Povijest uopće nije dosadna!

Zinite od čuda, a ne zijevanja. Predstavljamo dobru knjigu koja se bavi poviješću i nagovaramo vas na kupnju.

Ako ste u školi na satovima povijesti jedva držali oči otvorene (ili se još uvijek mučite s tim problemom), ispisivali beskrajne nizove godina u šalabahtere ili na klupe, pamtili beskorisne podatke o odavno mrtvim i nezanimljivim ljudima (i zaboravljali ih brzinom koja je dijametralno suprotna potrebnom naporu za njihovo pamćenje), te općenito bili uvjerenja da biste bili sasvim sretna osoba i bez sveg tog silnog štrebetanja, sigurno ćete se zaprepastiti kad vam kažemo da povijest uopće nije naporna i dosadna – ako je čitate iz sljedeće knjige: Orgy Planner Wanted: Odd Jobs and Curious Callings in the Ancient World autorice Vicki León.

“Hajde, nabroji tri zanimanja u starome Rimu!”, kaže učiteljica promatrajući strogo učenika preko ruba svojih naočala. Namrštila se i nije sretna, premda je većina petog be razreda sto posto uvjerena da ona uživa mučeći djecu. Učenik se preznojava, baca poglede prema razredu, ali nitko ni da zucne. Nitko nema blagog pojma. “Imperator …?”, pokuša mali. Učiteljica diže jednu obrvu. “Rob!”, zabrza nesretnik. “I?”, pita učiteljica. Mali guta knedlu. Koji bi bio treći? Rimsko Carstvo za trećega!!!

Za izbjegavanje ovakve i sličnih situacija (prilikom igranja društvenih igara, sudjelovanja u kvizovima, šepurenja pred suprotnim spolom i slično) – posegnite za ovom knjigom koja će vam lijepo reći kako su u starom Rimu, ali i u antičkom svijetu općenito, postojali i carski čistač iznutrica, čistač mrtvih gladijatora, čupatelj potpazušnih dlaka, organizator orgija te mirijada drugih zanimljivih karijera i poslova za koje vam nikada vjerojatno ne bi palo na pamet da su postojali ili bi uopće ikada mogli postojati.


Propustili ste