Red srebrnog zmaja – vitezovi našeg doba

''Zmaj je čuvar blaga, a mi smo čuvari kulturnog blaga'', odgovorili su mi pripadnici Reda srebrnog zmaja na upit odakle im ime. Nekoć davno na ovim prostorima djelovao je Red zmaja, poseban odred koji je utemeljio kralj Žigmund Luksemburški, a u njega su mogli ući samo najčasniji vitezovi među hrvatskim velikašima. Tako je i danas. Red srebrnog zmaja u svoje redove prima samo najpredanije, najborbenije i najhrabrije vitezove i djeve iz redova zagrebačke omladine.

Mačevi, bodeži, buzdovani, halaberde, mlatovi, verižne košulje, čelični oklopi, kožni tobolci za strijele… Arsenal oružja i viteškog accessoriesa kojim raspolaže zagrebačka udruga Red srebrnog zmaja prilično je impozantan. Kada slučajni putnik namjernik dođe na njihov tjedni sastanak u prostorije udruge u Kukuljevićevoj ulici, ne može, a da ne osjeti oduševljenje i znatiželju.

Viteška omladina i starješine

Oko velikog stola (nije okrugli nego četvrtasti) stoluje petnaestak vitezova, štitonoša, streličara i onih koji će to tek postati. Među njima ima tinejdžera, mlađih i starijih punoljetnika te onih koji djeluju u udruzi od njezina osnutka.

Na sastanku smo zatekli i dvije djevojke. Osamnaestogodišnja Katarina Radoš piše maturalni rad o udruzi i njezinu djelovanju u oživljavanju bitaka seljačke bune u Gornjoj Stubici. Paula Podnar (18) djeluje u streličarskoj sekciji: ”U udruzi osim mene ima još 15 djeva. Ne zanima me mačevanje, samo luk i strijela. Redu sam se priključila u lipnju prošle godine i otad sudjelujem na svim turnirima. Kako sam po struci fotografkinja, često fotografiram naše nastupe.”

Red-Srebrnog-Zmaja-3

Starješina udruge je Branimir Vardaj – Ico, samostalni umjetnik s Trešnjevke koji za udrugu izrađuje unikatne predmete od kože.

”Na turnirima sudjelujem u kreiranju tabora. Izrađujem razne detalje koji nadopunjuju opremu jednoga viteza – sitnice kao što su torbe, remeni, tokari za mačeve, štitnici, rukavice, maske… U udruzi sam od njezinih početaka. Časopis Grifon, koji smo tada izdavali na kopirki, u međuvremenu je stasao u najbolji povijesni fantasy časopis u zemlji. Počeli smo od nule, a danas smo već ozbiljan tabor koji iz godine u godinu sve više raste i nadograđuje se.”

Mlađi su članovi u udruzi uglavnom zbog ljubavi prema srednjovjekovnoj borbi i oružju. Ivan Lončarević (17) za sebe kaže kako je rođeni mačevalac. Učenik 15. gimnazije Fran Kostelac (17) u udrugu se uključio prije dva tjedna, a u viteški način života zaljubio se nakon čitanja srednjovjekovnih poema. Osim što sanja o vitlanju mačem na nekom od turnira, djeluje i kao taborski kuhar. Zanima ga i kovanje pa polako uči i o tom časnom poslu, dok 23-godišnjeg Maria Vidovića kao studenta kemije posebno zanima čišćenje viteške opreme i kemijske reakcije koje se pri tome događaju. Pristup oružju maloljetnim članovima strogo je ograničen, no nakon osamnaeste dobivaju učitelje mačevanja, a vještinu usavršavaju koristeći stare manuskripte i grafike. Omiljeno oružje Ivana Sajića (22) srednjovjekovni je bodež, a i Marko Mataković vješt je u rukovanju oštrim i ubojitim predmetima.

Red-Srebrnog-Zmaja-4

Udruga ima čak i svoju pivarsku sekciju: ”Već tri godine radim pivo prema srednjovjekovnim receptima”, kazao je Krešimir Hruškovec, jedanb od službenih pivara Reda. ”Zasad imamo dvije vrste, Zmajevo pivo i Grifon. Naše je pivo nefiltrirano i bez konzervansa, osim hmelja koji je prirodni konzervans. Ima lijepu boju i bogat okus. Morate ga kušati na jednom od turnira.”

Sve članove, stare i mlade, spaja jedno – velika ljubav prema povijesti i srednjem vijeku te želja da drevne dane ožive na što vjerniji i izvorniji način. Udrugu danas vode iskusni vitezovi Rene Putsche i Davor Filipan koji radi kao defektolog u obližnjoj Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mlade. Zajedno su se prisjetili početaka udruge, prije 12 godina:

”U to vrijeme tražili smo pravni subjekt koji bi mogao izdavati časopis Grifon. Tako se skupila kritična masa zainteresiranih za srednjovjekovlje. Jedan je znao kako napraviti srednjovjekovnu verižnu pancirku, drugi gađati iz luka i strijele, treći nešto o mačevanju, četvrti je pak bio zaljubljenik u Tolkiena pa smo u početku imali fantasy i srednjovjekovnu sekciju. Međutim, ljudi su se isprofilirali, fantasy dio je otpao pa smo se okrenuli srednjovjekovnoj oživljenoj povijesti”, objašnjava Davor te ističe kako Red srebrnog zmaja striktno pazi da sve njihove akcije i oprema budu u skladu s onima što su se mogli vidjeti na ovim prostorima prije 600 godina.

Povijesna korektnost

”Danas u Hrvatskoj postoje tri ili četiri kvalitetne udruge koje se bave oživljenom poviješću. Više ima onih amaterskih, koji misle da su vitezovi ako stave lonac na glavu. Mi jako pazimo na povijesnu korektnost, a to znači da u svojim redovima nećemo imati templara iz 11. stoljeća, viteza iz 15. i uskoka iz 17. Naša udruga orijentirana je na period između kraja 14. i početka 15. stoljeća u sjevernoj i srednjoj Europi”, objasnio je Rene. Oklope za udrugu izrađuje profesionalni kovač iz Mađarske, Češke i Poljske a svi su vjerne replike pravih srednjovjekovnih oklopa iz europskih muzeja.

Red-Srebrnog-Zmaja-5

Više od hobija

Premda kažu da sve rade u slobodno vrijeme i iz gušta, Red srebrnog zmaja s vremenom je postao i više od hobija. Dečki i cure iz reda tako danas sudjeluju na svim većim viteškim manifestacijama u zemlji, ali i diljem Europe. Nedavno su tako nastupili na jednom turniru u Češkoj, a trenutačno se pripremaju za veliko međunarodno natjecanje Battle of Nations koje će se ove godine održati u Trogiru. Osim toga već nekoliko godina sudjeluju u projektima Tajne Griča i Zagrebački vremeplov u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba. Međutim, pomalo su razočarani nedostatkom bilo kakve povratne informacije od institucija Grada Zagreba:

”U 12 godina nismo dobili ništa: ni prostor ni bilo kakvu potporu. Nisu prepoznali našu važnost i trud, iako smo se profilirali u jednu od boljih viteških udruga u zemlji”, pomalo se ljute Rene i Davor. Kao omiljeni projekt udruge navode izdavanje časopisa Grifon, koji rijetko izlazi zbog nedostatka sredstava. Neki tekstovi iz Grifona uvršteni su u dopunsku literaturu na studiju srednjovjekovne povijesti, a posljednji broj bio je razgrabljen do posljednjeg primjerka:

”Broj je rasprodan zbog teme o hrvatskim srednjovjekovnim utvrdama. Sve smo ih obišli i fotografirali. Bila je to prva takva opsežna publikacija o utvrdama u Hrvatskoj”, ponosan je Davor Filipan, veliki meštar Reda.

Red Srebrnog Zmaja

Treninzi udruge zatvoreni su za javnost, no kada je lijepo vrijeme, možete ih vidjeti kako vježbaju u parkovima. Za znatiželjnike i buduće članove prostorije udruge u Kukuljevićevoj otvorene su svakog ponedjeljka i četvrtka od 18 do 21 sati. Učlaniti se mogu svi koji imaju osobnu iskaznicu, a godišnja članarina iznosi 150 kuna. Gotovo svaki vikend tabor Reda srebrnog zmaja putuje na neki turnir ili manifestaciju. Ovi vitezovi modernog doba kao i oni iz davnina cijene krepost, čast i vještinu:

”Moderni vitezovi? Da, zašto ne? Radimo razna humanitarna djela. Časno se ponašamo, uveseljavamo djecu u bolnicama, pokazujemo mladeži pravi put. Umjesto da se tuku, drogiraju i opijaju po parkovima, dolaze kod nas ponedjeljkom i četvrtkom i uče o viteškom ponašanju i idealima, a to im dobro dođe kako na bojištu, tako i u životu.”


Propustili ste