Svebor i Plamena – strip o odrastanju i ljubavi

Svebor i Plamena pojavljivao se deset godina u Modroj lasti, i spada u jedan od najdugovječnijih strip-serijala u nas.

Da na ovim prostorima nema časopisa za mlade u obliku Modre laste, domaći strip bio bi zakinut za mnoge autore, odnosno za njihove radove. Generacije domaćih strip-autora, još od prve pojave domaćeg stripa iz 1935. godine, imale su tu sreću da su uvijek imali gdje objavljivati. Odnosno, njihovu kreativnost uvijek je pratio neki strip-časopis oko kojeg su se oni okupljali (prva generacija oko Mickey stripa, druga generacija oko Plavog vjesnika, treća oko Poleta i sl.).

Četvrta i peta generacija domaćih strip-autora za takvu su “privilegiju” na neki način bili zakinuti, i iz tog je razloga Modra lasta uistinu napravila pravu stvar. U 90-im godinama prošlog stoljeća i u prvim godinama ovog – otvorila je vrata domaćim autorima, koji su u nedostatku specijaliziranog strip-časopisa ipak našli svoj prostor za objavljivanje. Modra lasta na taj je način autorima četvrte i pete generacije pomogla da stasaju i predstave se publici svojim radovima. Upravo su među njima i autori strip-serijala Svebor i Plamena.

Roman u slikama za mlade

Serijal, koji se sada pojavljuje u svom kompletnom i zaokruženom izdanju, u formi strip-albuma vrsnog nakladnika Fibre, svoje premijerno pojavljivanje imao je upravo u Modroj lasti. Priča je to o odrastanju i ljubavi, koju je scenaristički vrsno zamislio Darko Macan, a koju su crtački još vrsnije uobličili Goran Sudžuka (koji je crtao prve epizode serijala u Modroj lasti) i Matija Pisačić, koji je nastavio serijal.

Serijal je krenuo kao crno-bijeli, ali je s godinama dobio boju, a taj je proces vrlo lijepo prikazan u strip-albumu. Svebor i Plamena pojavljivao se deset godina u Modroj lasti, i spada u jedan od najdugovječnijih strip-serijala u nas. Danas, kada se sve te priče pročitaju u kontinuitetu, dobivamo lijep “roman u slikama” za mlade, koji premašuje svoje okvire, i koji itekako može zainteresirati i one starije. To je strip-album koji podsjeća na dobre strip-autore koje imamo.

Izdavač: Fibra (www.fibra.hr)


Propustili ste