Muškarac iz snova

Prošloga je tjedna Jurica savjetovao ženama kako da unaprijede same sebe i time si poboljšaju kvalitetu života. Ovoga su tjedna na tapeti muškarci. Što rade dobro, a što pogrešno? Kako da se približe statusu iskonskih superjunaka poput onih iz knjiga, stripova i filmova? Što danas savjetuje svom vlastitom rodu, pročitajte u nastavku...

Čupavi smo i dlakavi, ponekad namćorasti, a kada ostarimo, postajemo stari prdonje i to doslovce, a ne figurativno. Ne može se s nama, a bogami ni bez nas. Danas želim vama, dragi kolege muškarci, ali i sebi pokazati što moramo u svojim životima promijeniti ili poboljšati kako bismo unaprijedili kvalitetu života. Prije svega sebi samima, a potom i našim najbližima – obitelji, prijateljima i kolegama na poslu.

Volimo za sebe misliti da smo superjunaci, a činjenica je da smo daleko od toga. Nisu nam kao Batmanu potrebne megakul napravice kako bismo spasili svijet. Za razliku od (omiljenog mi junaka) Supermana, otporni smo na kriptonit. Ono što želim reći jest da svaki od nas ima u vlastitim rukama moć da promijeni svijet, i to moć koju ne mora dobivati od sive lubanje poput Hi-Mena.

Nećemo ispasti apsolutni mekušci ili beta-mužjaci podvijena repa ako sebi i neposrednoj okolini priznamo što radimo krivo, odnosno da nismo savršeni čuvari i kraljevi naših malih kraljevina niti to moramo biti. Neuspjeh nije kardinalni grijeh, bježanje od odgovornosti jest. Tu su dijelom uz nas krive i žene, jer koliko god emancipirane bile ili željele biti, vole stereotip jakoga muškarca i toga da takvi moramo biti non-stop. No to često zna dovesti do frustracija kod nas samih te može uzrokovati ponašanje poput vikanja ili čak provociranja drugih muškaraca kako bismo sami sebi, ali i vama dokazali da smo muškarčine, čime na kraju ispadamo čudaci.

Dečki, nećete ispast pi*kice ako izbjegnete direktnu provokaciju nekog pijanog/drogiranog tipa koji ima potrebu sebi i drugima dokazati svog glupog sebe. Sjetite se svih tih superjunaka koje obožavate u filmovima, oni su veliki džentlmeni.

Moramo maknuti ili barem drastično smanjiti lažne i virtualne zbilje računalnih igara. Odrastao sam igrajući se na konzolama i računalu pa znam koliko je tanka linija između bezbrižne, čak zdrave zabave i ovisnosti. Svi mi imamo dijete u sebi koje treba njegovati, ali stavljanje igara ispred stvarnih obveza, obučeni u zgodne majice s ilustracijama ili aludiranjima na strip-junake, ne stvara iluziju neodraslog djeteta, nego činjenično stanje.

Nitko ne kaže da se trebate prestati igrati, jednostavno shvatite svakodnevne dužnosti kao nivoe ili svjetove koje treba osvajati i time dobivati bodove i poneki bonus. Okej je nedjelju popodne/predvečer provesti igrajući igru, ali petak ili subotu navečer nije. Čak i ako nemate curu ili suprugu, provedite slobodno vrijeme od posla družeći se s prijateljima u gradu ili igrajući društvenu igru (pa čak i ispred konzole) s obitelji.

Ukratko bih spomenuo žensku potrebu za mijenjanjem svog muškarca. To je mit i nemoguće. Ako ste u vezi s nekim čije vas karakterne crte ili ponašanje iritiraju, razgovarajte i ukažite mu na to. U slučaju da takav pristup ne pomaže, potražite stručnu pomoć (što je suludi bauk unutar granica naše države!), no ako i nju odbiju, onda vi odbijte njih. Nemojte se bojati samoće, možda vas iza ugla čeka netko daleko bolji, a nije ni samački život smrtna osuda, daleko od toga.

Pranje posuđa, brisanje prašine, usisavanje, pospremanje odjeće… Na pomisao tih radnji ne pada samo vama mrak na oči. Ženama je podjednako mrsko obavljati kućanske poslove. Premda ne igraju računalne igre ili ne gledaju tekme na televiziji, zasigurno bi radile nešto drugo. Zato, hop na noge i pomognite im kako biste brže bili gotovi. Ako živite sami, nemojte zapustiti stan da izgleda poput svinjca, jer čist dom znači čistu energiju koja njime prolazi, a time i bolji i sretniji život. Cure, ne pravite dramu i ne pretvarajte se u njihove majke ako ne stavljaju posuđe u perilicu onako kako to vi radite…

Žene žive duže od muškaraca, a za to je, između ostalog, ključno nekoliko faktora. Nisu živčane kao mi, odnosno bolje to znaju kanalizirati puštanjem emocija van, a ne gutanjem tolike pare. Bavite se rekreativnim sportom, igrajte se s djecom ili psom, pomažite zajednici u kojoj živite, samo da višak energije, često negativne, izbacite van i pretvorite je u pozitivnu.

Druga tajna dužeg života je zdravija prehrana. Prosječna žena će pojesti daleko više povrća od prosječnog muškarca, koji jedva da pojede dva lista salate, a kamoli cvijet brokule. Krumpir i meso nisu kulinarska alfa i omega. Ako volimo i želimo da nam cure izgledaju poput modela, onda ne bismo ni mi trebali uzgajati mješinu koja visi preko hlača – danas za ručak pojedite veliku salatu s filetom ribe ili mesa. Bez kruha i tjestenine i odvratnih kremastih umaka od vrhnja.

Treća tajna je alkohol. Ružno je vidjeti poneku pijanu curu dok tetura, zar ne? E pa podjednako je degutantno i sramotno vidjeti velik broj muškaraca dok mrtvi pijani vrše nuždu uz drvo u parku ili povraćaju u nečijem ulazu. Čašica rakijice ili vina/piva tu i tamo može biti dobra za zdravlje, ali pijančevanje – kojeg god oblika i frekvencije bilo – jadno je i žalosno te ubija zdrave stanice u tijelu.

Četvrto i posljednje za danas je seks. Kondom vas sputava poput kabanice ili kišobrana za pljuska? U redu, ali razmislite koliko bi vas sputavale, boljele ili čak ubile neizlječive spolno prenosive bolesti kao što su HIV (AIDS), HPV, hepatitis B i herpes simplex, a postoje naznake da bi i gonoreja mogla uskoro opet postati neizlječiva zbog rezistencije na antibiotike.


Propustili ste