Objavljen web za informiranje i zaštitu vlasnika računala

Odjel za Nacionalni CERT (Computer Emergency Response Team) pri Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži CARNet pustio u rad posebnu web stranicu kako bi vlasnike računala dodatno informirao i zaštitio od takvih kriminalnih radnji.

Portal www.antibot.hr Nacionalnog centra podrške pomaže korisnicima računala u provjeri je li njihovo računalo zaraženo, kako instalirati servisni paket EU-Cleaner koji uklanja maliciozne datoteke te kako ubuduće zaštiti računala od nove zaraze zlonamjernim sadržajem uz upute o sigurnijem pretraživanju interneta.

Uz korištenje instrukcija i alata s navedenog portala, svakako se preporučuje da vlasnici zaraženih računala angažiraju i dodatnu stručnu IT podršku odmah po otkrivanju prisutnosti malicioznog koda radi sveobuhvatnog pristupa rješavanju uzroka narušavanja sigurnosti njihovih IT sustava.

Hrvatska udruga banaka je još krajem ožujka upozorila na navedene napade jer su kod nekih klijenata računala zaražena programima koji napadačima omogućavaju kontrolu nad računalom i pristup aplikacijama na računalu i vanjskim servisima (npr. e-mail sustav). Računala se mogu zaraziti na različite načine, primjerice, otvaranjem zaraženih privitaka elektroničkih poruka, otvaranjem linkova s malicioznim kodom na internetu, korištenjem programa za udaljeni nadzor računala, itd.

S obzirom da je cilj napadača koristiti podatke s računala građana i poslovnih subjekata, članice HUB-a i dalje upozoravaju sve svoje klijente da se u korištenju računala nastave pridržavati svih sigurnosnih pravila te da svoje identifikacijske oznake, PIN-ove i druge povjerljive podatke, ne odaju drugim osobama ni na koji način!


Propustili ste