Sajsi MC – “Poštena žena i siromašna kučka”

Njezine pogane rime, hermetične metafore i neočekivane klupske matrice osvojile su uši publike diljem Balkana. Sajsi ima tajnovito-eteričnu auru pokojne Magi iz EKV-a, a njezine rime su moćne, socijalno osviještene i beskompromisne pa joj, bez pretjerivanja, možemo dati titulu balkanske M.I.A.-e. Priča o Sajsi priča je o svim nijansama beogradskog betona te raznim likovima koji […]

Njezine pogane rime, hermetične metafore i neočekivane klupske matrice osvojile su uši publike diljem Balkana. Sajsi ima tajnovito-eteričnu auru pokojne Magi iz EKV-a, a njezine rime su moćne, socijalno osviještene i beskompromisne pa joj, bez pretjerivanja, možemo dati titulu balkanske M.I.A.-e. Priča o Sajsi priča je o svim nijansama beogradskog betona te raznim likovima koji ga nastanjuju. Priča o Sajsi priča je o Ivani, ali i o njezinoj sestri Tijani (aka Schweca) i jednome DJ-u (DJ BKO), koji čine Sajsi trojstvo. Sajsi MC je Ivana, ali Sajsi je i njihov dinamični, odnosno dinamitni trio koji je nedavno rasturio u zagrebačkom Sirupu. Premda piše pjesme još od djetinjstva, Sajsi je repati počela slučajno:

Zbilja nisam planirala da ću se jednog dana baviti muzikom. Moja sestra Tijana je u našoj familiji bila ta koja je išla u muzičku školu i bavila se pevanjem. Sebe nisam vidjela u tom svetu. Počela sam da bacam rime na drugoj godini faksa jedne hladne srede, bilo je minus deset. Pala sam ispit i našla sa sekom da to “proslavimo” u klubu Dolar. U jednom trenu popela sam se na binu, tada još nisam znala šta je to MC.

Kratica MC nekada je označavala titulu majstora ceremonije, no u hip-hopu je dobila nekoliko novih značenja. Sajsi utjelovljuje sve njih: majstorica je ceremonije, glazbena komentatorica, ona koja diže ekipu i svakako jedna od rijetkih pripadnica ljepšeg spola tog zanimanja u regiji:

Što nema ženskih MC-jeva nije tako strašno koliko je strašno što na ovim našim prostorima nema žena državnika, na primer. Za reperke ćemo se snaći. To što sam žena u ovom ‘muškom sportu’, dvosekli je mač: s jedne strane, nema puno devojki koje repuju pa mi to daje određenu prednost, ali sam istovremeno pod dvostrukim povećalom jer, dok se mojim muškim kolegama gleda kroz prste, meni se ništa ne oprašta.

Godine 2002. Sajsi je s nekoliko prijatelja osnovala istoimeni bend, a uskoro im se priključila i seka Tijana. Bend se nakon nekog vremena raspao, a Sajsi je započela suradnju s producentom i DJ-em Damjanom Eltechom, koja je rezultirala sjajnim albumom na kojemu su dva Sajsina velika hita, Mama i Roza tašnica.

Kada smo se Damjan i ja upoznali, rekao mi je da me video sa bendom jedne godine, na nastupu na Exitu i prva pomisao mu je bila: ‘Ko je pustio ovo polugolo dete ovde i što se dere po bini?!’. Mislio je da sam mnogo mlađa, a naša muzika mu se učinila interesantnom. Napravio je muziku za pesmu Mama i trebao je tekst i devojka koja će da interpretira to što je zamislio. Setio se mene, upoznali smo se i nešto kasnije počeli celu priču. Hteli smo da eksperimentišemo, napravimo nešto novo za oboje. Tako sam na nalog Damjana napisala tekst za Mamu, koja je usput moja prva pesma u kojoj ne pričam svoju priču, već predstavljam drugu osobu.

U pjesmi, Sajsi ironično opisuje klasne odnose među današnjim, kapitalizmom opterećenim srednjoškolkama iz perspektive Tiffani, djevojke iz bogate obitelji koja maltretira ostale učenike. Mama je trenutno postala hit, izazvala je i kontroverze jer su neki pjesmu shvatili doslovno. Za uzvrat, Damjan je Sajsi napravio glazbu za pjesmu Roza tašnica:

Roza tašnica pesma je o jednom momku koji me smarao. Mislio je da je neodoljiv i da ću da mu padnem pod noge samo tako. Međutim, on mene uopće nije interesovao, bio mi je prenapuhan i nadobudan. Tako da je Roza tašnica pesma u kojoj izražavam prezir prema nadmenim personama. U korist partijanja.

Sajsi u današnjem obliku čini spomenuti trojac: Ivana aka Sajsi MC, Schweca i DJ BKO. Ivana je zadužena za rime, Schweca za pjevački dio dok DJ BKO na svojim miksetama kuha plesne, razaračke beatove. Lani su izdali album, Ko nije voleo Kleš, s kojega je dosad skinut hit Antifa kučke:

Antifa kučke priča je o nemogućoj ljubavi između naslovne junakinje, antifa kučke i dizelaša (dizelaš je supkultura koju su iznjedrili surovi uvjeti preživljavanja u Beogradu 90-ih, a odlikuje ih ulični način života i nošenje sportskih brendova, tzv. trenerka stil, op.a). Album sam nazvala Ko nije voleo Kleš zato što smatram da je Kleš jedan od najvažnijih bendova u povijesti glazbe i da se ljudi dele na one koji su ga slušali i one koji nisu. Ljude koje vole Kleš krasi samo njima sopstvena socijalna osetljivost i profinjenost.

Ko nije voleo Kleš taj nije voleo ni Sajsi, a Sajsi ne voli jedino onaj koji ju ne kapira. A ako ne kapiraš – sajsi ga!


Propustili ste