Matej Špoler: Tajna pobjede na SoMo Borcu je u kvaliteti rada

I ovaj tjedan nastavljamo sa serijom intervjua putem kojih, u sklopu ovogodišnje dodjele nagrada SoMo Borac, predstavljamo domaće i regionalne digitalne stručnjake i njihove kompanije. Danas nam o webu, mobileu, nagradi SoMo Borac i svemu digitalnom priča Matej Špoler, suosnivač digitalne agencije Infinum.

Upoznajte nas sa svojom agencijom. Što sve radite, koji su vam najdraži projekti?

Infinum je vodeća hrvatska digitalna agencija koja se bavi dizajnom i razvojem modernih web i mobilnih aplikacija za Android, iOS i Windows Phone. Većinu prihoda ostvarujemo izvozom. Imamo preko 55 zaposlenih te više od 250 realiziranih mobilnih i web projekata.

Infinum radi na izrazito velikom broju vrlo različitih projekata, radimo sve – od startupa do banaka.

Svaki projekt zanimljiv je na svoj način. Veliki projekti, poput mobilnog bankarstva, izazovni su zbog svoje tehničke kompleksnosti, više uključenih strana i dugog razvojnog procesa. Manji i projekti za startupove uzbudljivi su jer imaju striktno definiran fokus, jasne ciljeve te često zahtijevaju veliku inovativnost.

Razvili smo i softver za vođenje agencije zvan Productive. On podržava znatan dio poslovnih procesa koje jedna agencija ima te je usmjeren stvaranju profitabilne agencije. Productive mi je najdraži projekt.

Je li vas neki regionalni digitalni projekt oduševio u posljednjih godinu dana?

U sferi mobilnih aplikacija Erste radi izvrstan posao. S Erste Smart Walletom i Redomatom uspjeli su izaći iz čestog bankarskog razmišljanja gdje se za mobile radi samo mBanking i napraviti nešto inovativno.

Smart Wallet, slično kao i drugi digitalni novčanici, omogućuje plaćanje na prodajnim mjestima te prijenos sredstava između dvaju korisnika Erste Walleta.

Erste Redomat omogućuje povlačenje virtualnog broja u redu za poslovnicu te obavijest o tome kada ste na redu, sve kako bi se izbjeglo duga čekanja u poslovnici.

Osim što rješava veoma stvaran problem s kojim smo se svi susreli, Redmat na vrlo zanimljiv način premošćuje barijeru između digitalnog i stvarnog svijeta. Povlačenjem virtualnog broja na zaslonu svojeg mobitela bez nepotrebnog čekanja dolazite na red u poslovnici.

Koji će digitalni trendovi prevladavati sljedeće godine?

Mobile je u posljednjih nekoliko godina jedan od najzanimljivijih dijelova digitala. Najviše inovacija događa se upravo u mobilnome svijetu. Gotovo se svakodnevno pojavljuju novi uređaji, tehnologije i aplikacije.

U godinama koje dolaze možemo očekivati sve veću integraciju mobilnih aplikacija s ostalim povezanim uređajima. Tu prednjače Android Wear uređaji – uglavnom ručni satovi, koje korisnik nosi na svome tijelu.

Možemo očekivati i sve veću integraciju pametnih telefona i automobila. Već ove godine trebali bi se pojaviti prvi automobili s Appleovom tehnologijom CarPlay, dok je Google najavio vlastitu inačicu iste tehnologije – Android Auto.

Najesen izlazi iOS 8 koji će podržavati HomeKit – tehnologiju za komunikaciju i upravljanje uređajima unutar korisnikova doma.

Uskoro nam dolazi i Android TV koji će otvoriti cijeli novi skup uređaja, ovaj put s velikim ekranom za koji će biti moguće razvijati Android aplikacije.

Sa Siri i “OK Google” glasovno upravljanje postalo je standardan dio upotrebe iOS i Android sustava. U budućnosti očekujem veću integraciju glasovnog upravljanja u same aplikacije, što je dosad gotovo u potpunosti izostalo.

Nastavit će se trend upotrebe clouda i mobilnih aplikacija koje očekuju konstantnu vezu na internet.

U posljednjih nekoliko godina mobilne aplikacije postale su jedan od najizazovnijih i najzanimljivijih dijelova digitala. Živimo u nevjerojatno zanimljivom vremenu za razvoj mobilnih aplikacija.

Što savjetujete onima koji prijavljuju svoje radove na SoMo Borac? U čemu je tajna – dobroj prezentaciji ili nečemu drugom?

Tajna pobjede na svakom natječaju, pa tako i SoMo Borcu, je u kvaliteti rada. Svoj rad predstavit ćete putem prezentacije ili videa. Trebate se doista potruditi pri izradi prezentacije jer ona mora reflektirati kvalitetu vašega rada.

Prezentacijom biste ukratko morali objasniti motivaciju i ciljeve rada te opisati sam rad s naglaskom na najkreativnije dijelove. Iz nje nikako nemojte izostaviti ostvarene rezultate.

Zašto je važno prijaviti se na SoMo Borac?

U samo godinu dana SoMo Borac etablirao se kao jedna od najprestižnijih social i mobile nagrada. Prijave su besplatne te ne mogu zamisliti razlog zbog kojeg se netko ne bi želio prijaviti.

Osvajanje nagrade SoMo Borac jedan je od jeftinijih načina promidžbe tvrtke i njezina rada. Osvajanjem te nagrade dobivate priznanje iz industrije te kredibilitet za svoju tvrtku.

Premda će vam za pripremu prezentacije ili videa trebati neko vrijeme, taj trud može vam se višestruko isplatiti.

SoMo Borac se dodjeljuje na Weekend Media Festivalu u sljedećim kategorijama: SoMo Face (najbolja Facebook stranica), SoMust Have(Instagram, Twitter, Vine i ostale društvene mreže), CM godine (community menadžer/ica godine), SoMo Content (najbolji contentmarketinški projekt),Viralni blockbuster (internetski video godine), There’s Not A Problem I Can’t Fix Cause I Can Do It In The Mix (društvenomrežni miks), Aplikacija s velikim A (najbolja mobilna aplikacija) i Hodam i gledam (mobilni site ili kampanja).

Prijaviti se možete na www.somoborac.com/prijava. Svakodnevne novosti vezane za ovu najvažniju digitalnu nagradu možete pratiti i na službenoj Facebook stranici – www.facebook.com/somoborac.

somo-borac-1


Propustili ste