Smrt blogova?

U studenom 2008. godine u tiskanom magazinu Plan B pitali smo se jesu li blogovi mrtvi?

Magazin Wired proglasio je blogu vrijeme smrti: 2008. godina. Kao što kažu u nedavno objavljenom članku (Twitter, Flickr, Facebook Make Blogs Look So 2004), blogosfera je postala prenapučena, zagušljiva. Malo je blogova vrijednih pozornosti, sve je više neprohodnog blogerskog spama. Ta ideja nije sasvim nova, o njoj smo raspravljali i na stranicama Plana B, ali i na stranicama domaće blogosfere. Je li bloganju došao kraj, i ako nije, hoće li uskoro – za vas odgovaraju dvojica poznatih blogera.

Protiv
Blogovi su mrtvi za one koji su počeli pisati blog kada je postao popularan, znači kod nas negdje oko 2004. godine, a koji će sada, kada su trendy Facebook i Twitter, “živjeti” tamo, pa će kad se pojavi nešto drugo – prijeći na to. Moj blog postoji od 1999. godine – tada je to bio site, blog je postao tek kad su se blogovi pojavili kod nas, a uskoro će postati nešto drugo, što nije ni blog ni site! Kada borja.org rekonstrukcija bude gotova (a to će biti vrlo skoro) imat ću vlastiti social bookmarks, status (!!) i druge tzv. 2.0 elemente, čime će se opet forma promijeniti. Želim reći da to što se ovim odustajačima više ne piše – ne znači da je forma bloga mrtva. Uvjetno rečeno, ozbiljni blogovi će i dalje postojati, ali će s vremenom prijeći na jednu višu razinu, kao što se dogodilo i na američkoj sceni, no i dalje ćemo čitati kvalitetne blogerske tekstove. Ako će nešto izumrijeti, to su blogerski servisi, naročito naši, koji ne rade dovoljno na razvoju, a niti ne pokušavaju napraviti nešto što će privući nove korisnike.
Borja, www.borja.org

Za
Ako provjerite feedove blogera koji su harali domaćom blogosferom prije koju godinu-dvije, vidjet ćete da rijetko tko od njih piše redovito, ako uopće i piše. Razlozi su jednostavni, bloganje je vremenski zahtjevan i zamoran hobi koji donosi jako malo novca i dovodi nula (dobrih i trijeznih) riba u krevet. Što duže pišete blog, to će vas žešće proganjati cyber duhovi prošlosti, vaši imbecilni postovi i sve ono što ste prije koju godinu smatrali iberkuličastim. Pisanje bloga znači i čitanje gomile tuđih blogova, što je čisto gubljenje vremena u 90% slučajeva. Zar doista morate pročitati i komentirati osamdeset i dvije verzije istih postova o ubojstvima u ZG?!? Na kraju krajeva, osobni blogovi su sooo out, posebno na domaćim blogerskim servisima. In su tweetovi i kratki statusi. In je biti zabavan, pametan ili provokativan u 160 znakova. Složene rečenice i pisanje tekstova dužih od tisuću znakova prepustimo ljudima koji znaju koristiti č i ć, za dobrobit hrvatskog nam pravopisa.
Siniša Dukarić, www.sinisa.org

cta-planb-3Propustili ste