemaljci. Istim tim uređajem koji se kasnije preobrazio u estetski privlačniji komunikacijski bedž, svemirska posada je razgovarala međusobno bilo gdje unutar broda. Danas nam je dostupna aplikacija Voice Translator koja razumije 71 jezik.

univerzalni prevoditelj

2. Tablet

Ono što je danas nezamjenjiv tehnološki dodatak svake torbe, posada svemirskog broda poznavala je kao Personal Access Dana Device, skraćeno poznat i kao PADD. Mi na tabletu možemo raditi sve, a u Zvjezdanim stazama se koristio za upisivanje koordinata, gledanje filmova i slušanje glazbe.

tablet

3. Klizna vrata

Klizna vrata nalaze se u većini javnih ustanova i već smo navikli na njih, ali ekipa iz Zvjezdanih staza imala ih je praktički kod kuće. Ne bi bila loša ideja da se netko sjeti i krene ih ugrađivati u kuće i stanove umjesto običnih vrata.

klizna vrata

4. Tricoder

Uređaj koji je posada Enterprisea koristila za skeniranje bioloških, geoloških i meteoroloških anomalija zvao se tricoder i u svemiru je bio jako koristan. 2012. je profesor sa sveučilišta u Ontariu izradio prototip takvog uređaja koji skenira magnetska polja i koji nam omogućava da otkrivamo nove nevidljive stvari koje se nalaze posvuda oko nas i koje ne vidimo golim okom.

tricoder

5. Bežična bubica

Važnost diskretne komunikacije najbolje je razumjela posada svemirskog broda kada je za posebno delikatne razgovore koristila bežičnu bubicu. Iako je ta bubica bila vidljiva, kada se tek pojavila u stvarnom svijetu, svi koji su ju koristili i još pritom gestikulirali tijekom razgovora, drugima su izgledali kao pravi luđaci.

bubica

Ako se želite prisjetiti drugih briljantnih tehnoloških otkrića s kojima su nas upoznali najdraži putnici svemirom, svratite na Pickbox i uživajte u Zvjezdanim stazama: Nova generacija.


Propustili ste